Studiile arata ca alcoolul joaca mai multe roluri in viata adolescentilor care il consuma cu regularitate si ca acesta este mai mult decat expresia teribilismului sau o nevoie de a imita adultii din jur. Insusi felul in care alcoolul este procurat, persoanele implicate in furnizarea acestuia si felul in care este consumat confera de fapt o identitate aparte grupului in care tinerii sunt acceptati si inclusi pentru aceste activitati desfasurate in comun. In acest sens, motivatia principala a consumului de alcool in randul tinerilor s-a demonstrat ca este chiar dobandirea senzatiei de euforie care incurajeaza si sustine interactiunile sociale prin influenta directa pe care o are asupra stimei de sine (creste increderea in sine) sau a starii de tensiune (relaxeaza si reduce inhibitia).
In acelasi timp, s-a observat o legatura stransa intre expunerea adolescentilor la consumul de alcool si preluarea acestui comportament. In acest sens, adolescentii care locuiesc in casa (sau in proximitatea) unui membru al familiei care consuma alcool cu regularitate si, in egala masura, cei expusi la reclame la bauturi alcoolice sau la programe de televiziune in care consumul este normalizat sunt mult mai influentati in directia preluarii acestui comportament.
Cu alte cuvinte, adolescentii care vad cum alte persoane consuma substante (si nu li se intampla nimic grav) sau care sunt expusi zilnic acestui comportament le vor include in normalitatea vietii lor, preluarea comportamentului fiind una naturala si lipsita de intrebarile legate de urmarile pe termen lung.
Asumarea de riscuri, presiunea grupului si neintelegerea consecintelor consumului de alcool pe termen lung este si ea prezenta in adolescenta, comportamentul de risc in sine fiind o caracteristica a varstei si una dintre cauzele consumului excesiv de alcool. Lipsa de informatii legate de substanta, curiozitatea si dorinta de a isi testa propriile limite– impreuna cu testarea limitelor in relatia cu parintii- este un alt factor care determina si sustine consumul de alcool in perioada adolescentei.
Efectele pe termen lung si scurt ale consumului de alcool
Chiar daca pe termen scurt consumul in cantitate moderata poate avea un efect revigorant sau relaxant, efectele care apar nu doar pe termen lung arata ca exista un impact real in viata adolescentului.
In acest sens, dupa ingerarea alcoolului apare tendinta de a continua cu alte substante ce provoaca dependenta (tutun sau alte droguri), apar comportamentele de risc carora adolescentul nu le mai poate estima cu claritate consecintele (agresivitate, auto-ranire, accidente sau inecare, sex neprotejat). Pe termen lung, consumul de alcool reduce capacitatea de memorare si altereaza dezvoltarea sanatoasa a creierului adolescentului.
Cele mai frecvente probleme cu care se confrunta adolescentii care consuma alcool frecvent
Adolescentii care consuma regulat alcool pot dezvolta dependenta de alcool- cu efecte atat in plan social cat si personal. In acest fel, pot aparea dificultati de integrare in grupul de prieteni, de relationare cu sexul opus, de conformare la reguli si chiar dificultati in asumarea unor angajamente profesionale pe termen lung (cu consecinta in siguranta financiara personala).
Dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu