miercuri, 15 martie 2023

Din colecția ,,mai eliminăm din restanțele literare" - ȘEDINȚA CENACLULUI SCRIITORILOR MARAMUREȘ


Ședința de Cenaclu literar din 11 martie, din cadrul Cenaclului Scriitorilor din Maramureș (președinte scriitoarea Florica Bud), a fost o reușită. O zi frumoasă, de-altfel! Am ținut neapărat să fiu prezent, din respect și prețuire profundă, pentru cel care se anunțase că va prezenta un material cu interes aparte. Așa a fost. Este vorba despre prof. Pamfil Bilțiu - un excelent om de cultură, un folclorist cunoscut și recunoscut, nu doar în plan național, ci și internațional. Un cercetător de prestigiu și un foarte bun prieten. Ne-a prezentat un material despre viața și activitatea scriitorului Octavian Goga, care a stârnit curiozitate și interes, în același timp. Așa se face că am aflat și o altă față a acestui scriitor, Octavian Goga. Felicitări pentru minunatul ,,excurs literar", pe care ni l-ați dăruit. În nume propriu adaug un mare și din suflet mulțumesc, pentru tot ceea ce înseamnă, susținerea și aprecierile dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru exemplul personal oferit și pentru sfaturile primite. M-au ajutat mult și mă vor ajuta încă. Au vorbit și i-au apreciat calitatea literară a materialului foști colegi - prof. Ștefan Herțeg, prof. Șarlota Lotica Vaida, prof. Viorel Pop, prof. Maria Berciu și mulți alții prezenți.

A fost o atmosferă ,,de poveste", care va rămâne în inimile noastre, în inimile participanților. Maria Bilțiu, ne-a citit poezia ,,Dăscălița", cu emoții vizibile, apoi ne-a împărtășit câteva amintiri cu și despre Octavian Goga și Dăscălița lui. Nu am luat cuvântul în cadrul acestei ședințe, din respect pentru seniorii aflați în sala de cenaclu. Totul ,,a fost să fie", sub imperiul emoțiilor. Chiar nu știu cum au trecut cele două ore?!
Andrei Ilea ne-a introdus în lumea cântecului tradițional, prin intermediul fluierului. Minunat. Prezența interpretei de muzică populară, Ileana Bumbar, nu poate să treacă neobservată. În finalul ședinței ne-a dăruit ,,Balada lui Pintea". Superb.

De remarcat prezența destul de bună la această întâlnire literară - Claudia Tomescu, Nicolae Scheianu, prof. Gelu Dragoș, studenta Flavia Flontoș, care a opinat extraordinar de frumos - o părere obiectivă și realistă. A se vedea nu doar poemul sau povestea prezentată, ci povestea din spatele povestei, poezia din spatele poeziei. O altfel de abordare. O viziune aparte, pe care o recunosc foarte puțini dintre noi. I-am dat dreptate, cu atât mai mult cu cât chiar eu doream să aduc în discuție acest aspect.

Doamna Florica Bud, președinta Cenaclului Scriitorilor din Maramureș, ne-a rugat, ca pentru întâlnirea următoare, să avem în vedere faptul că în data de 21 martie, în fiecare an, este Ziua Poeziei. Pentru următoarea întâlnire, din data de 25 martie, fiecare participant la ședința de Cenaclu literar, să își aducă din creația proprie, pentru că se va aloca, tuturor, câteva minute, tocmai din acest motiv.

P.S. Încă un amănunt important este și faptul că prof. Gelu Dragoș ,,nu a venit cu mâna goală", ci a adus câteva desene de-ale copiilor din clasa Domniei Sale - frumoase și cu temă fixă - ,,Ziua Femeii"... Felicitări, dascălului, pentru inițiativă! Felicitări, minunaților și talentaților, copii, ce au executat lucrările. Un  motiv în plus de a afirma cât de talentați și deștepți copii avem. Bravo lor! Fiecare desen, l-am notat cu maxim - 10.

Vasile Bele, Chiuzbaia, 14 martie 2023

- membru L.S.R., Filiala Cluj-Napoca ;

- membru U.Z.P.R., Filiala Vâlcea;

- președinte ASCIOR - Aria Maramureș;

- Cenaclul Scriitorilor din Maramureș.



Toate reacţiile

Un comentariu:

  1. Mă bucur că ședințele de Cenaclu literar, prind viață, prind contur printr-o prezență remarcabilă. Tot mai mult și mai mulți participanți. Tematica abordată se arată a fi interesantă și profundă. Felicitări președinte Florica Bud. Felicitări, participanților...

    RăspundețiȘtergere