„Academicianul Bălăceanu Stolnici a scris o carte în anul 1981 sub numele de „Anatomiștii în căutarea sufletului”. Aici dă o explicație la întrebarea fundamentală : „Ce este sufletul”? Răspunde astfel: „În fața unui om care a murit, știința este neputincioasă. Există o diferență imensă între un trup viu și un cadavru, diferență care nu se poate nici explica, nici determina. Noi nu putem defini sufletul în termenii limbajului științific. El intră într-un alt domeniu al existenței, în care știința nu are acces. De aceea, adevăratul om de știință nu neagă sufletul. Putem vorbi despre conștiință ca termen care se referă indirect la suflet, dar numai fenomenologic. Niciun tratat de psihologie din lume, nici un om de știință nu poate să explice cum apare conștiința, acest fenomen extraordinar, în mișcarea materiei, a moleculelor din celulele nervoase. Există un șanț epistemologic peste care știința nu poate trece. Așadar, eu nu pot defini sufletul decât în termeni de revelație, nu în termeni de cercetare științifică. Ceea ce ar trebui neapărat precizat e că știința și religia se află într-un raport de complementaritate, nu de antagonism, cum spun ateii și scepticii. Corpul este receptacolul sufletului, prin care sufletul se integrează în lumea materială. Iar sufletul este permanent, el supraviețuiește corpului”.
Constantin Bălăceanu-Stolnici (1923 - ),
om de știință român, medic neurolog, profesor de
Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei
Române de Științe Medicale, autorul mai
multor cărți de specialitate.
„A crede în Dumnezeu e a fi făcut un pas spre fericire. A te teme de Dumnezeu și a-L adora e a te apropia încă și mai mult de fericire. Iubirea de Dumnezeu e însăși fericirea. CRED ÎN DUMNEZEU, izvorul unic al oricărei posibilități de credință. Socotesc că numai având în inimă credința în Dumnezeu, ca o temelie firească, pot avea pe urmă alte credințe de ordin omenesc. Dumnezeul meu e al tuturor oamenilor și al tuturor timpurilor, începutul și sfârșitul, nemărginirea pe care mintea omenească șubredă nici n-o poate imagina aievea, justificare universului și a vieții, speranța și consolarea și setea cea veșnic neastâmpărată de suflete, rostul omului și al lumii, principiul ordinii supreme care călăuzește toate cele văzute și nevăzute – în sfârșit „MARELE TOT”. În clipa când mi-aș pierde aceste valori îmi închipui să pierd dragostea și orice rost al meu în lume” („Adevărul literar și artistic” 6 decembrie 1931, nr. 547).
Liviu Rebreanu (1855-1944),
prozator, dramaturg, nuvelist, traducător, membru
titular al Academiei Române. Este considerat în tradiția criticii românești
întemeietorul romanului modern în literatura românească și unul din cei mai
mari scriitori români ai sec. XX-lea. Operele sale: Răscoala, Ion, Pădurea
Spânzuraților, Ciulandra sunt de o valoare nestimabilă.
+ + +
„Cu credinţă în Dumnezeu şi ajutorul Lui, fiecare individual şi toţi împreună de aceeaşi parte, fiecare cu talanţii lui în domeniul lui, vom învinge greutăţile şi ispitele vieţii. Adevărata mea bogăţie constă în familia mea, oamenii din jurul meu, echipa de colaboratori în activitatea zilnică, precum şi oamenii pe care nu i-am cunoscut niciodată, dar, de la care am învăţat rostul credinţei şi folosul în Dumnezeu. De multe ori îmi doresc ca ziua de lucru să fie de 26 de ore; Atâta timp cât Dumnezeu lucrează, Domnul Iisus Hristos lucrează, Apostolii Domnului lucrează, şi totuşi ei sunt vârful spiritualităţii creştine, ce cusur am avea noi pământenii de a nu lucra, cu ce ne-ar împiedeca lucrul să fim spirituali?
Mircea Tudor (1957 - ),
inventator, după ce a câştigat în
martie 2009 Marele Premiu al Salonului de Invenţii şi Produse noi de la Geneva,
cu unanimitatea voturilor celor 82 de membri ai juriului pentru crearea
ROBOSCANULUI şi a fost desemnat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii
Intelectuale WIPO din cadrul ONU drept Inteligenţa tehnologică nr.1 a lumii, a repetat performanţa la 12 aprilie 2013,
cînd a spulberat cutuma de 4 decenii şi a obţinut din nou la Geneva Marele
Premiu pentru singurul scanner de avioane din lume - ROBOSCAN 2M AERIA.
Prof. Olimpia Mureșan,
Ulmeni, Maramureș
Preot Ilie Bucur, Sărmaș,
Mureș
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu