sâmbătă, 14 decembrie 2024

14 decembrie 2024 - Jurnal cenaclier

„Nichita, au răsărit stelele / Pe șoseaua către Desești. / Înserarea a căzut / peste munții totdeauna verzi./ Mașina abia se târa / atâtea necuvinte aveai în buzunare./” („Nichita”, din volumul „Apele pângărite ” de Liviu Coroiu)

Sâmbătă – 14.12.2024, orele 11, Sala de cenaclu „Ion Burnar”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare – a avut loc o nouă întâlnire a Cenaclului Scriitorilor din Maramureș. Ploaia ba a stat ba a cernut stropii grei. O ploaie ce oricând putea să se transforme în lapoviță și ninsoare. Doar la ce altceva putem să ne așteptăm de la luna decembrie? Luna pe care o numim a lui Moș Nicolae, a Sărbătorilor de Iarnă, a Vacanței de iarnă, a lui Moș Crăciun și desigur Luna Cadourilor. Dar, stupoare! Nu a plouat, așa cum mă pregătisem de cu seară. Dimpotrivă, am avut parte de soare, chiar dacă cu „dinți”. O „pedeapsă” cerească acest soare, pentru cei cu idei preconcepute, ca mine. 
Cum, nu ne-am întâlnit în data de 30 noiembrie, sala de cenaclu devenind atunci secție de votare, întâlnirea de astăzi a fost densă, plină de poezie și sub semnul apropiatelor sărbători. După cum am anunțat, a citit din creație proprie poetul și prozatorul Liviu Coroiu. Dar să încep cu începutul. De fapt, prima care a citit a fost colega debutantă, doamna Ana Dorița Dobrican, autoare a două volume de poezie, în general religioasă. Despre poezie și despre autoare a vorbit poetul Ștefan Herțeg. Pe marginea poeziei au mai luat cuvântul poeții: Lotica Șarlota Vaida, Gelu Dragoș, care a făcut o amplă prezentare, prof. Pamfil Bilțiu, Mihaela Poduț-Ienuțaș, Flaviu Claudiu Mihali, Vasile Bele și prof. Ioan Șiman. În sfârșit, epigramistul și poetul Ioan Șiman, iubitor al poeziei clasice cu rimă a fost mulțumit de ritmul și rima poeziei citite de doamna Ana Dobrican.
 La polul opus, poetul și prozatorul Liviu Coroiu a venit în fața noastră cu o poezie de cu totul altă factură. Despre lectura profesorului Liviu Coroiu au cuvântat colegii: Vasile Tivadar, „poezie la nivel academic”, Lotica Șarlota Vaida, Ștefan Herțeg, Janeta Coroiu, Mihaela Poduț-Ienuțaș, Gelu Dragoș, Pamfil Bilțiu. Flaviu Claudiu Mihali, Vasile Bele: „poezia citită se situează între poezia lui Ioan Mureșan și cea a lui Ioan Dragoș”. Nonagenarul epigramist și poet Ioan Șiman a fost de acord cu ceilalți ante-vorbitori: „poezia lui Liviu Coroiu are conținut, este o poezie critică și de atitudine, dar fiind o poezie fără rimă”, atât de dragă domniei sale, „ar fi greu unui actor să o recite”.
 Poetul Liviu Coroiu a fost premiat recent de Revista „Convorbiri Literare”, la Festivalul Internațional de Poezie Sighetu Marmației. De altfel este un bun cunoscător a fenomenului literar internațional, a poeziei franceze, pe care a aprofundat-o acasă la ea. Felicitări, Ana Dobrican!. Felicitări, Liviu Coroiu. Au mai fost prezenți poeții: Claudia Tomescu, Vasile Dan Marchiș, Flavia Foltoș, Remus Rogojan, Vasile Țâncaș și câțiva susținători ai doamnei Ana Dobrican. 
Punctul următor a fost dedicat apropiatelor sărbători, care în curând ne vor bate la ușă. Cum se spune la țară: „Vin cu bota, doar nu le vedem!”. Protagoniști au fost cei doi soți etnologi, cei mai cunoscuți în acest domeniu. Așadar am avut o încheiere a acestui semestru cenaclier potrivită cu perioada în care ne aflăm. Maria și Pamfil Bilțiu ne-au vorbit despre semnificația Crăciunului, a Sărbătorile de Iarnă în general, despre colinzi. Am aflat: sunt colinzi pentru copii, femei, bărbați, văduve/văduvi, tineri, bătrâni, colinzi pentru fiecare meserie în parte. 
La finalul cuvântării, bine pregătită și susținută cu materiale din cărțile lor, ne-au colindat câteva colinzi. O colindă ne-a oferit și scriitorul Vasile Tivadar, care nu s-a lăsat mai prejos. La finalul finalului, cei cu voce sau fără, acompaniați la fluier de prof. Ștefan Herțeg am colindat binecunoscuta colindă: „Ce vedere minunată!”.Vă doresc: „Crăciun fericit!”, Sărbători în liniște și pace!

P.S. Mă bucur că, deocamdată, am putut prezenta exemplarul semnal al cărții cenaclului: „Scoica Madre”.

Florica Bud,
președinte,
Cenaclul Scriitorilor din Maramureș




Selecție fotografii: Florica Bud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu