marți, 2 noiembrie 2021

O harababură generală

 

Mulţi actori, desigur politici, înghesuiţi pe o scenă minusculă reportată la uriaşele probleme pe care le are ţara, nu pot altceva decât să-şi scoată ochii, să urle şi să se îmbrâncească pentru a-şi face mai mult loc pe bărcuţa numită România. O bărcuţă ce pluteşte în derivă pe apele tot mai tulburi ale politicilor iresponsabile pe care înţeleg să le promoveze actualele partide parlamentare.

Indiferent de unde începi, de la stânga la dreapta, de sus în jos, de la preşedintele Iohannis şi Florin Cîţu la Marcel Ciolacu sau Dacian Cioloş, de la PSD la AUR, de la PNL la USR, găseşti acelaşi timp de comportament greu încadrabil într-o anumită categorie de politicieni întâlnită până acum.

De aceea este de-a dreptul imposibil să calculezi în mod logic dacă miercuri va trece sau nu va trece guvernul şi programul propus de Nicolae Ciucă. Se zice că se negociază de la om la om. Presupunând că adepţii lui Florin Cîţu ar reuşi să convingă vreo zece parlamentari de la USR să voteze guvernul minoritar PNL-UDMR, ce câştigă la negociere pierde din cauza lui Ludovic Orban. Fostul preşedinte are deja peste zece parlamentari  liberali care îl urmează în tentativa lui de a sabota guvernul Cîţu.

Instabilitatea politică se suprapune şi accentuează criza medicală, criza energetică şi alte cine ştie câte crize mai mici, dar care afectează mii, zeci, sute de mii de cetăţeni români.

 În această harababură generală nu mai lipsea decât suspendarea preşedintelui. AUR a intuit că este un moment bun pentru a iniţia un nou joc care să-l facă şi mai vizibil.  Consideraţi nişte amatori, cei de la AUR s-au ştiut folosi de pandemie pentru a deveni populari. Au văzut că peste 70% dintre români nu vor să se vaccineze ce altceva puteau face decât să îndemne lumea să nu se vaccineze. Desigur, în numele „drepturilor şi libertăţilor” cetăţeneşti.  Au văzut că preşedintele Iohannis, potrivit sondajelor, are o încredere de 14-15% ce altceva să facă decât să demareze suspendarea lui? Au şi început să adune semnături.

Dacă un partid de 10% reuşeşte să se facă atât de vizibil, ce să mai spunem despre un partid mare, ca PSD? Logistica social democraţilor este infinit mai bine pusă la punct decât a oricărui alt partid. Practic toţi ochii stau pe PSD. Dacă Marcel Ciolacu vrea să treacă guvernul Ciucă va trece. Dacă nu vrea să treacă, nu va trece. Presupunând că guvernul PNL-UDMR este votat de parlament, o problemă la fel de mare va fi susţinerea lui parlamentară.

Nu doar PSD are în mână soarta guvernului Ciucă.  Voturile USR devin la fel de importante. Dar inabilitatea preşedintelui Iohannis, lipsa de viziune a lui Florin Cîţu, au anulat şansa refacerii fostei coaliţii de dreapta.

Aşadar, cele cinci partide parlamentare au agende diferite, au idei diferite despre actul guvernării, simt în moduri diferite criza medicală, criza economică, până la urmă văd în mod diferit prezentul şi viitorul României.  

Dacă există atât de puţine puncte comune între liderii politici, actualele partide parlamentare ar trebui să aibă curajul de a declanşa alegeri anticipate.

Demersul AUR de suspendare a preşedintelui are legătură cu alegerile anticipate. Dizolvarea parlamentului de către preşedinte, în cazul în care pică guvernul Ciucă, oferă posibilitatea organizării de alegeri anticipate. Ceea ce nu se leagă sunt anticipatele şi suspendarea preşedintelui. Un preşedinte interimar nu poate dizolva Parlamentul.

Aşadar, tot ce se întâmplă, nu sunt decât nişte jocuri sterile. Preşedintele Iohannis s-a jucat de-a desemnarea unui prim ministru fără să aibă o majoritate parlamentară în spate. Este şi cazul generalului Ciucă. Nereuşind să adune o majoritate parlamentară primul ministru desemnat şi-a depus mandatul. Ce se va întâmpla în continuare?  

Dacă PSD juca până acum la două capete, ba susţinând, ba refuzând să susţină un guvern minoritar PNL-UDMR, iată că se vorbeşte despre un guvern aproape de uniune naţională.

În timp ce USR stătea la pândă, PNL a negociat cu PSD pentru formarea unui guvern PNL-PSD-UDMR.  Cine, ce să mai înţeleagă? Între timp pandemia s-a mai domolit, în sensul că nu mor 500 de persoane, ci doar puţin peste 400. Se va termina harababura generală? Să vedem următorii paşi pe care îi vor face împreună aşa-zisele partide mari.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu