duminică, 24 martie 2024

Sărbătorind alături de maestrul GHEORGHE GHEORGHIU -70 de ani pe portativul vieții!

Era 30 Decembrie 2023 și ne îndreptam spre New York pentru a sărbători două evenimente majore, revelionul și ziua de naștere a prietenului nostru de suflet, maestrul Gheorghe Gheorghiu trubadurul melodiilor de dragoste. Gigi, așa cum îl alintă cei apropiați, împlinea pe 1 ianuarie, frumoasa vârstă de 70 de ani pe portativul vieții, o mini vacanță în metropola americană.

Fulgi de nea epuizați în rafalele vântului glacial se așezau rând pe rând pe parbrizul mașinii, aidoma unor pescăruși pe catargul unei corăbii, pentru a se odihni, inconștienți de faptul că, dansul lor va fi curmat în clipa când vor lua contact cu sticla. Pe traseul Montreal - New York. punctul de trecere între Canada și SUA este de regulă aglomerat, eram pregătiți sufletește că vom aștepta mult însă spre surprinderea noastră am găsit culoare libere. Am traversat într-o ploaie de blitz-uri mai ceva ca actorii de la Hollywood iar tânăra agentă după câteva întrebări de rutină mi-a înmânat pașapoartele semn că suntem liberi să trecem.

Deși fulguia, autostrada era curată, traficul aproape inexistent, astfel am ajuns rapid la Albany capitala statului New York. Pe drum, sărbătoritul, care ne aștepta la restaurantul Romanian Garden, ne-a sunat să afle când ajungem, iar pe fundalul conversației era perceptibilă o atmosferă veselă, semn ca  zilele de sărbătoare au început deoarece dragul nostru prieten era înconjurat de prieteni sosiți special din România și din diverse  orașe americane pentru acest eveniment important din viața lui. Este un Om iubit, îndrăgit și respectat deoarece are un suflet nobil, este un prieten de nădejde, cu o inimă enormă din care revarsă neîncetat iubire față de semeni.

Până la New York mai era ceva de mers așa că ne-am bucurat să ascultăm melodii și să  trecem în revistă câteva dintre realizările artistului și omului minunat Gheorghe Gheorghiu.

Au trecut șaptezeci de ierni de când a văzut lumina zilei la Brașov. Pentru o mamă, să aduci pe lume un prunc într-o zi sfântă de mare sărbătoare, este o binecuvântare, un dar divin. Harul lui Dumnezeu s-a revărsat din abundență asupra lui prin talanții cu care a fost înzestrat fiindu-i scris un destin precis. Abia se născuse și mama sa a făcut o remarcă privind viitorul său pe tărâm muzical: „Uite ce degețele de pianist are!” 

În copilărie a cochetat cu vioara însă, mai apoi, chitara l-a sedus definitiv pe tânărul artist aflat în plină ascensiune. Debutează în muzica folk, iar la 21 ani câștigă marele premiu la Festivalul Național de Muzică Folk. Între anii 1975-1980 se alătură Cenaclului Flacăra, iar alături de marii folkiști ai vremii, susține turnee în toată țara pe stadioane pline cu tineret dornic să evadeze prin muzică. Din 1980 cântă la Serbările Scânteii Tineretului. Fiind în floarea vârstei, în această perioadă a vieții se nasc vise și iubiri, cum este și firesc, iar prin melodiile de dragoste, în viața marelui artist devenit cantautor  se contura un nou drum în muzica ușoară.

După`89 se deschidea o lume nouă cu noi oportunități, turnee în străinătate și noi colaborări.O vorbă veche din popor spune „Nu aduce anul ce aduce ceasul” iar anul 1993  îi aduce succesul care-i va marca întreaga carieră muzicală. Lansarea melodiei „Unde dragoste nu e, nimic nu e” declanșează un „tsunami muzical” și propulsează  popularitatea cantautorului la cote maxime. Devine instantaneu HIT și este promovat pe toate posturile de radio și televiziune. Mesajul melodiei își atinsese ținta, cucerise inimile românilor de pretutindeni. Au urmat alte minunate melodii precum: ”Mă gândesc la tine”, ”Doi ochi căprui caut și acum”, ”Eu sunt nebunul care te iubește”, ”Și cât te-am iubit”, “Steaua mea”,” Să nu mă-ntrebi”,”Prima iubire”, ”Ultimul tren”, “Săraca fată săracă”, ”O iubire schimbă viața”,”Îndrăgostește-mă de tine”,‘’Mai lasă-mă sa te iubesc’’ etc. Sunt melodii ce vor dăinui aidoma sentimentului de iubire și dragoste eternă, purtat în inimă de  marele artist!

  O bogată colecție clădită pe parcursul anilor, a definit aura muzicală prin care și astăzi maestrul Gheorghe Gheorghiu strălucește pe mari scene din țară și străinătate. Se cuvin enumerate și albumele, fiindcă în ele se oglindesc ani de sacrificii, dedicare și multă iubire  picurată în inimi!

Debutează în 1984 cu albumul „Să Fii Tânăr” în 1988 se naște albumul „Pentru Dragoste”, în 1993 albumul „Unde Dragoste Nu e, Nimic Nu e”. În 1996 apare „Doi Ochi Căprui.. Caut și Acum”, la câteva luni în 1997 albumul „Mă Gândesc la Tine”. În 1998 două albume „Vei Fi Icoana Mea” și „Ultimul Tren”. Apoi două volume “Best Off Gheorghe Gheorghiu” vol.1 în  1999 și vol.2 în 2001. În 2003 în SUA apare albumul „Vine Vara” și în 2004 apare „Noi Umblăm și Colindăm” Tot pe tărâm american în 2005 apare „Dulce și Amară” iar după doi ani se naște „ Lumina din Iubire”. Tot în SUA în 2008 apare „Best Off Gheorghe Gheorghiu” Un frumos îndemn la iubire „Îndrăgostește-mă de tine! ” volum realizat în anul 2013.

    Cu o discografie impresionantă și o carieră muzicală de invidiat Gheorghe Gheorghiu câștigă respectul și admirația publicului, fapt ce se reflectă în multitudinea de diplome, trofee și premii primite în țară sau peste hotare care încununează cele șapte decenii de viață și  aproape cinci decenii de carieră artistică. Indubitabil toate au un loc special în inima lui și au fost în egală măsură apreciate, motiv pentru care le amintesc în ordine cronologică: Președinția României îi acordă ’’Premiul pentru Perpetuarea Șlagărului Românesc” în 1997.În 2008 îi sunt decernate ’’Diploma de Excelență’’ și „Ambasador de Onoare al Artei și Culturii” oferite de Asociația Culturală Româno-Italiană „D`arte Da Vinci”, la Galele Șlagărelor primește‚ ’’Diploma de Popularitate Șlagăre de Happy Aur” emisiunea Happy Hour de la Pro Tv, apoi Marele Premiu de la „Festivalul de Muzică Tânără” de la Pitești apoi Discul de Platină acordat de Casa de Discuri „ MixMusic”. În 2009 ia Diploma de Excelență la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Balcanic de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineret „Delfinul Mării Negre” urmată de ’’Diploma de Excelență’’ decernată de Casa de Cultură „I.L. Caragiale” Ploiești la „Festivalul Castanilor in memoriam Gabi Dobre”, Asociația „Decembrie 1989-Metrou” îl onorează cu Medalia Jubiliară „ 20 de ani de la Revoluție’'. În 2010, are loc a 3-a ediție a Oscarului Românesc „Trofeele Celebrității” unde câștigă „Premiul Special” iar la zilele comunei Florești TDR show îi acordă „Diploma de Excelență”. În 2011 a primit de la Consiliul Local Domnești „Diploma de Suflet’’ și „Diploma de Excelență” la Festivalul Național de Muzică Ușoară Pentru Copii „Fulg de nea” Brașov. Anul 2013 îi aduce o mare bucurie în suflet  „ Diploma de Cetățean de Onoare” al Municipiului Brașov iar anul 2014, o nouă „Diplomă de Cetățean de Onoare” din partea Primăriei și Consiliului Local din localitatea Lehliu Gară. Trebuie deasemenea menționat Premiul Criticii Muzicale „ Mihail Jora” obținut la Festivalul Gala Șlagărelor ediția a 1-a de la Piatra Neamț, la Festivalul Național de Muzică Folk ediția a 7-a „Chitara Dunării” Călărași primește „Diploma de Excelență” fiind membru în juriu. Trustul de Presă „Ambasador” îi acordă „Diploma pentru profesionalism, calități morale și dragoste pentru semeni’’. În 2023 a obținut „Trofeul Brașov Folk Fest”. In 2022 primește „Award of Honor” în SUA la Centrul Cultural al Comunității Românilor din Sacramento iar în 2023 la  Montreal, în Canada primește „Diploma de Excelență” din partea  revistei Poezii Pentru Sufletul Meu și a Editurii Globart Universum. Un adevărat tezaur personal, ce ilustrează popularitatea și profunda apreciere pentru întreaga activitate  de OM iubit, așezat pe piedestalul recunoștinței!

 Ne despărțeau câțiva kilometri până la New York, aglomerația devenise evidentă, se contura în zare emblematicul Manhattan, la fel de fascinant chiar dacă l-am vizitat de zeci de ori. Am traversat metropola spre Queens unde dragul nostru prieten ne aștepta în ușa restaurantului cu nerăbdare și cu zâmbetul larg în ciuda temperaturii scăzute, căci nici o intemperie nu poate afecta o relație sinceră de prietenie. Ne-am îmbrățișat cu căldura sufletului și am pășit în restaurant unde am descoperit la loc de cinste alături de steagurile României și Statelor Unite, numărul 11 al revistei „Poezii Pentru Sufletul Meu” pe coperta căreia se afla sărbătoritul Gheorghe Gheorghiu! De la intrare, voia bună în anturajul unor oameni cu suflet frumos, era molipsitoare. Acolo avea loc un preambul la cele două evenimente majore ce urmau în zilele următoare.

Dimineața dinainte de revelion s-a derulat într-un calm relativ, căci hotelurile cu parcări arhipline confirmau „liniștea dinaintea furtunii” în New York, punctul de atracție nord-american. 

Sala de recepții Da Mikele Illagio e vestită pentru luxul și opulența pe care o promovează în cadrul evenimentelor de mare ținută. Clădirea în stil aristocrat era luminată din abundență, musafirii soseau în număr mare iar valeții depuneau eforturi să preia și să staționeze vehiculele musafirilor. Eleganța și luxul plutea în aer, o minunată fuziune între royal și modern proiectând glamour până în cel mai mic detaliu. Dincolo de cele două uși masive o sală imensă arhiplină se dezvăluia privirilor. Pe niște ecrane enorme ce flancau scena se proiectau în timp real imagini de pe ringul de dans gigantic, o splendoare vizuală ce anunța o trecere dintre ani memorabilă! Artiști sosiți din România, SUA și Canada au oferit un show de zile mari, într-o  vastă gamă de genuri muzicale.Ultimele fire de nisip se scurgeau din clepsidra lui 2023 când a început la unison numărătoarea inversă 10,9,8,7..... și pe acorduri de LA MULȚI ANI am pășit în noul an 2024!

Printre urări și clinchete de cristal, oaspeții au format un mare semicerc în jurul celui care în urmă cu 70 de revelioane sosea în această lume, cu un destin precis: să dăruiască iubire prin cântec! Maestrul Gheorghiu își ascundea cu greu emoțiile înălțătoare, o sală de câteva sute de persoane cântau în cor la mulți ani trubadurului iubirii! A sosit și primul tort pentru sărbătorit, în timp ce oaspeții aplaudau și cântau entuziasmați, savurând magia momentului.

Buna dispoziție a continuat până târziu în noapte și a fost întreținută de inimoșii artiști Gheorghe Gheorghiu, formația Amor-Igor Meșcoi & Victor Cocieru, Cătălina Mirică, Ilie Medrea, Nyko Delinescu, Neluțu de la Brașov, Cristian Vladimir Ciobanu și  Alin de la Brașov. Șlagăr după șlagăr, aceștia au ținut oaspeții pe ringul de dans iar varietatea gastronomică a fost stropită din belșug cu vinuri de soi și șampanie. Pe la cântatul cocoșilor am plecat istoviți, dar cu inimile pline de satisfacția unui revelion memorabil de care ne vom aminti cu mult drag!

 Prima zi a anului 2024 a fost dedicată în întregime prietenului nostru de suflet Gigi Gheorghiu. Un party de proporții la restaurantul Romanian Garden a fost pregătit în detaliu de Gabriela, soția sa, care a făcut un veritabil maraton organizațional al celor două evenimente. Simțeam emoția în aer știind că au fost pregătite în taină câteva surprize de mare intensitate emoțională. Prieteni de suflet se aflau în sala devenită neîncăpătoare, cu majoritatea petrecând și noaptea dintre ani, bucuria revederii citindu-se pe chipul tuturor. Ce a urmat a fost o adevărată expoziție de artă culinară! O diversitate imensă de platouri ce conțineau antreuri și aperitive se etalau în fața ochilor, toate din gastronomia românească, un adevărat festin pentru papilele gustative. Nici următoarele feluri nu au fost mai prejos, iar servirea desăvârșită a multiplicat steluțele aferente notei de 10 cu care am „ punctat ” ospitalitatea gazdelor. Formația  Amor alături de alți artiști  au asigurat buna dispoziție satisfăcând și cele mai pretențioase gusturi.

Cu săptămâni bune înainte invitații au fost rugați în secret, să formuleze un mesaj pentru sărbătorit care începe cu: ’’Te iubesc pentru că ...’’ iar aceste mesaje au fost notate pe inimioare așezate într-o cutie elegantă, de unde sărbătoritul a fost invitat  să extragă una câte una și să dea citire mesajului. Greu de descris în cuvinte emoția trăită de trubadur la deschiderea cutiei cu inimioare, a fost mișcat câtă lume i-a transmis mesaje călduroase și emoționante până la lacrimi. Asta se întâmplă celor care pun mai presus de orice relația de omenie și de prietenie, căci o vorbă înțeleaptă din bătrâni spune „Culegi ce-ai  semănat ”, iar trubadurul iubirii a semănat iubire, dragoste, respect, omenie și prietenie, nu are cum sa culeagă altceva! Deși era a treia seară de sărbătoare, atmosfera s-a încins repede, ringul de dans a devenit neîncăpător, doar momentul tortului a mai potolit spiritele. Pe acorduri de „La mulți ani”, în aplauzele tuturor s-au adus două  torturi mari  cu imaginea trubadurului care au stârnit un alt val de emoții și trăiri intense. Vădit emoționat dragul nostru sărbătorit a trăit grandoarea momentului unic al celor 70 de ani pe portativul vieții, alături de feblețea lui tata, unica lui fiică, Andra Ștefania, de soția Gabriela și de minunații prieteni care i-au fost alături. Maestrul știe că asemenea momente sunt unice și de aceea trebuie trăite la maximă intensitate, căci viața este efemeră, singura certitudine fiind clipa prezentă.

Ce poți cere mai mult de la viață, decât să ai alături oameni dragi în momente importante din scurtul pasaj pământean? Pe tot parcursul vieții și carierei de artist, trubadurul iubirii a punctat cel mai important lucru dintre toate „ Unde dragoste  nu e, nimic nu e”! Așadar să ne lăsăm ghidați mereu de sentimente nobile în viață ca să fim răsplătiți cu aceeași monedă! Numai și numai prin iubire vom reuși să învingem răul ce vrea să pună stăpânire pe întreaga omenire! 

LA MULȚI ANI SĂNĂTOȘI, FERICIȚI ȘI BINECUVÂNTAȚI MAESTRE! 

 

Johnny Ciatloș Deak

jurnalist, membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România

senior editor Globart Universum Publishing House, Montreal, Canada

realizator al emisiunii  Salut Românesc din Montreal





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu