sâmbătă, 27 mai 2023

27 mai: Uciderea lui Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției Române de la 1821

 

În noaptea de 27 mai 1821 a fost ucis de către eteriști, lângă Târgoviște ,Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821 din Țara Românească.

Despre această revoluție se poate spune că a marcat începutul istoriei moderne a României, deoarece chiar dacă a fost înfrântă de trupele otomane, ea a reprezentat începutul luptei de eliberare națională a poporului român.

Despre Tudor Vladimirescu, născut în satul Vladimir, județul Gorj, vătaf de plai la Cloșani (adică administrator al unui district de munte), se poate aminti că a fost un mare patriot ce i-a urât pe turci, fapt pentru care a și participat ca voluntar în armata țaristă în războiul ruso-turc din 1806-1812, unde se va remarca prin curaj şi pricepere și va obține gradul de locotenent şi ordinul „Sfântul Vladimir” de la autoritățile rusești.

Întors în țară la începutul anului 1815, Tudor a aflat că garnizoana otomană din Ada-Kaleh, care cutreierase județele Mehedinți și Gorj, distrusese și gospodăria lui de la Cerneți și îi luase toate bucatele, aflând de hotărârea Eteriei de a porni mișcarea de eliberare a Greciei de sub stăpânirea turcească, Tudor a considerat că este momentul prielnic pentru a ridica și poporul român la lupta împotriva asupritorilor.

Astfel, Tudor Vladimirescu va iniția discuții cu reprezentanții Eteriei pentru cooperare militară, pentru ca pandurii să înlesnească trecerea peste Dunăre a trupelor lui Alexandru Ipsilanti, conducătorul acestei organizații secrete ce fusese creată la Odessa de emigranții greci în anul 1814.

După ce este dus la Târgoviște în fața lui Ipsilanti, Tudor Vladimirescu este ucis în noaptea de 27 mai 1821, iar sinistra faptă a fost dusă la îndeplinire de Vasile Caravia, un bețiv notoriu poreclit „monstrul de la Galaţi”, care împreună cu doi greci, Gherasim Orfanos şi Constantin Cavaleropoulos, au hăcuit trupul lui Tudor cu topoare, aruncându-l apoi într-o fântână părăsită.

Așa s-a sfârșit din viață unul dintre cei mai remarcabili oameni pe care i-a dat acest pământ românesc: trădat, umilit şi ucis mișelește de niște venetici.

 

Sursa: NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu