vineri, 17 martie 2023

Instituția sindicală din România este bine integrată la nivel european, iar CES-ul în UE se află undeva sus


Președintele CNS ”Cartel Alfa” , Bogdan Hossu și prim-vicepreședintele Liviu Apostoiu s-au aflat astăzi, 17 martie la Baia Mare, la ședința Consiliului filialei Maramureș. După patru ani de mandat se face o analiză a activității de 4 ani a filialei și prezentarea perspectivelor de viitor și alegerea unei noi echipe pentru conducerea filialei, care va trebui să ducă la îndeplinire ceea ce Consiliul filialei stabilește, ceea ce Confederația ca linie principală va stabili în diferitele instanțe ale ei și trebui aplicate de către toți membri sindicatului.

Președintele Bogdan Hossu a prezentat principalele priorități ale Confederației pentru anul 2023. Legate de piața muncii sunt câteva repere importante, unul din ele este Legea Dialogului Social, element care a fost introdus în PNRR datorită acțiunii Cartel Alfa din 2021. Un alt element important se referă la pensiile speciale și Legea pensiilor publice.

O altă prioritate este vestita Lege de salarizare din sistemul bugetar, care trebuie reformată. Reforma din interiorul federației reprezintă adaptarea la formele de digitalizare.

Ca mișcare sindicală instituția sindicală din România este bine integrată și la nivel european. Din punct de vedere economico-social țara noastră stă foarte prost, practic ne batem cu bulgarii pentru ultimele două locuri.

”Pe parametrul produs intern brut avem o creștere relativ substanțială, dar atâta timp cât această creștere nu este distribuită în buzunarul fiecărui cetățean, nu se regăsește, în momentul respectiv este numai un parametru, care nu reflectă situația reală a cetățenilor”, a declarat Bogdan Hossu.

Consiliul Economic Social este o instituție publică autonomă, este o instituție tripartită, este consultativă și ea este folosită de Guvernul româniei și de Parlamentul României de a aviza obligatoriu actele normative pe care aceștia le emit. Este o obligativitate a avizării, avizul în schimb, nu este obligatoriu de aplicat, explică Liviu Apostoiu, fiecare act normativ trece prin Consiliul Economic Social. CES fiind tripartit, existând cele trei părți format din sindicate, patronate și ONG-uri, fiecare parte are câte 15 reprezentanți.

Sindicatele au reușit să ducă Consiliul Economic Social în Uniunea Europeană undeva în partea se sus.


Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu