vineri, 24 martie 2023

Proteste și anarhie în Franța. Reforma pensiilor a aprins la propriu țara!

 

La 24 de ore de la intervenția Președintelui Franței, Emmanuel Macron, care trebuia să potolească furia francezilor după aprobarea reformei pensiilor, Franța a luat foc.

Au fost blocate depozite de petrol, stații de incinerare a gunoiului, gări, aeroporturi, școli și licee. În Bordeaux, ușa primăriei a ars. Și la Paris, coșurile de gunoi care s-au adunat de aproape trei săptămâni sunt folosite drept combustibil pentru sute de focuri.

Oponenții proiectului privind legea pensiilor adoptat s-au mobilizat masiv joi, 23 martie. O mulțime care a fost antrenată de o creșterea furiei în special în rândul tinerilor. Incidentele au izbucnit în mai multe orașe mari.

Peste 3,5 milioane de francezi au ieșit în stradă în toată țara, conform sindicatelor pentru a protesta împotriva adoptării noii legi a pensiilor, promovate de președintele Emmanuel Macron, care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Conform Ministerului de Interne francez, numărul protestatarilor este de 1,08 milioane. Sindicaliștii francezi au început protestele extreme împotriva reformei pensiilor încă de la primele ore ale dimineții de joi. În mai multe locuri din Franța, au făcut baricade pe autostrăzi și pe căile ferate și au dat foc unor baricade de lemne și cauciucuri.

La Paris demonstrațiile au fost pașnice până spre după amiază, când poliția a ripostat cu gaze lacrimogene după ce protestatarii au aruncat cu pietre în forțele de ordine și au incendiat coșurile de gunoi. Momentul a coincis cu apariția grupurilor de anarhiști Blocul Negru.

„Ei nu mai ascultă oamenii şi este important pentru noi să fim aici, astfel încât vocea noastră să poată fi auzită şi să spunem că ceea ce se întâmplă nu este normal. Dacă oamenii sunt împotriva unei reforme trebuie ascultaţi.”

„Strada are legitimitate în Franţa. Dacă Macron nu-şi poate aminti această realitate istorică, nu ştiu ce face aici.”

Forțele de ordine au folosite gaze lacrimogene în mai multe orașe franceze, inclusiv în Nantes și Bordeaux. În Rennes au folosit chiar și tunurile cu apă. Sindicatele se tem că protestele ar putea deveni mai violente dacă nu există în continuare niciun răspuns politic din partea guvernului.

„Nu avem prea multe de ales. Macron îşi respectă proiectul pe care l-a adoptat prin forţă. Asumarea este o negare a democraţiei.”

Sindicatele nu vor să renunțe la proteste, chiar dacă legea de reformă a pensiilor a fost adoptată. Interviul președintelui Emmanuel Macron, care a reunit în fața televizoarelor peste 10 milioane de telespectatori, nu i-a convins pe francezi să renunțe la greve. Șapte francezi din 10 spun că Emmanuel Macron nu a fost convingător în această discuție televizată, conform ultimului sondaj.

„El nu a vorbit cu muncitorii, nu a vorbit cu oamenii care protestează față de această reformă a pensiilor. Pe scurt, nu am auzit nicio referire concretă la viața profesională a celor care protestează.”

Popularitatea lui Emmanuel Macron a scăzut, doar 24% dintre francezi cred că este un președinte bun iar 65% se pronunță pentru continuarea mobilizării sociale, mai arată sondajele.

Toată lumea este nemulțumită de declarațiile lui Emmanuel Macron, spectrul politic, spectrul sindical, inclusiv presa. Specialiștii au declarat că a fost o strategie greșită să iasă cu aceste declarații, cu 24 de ore înaintea zilei de manifestații, anunțate de multă vreme.

„Această reformă este necesară chiar dacă nu îmi face plăcere; aş fi vrut să nu o fac, dar mi-am luat angajamentul că o voi face. Nu există 100 de căi pentru a echilibra conturile. Această reformă este necesară”, a declarat şeful statului francez.

El a subliniat că ”violenţa extremă” care a caracterizat protestele din Franţa în ultimele zile este inacceptabilă.

Franța are un sistem de pensii prin redistribuție, prin care lucrătorii plătesc pentru pensionari. Macron a subliniat că, atunci când el a început să lucreze, în Franța erau 10 milioane de pensionari, iar acum sunt 17 milioane.

Poziția înverșunată față de această idee se datorează, în parte, culturii muncii din Franța, care pune un mare accent pe calitatea vieții, pe echilibrul dintre viața profesională și cea privată și pe o pensie confortabilă:

„Francezii își protejează cu înverșunare sistemul universal de sănătate și pensiile generoase. Și este o alegere pe care a făcut-o societatea: să muncească din greu, să plătească impozite mari, dar și să se pensioneze la o vârstă relativ tânără cu un nivel de trai ridicat”.

 

Sursa: NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu