vineri, 27 decembrie 2024

Bilanț cultural la sfârșit de an

Anul care tocmai se încheie a fost un an al uniunii culturale la nivel spiritual, dar și material, al întregirii echipei noastre, al conjugării la toate timpurile ce le suportă ființa umană ca urmare a trecerii sale prin viață și istorie, un an al bucuriei și al împlinirii pentru noi toți, membrii redacției Revistei Spania literară, condusă de Directorul Casei de Cultură din Getafe, Juan Jose Garcia, colaboratorii acesteia, invitații ei și cititorii fideli. Revista urmărește să rămână un testament cultural, mărturisind întru adevăr, credință și speranță despre itemii actuali și nu numai care stau la baza creației de orice fel: literatură, pictură, grafică, muzică. Arta este scopul nostru. Proiectele pe care le-am desfășurat în 2024 au fost de anvergură, au necesitat multă muncă, timp și nu în ultimul rând, inspirație. Am încercat să aducem în fața cititorilor și publicului nostru, evenimente culturale care să poarte pecetea unor manifestații importante atât ale spațiului românesc, cât și ale diasporei. Pe scurt, o să facem un bilanț cultural al acestui an căruia îi mulțumim pentru bunătatea și răbdarea cu care s-a înzestrat pentru a ne încununa cu succes fiecare eveniment.

Menționăm desfășurarea Festivalului Cărții Românești și a Premiilor Internaționale de Carte Tradusă, care a avut loc pe 20 septembrie la Centrul Civic Juan de la Cierva, organizat de Casa Română de Cultură Getafe. Evenimentul a reunit autorități, personalități și iubitori ai literaturii într-o atmosferă de celebrare și recunoaștere culturală internațională, având ca invitați din țară și din spațiul iberic: poetul Manuel Espejo Jurado, Nadia Fărcaș, Lazlo Alexandru și Victor Constantin Marutoiu. În cadrul Festivalului, au fost recunoscuți traducătorii pentru munca lor excepțională și au fost desemnați câștigătorii: Premiul III: Iosefina Schriger – "Avioane de hârtie", volum tradus de Laura Cătălina Dragomir, Premiul II: Gabriela Dimitriu – "Sub tălpile destinului", tradus de Ana Vacarasu, Premiul I: Enrico Del Gaudio – "Caino ucide ancora", tradus la Editura Ecou Transilvania, Marele premiu i-a revenit lui Alexandru Laszlo pentru volumele 11 și 12 din "Povestiri pentru un an" de Luigi Pirandello. De asemenea, au fost acordate premiile din cadrul Concursului Festivalului Cărții Românești: Premiul III: nu a fost acordat, Premiul II: Radu Munteanu – "Dincolo", Premiul I: Dr. Victor Constantin Măruțoiu – "Antologia Noului Testament", Marele Premiu al Festivalului Cărții Românești: Nadia Fărcaș – "Antologia Ecouri feminine. Evenimentul a inclus prezentări ale unor lucrări importante, cum ar fi: "Povestiri pentru un an" de Luigi Pirandello, Volumul 11 "Chipul", Volumul 12 "Călătoria", tradus în română de Laszlo Alexandru, "Antologia Noului Testament" de Victor Constantin Măruțoiu, Dr. în Teologie, "Ecouri Feminine" antologie realizată de Nadia Fărcas.
Un alt eveniment important al acestui an a avut loc vineri, 29.11.2024 când o parte din echipa revistei Spania Literară, condusă de dl Director al Casei Române de Cultură din Getafe, Juan José Garcia, am organizat la Biblioteca Metropolitană din București, primul eveniment cultural româno-spaniol pentru a sărbători împreună Ziua Națională a României prin lansarea Revistei Spania Literară. Cu această ocazie a avut loc și Festivitatea de Premiere a câștigătorilor Concursului de Poezie dedicat zilei de 1 Decembrie, concurs la care au primit premii poeții: Geta Lipovanciuc, Victor Sava, Andra Petrache, Georgiana Elena Băducă-Cîmpeanu, Florentina Danu, Ioan Baba, Mirela Cocheci, Daniela Albu.. În cadrul evenimentului Casa Română de Cultură din Getafe i-a acordat dnei Ramona Mezei, Directorul General al Bibliotecii Metropolitane din București, în semn de recunoștință pentru eforturile sale în vederea promovării culturii peste hotare, cea mai înaltă distincție a acestei entități, Medalia de Merit Cultural. În cea de-a doua parte a evenimentului, a avut loc lansarea volumului bilingv român-spaniol al poetei Doina Guriță căreia Casa Română de Cultură din Getafe i-a acordat titlul de Vicepreședinte de Onoare. Despre volumul de poezii Rouă de stele/ Rocío de estrellas au vorbit poeta și criticul literar Daniela Toma, poeta Mirela Cocheci și poetul Ion Calotă. Mesajul acestui eveniment a fost pe cât de simplu, pe atât de sincer: suntem români prin simțire, prin definire, prin prelungirea aripilor care ne conturează zborul. Suntem români, indiferent că locuim într-un colț al țării noastre sau într-un alt colț de lume.
Ultimul eveniment al acestui an s-a desfășurat luni, 9 decembrie 2024, la Biblioteca Județeană Petre Dulfu din Baia Mare și a fost dedicat Zilei Constituției. În cadrul evenimentului a fost lansată revista Spania literară și au fost acordate următoarele Medalii: Medalia Meritul Cultural Românesc dnei prof. Valeria Bilț, Medalia Meritul Cultural Românesc dnei bibl. Maria Gârbe, Medalia Comemorativă a Valorii Culturale dlui Pr. Radu Botiș, poeta Carmena Felicia Băințan a primit Premiul II și editorul și poetul Flaviu Claudiu Mihali a primit Premiul I. Punctul culminant al acestui eveniment a fost constituit de lansarea celui de-al treilea volum de poezie al Luciei Virginia Pop: “Pe urmele îngerilor mei”. Evenimentul a urmărit reafirmarea tradițiilor românești și a valorilor comune prin celebrarea unui dialog intercultural.
Emisiunea Spania literară este o emisiune adiacentă revistei, înglobând evenimentele culturale importante organizate de Casa de Cultură Getafe în colaborare cu revista Spania Literară.
În curând, pe lângă Revista și biblioteca virtuală, vom putea oferi publicului nostru fidel, aplicația Spania Literară ce va putea fi accesată prin intermediul unui simplu click, de pe telefon.
Anul 2025 îl așteptăm cu tot atâta răbdare și bunătate cu câtă lăsăm în urmă anul care se încheie. Invităm cititorii noștri să ne fie alături în continuare și promitem să nu ne dezicem de nicio îndatorire a valorilor culturale care ne-au ghidat mereu și ne vom ține promisiunea de A FI ARTĂ în toate și înainte de toate!
Colectivul redacțional vă urează UN AN NOU FERICIT ÎNTRU CULTURĂ !
Director general – Coordonator principal: Juan José García García ;
Director editorial: Nadia Farcaș
Coordonator al procesului editorial – Președinte de onoare: Vasile Muste ;
Coordonator general adjunct – responsabil cu conceperea conținutului publicației și organizarea echipei editoriale: Camelia Șuiu;
Redactor șef – Responsabil cu corectura și editarea: Maria Alexandra Iliescu;
Editor (revizuirea tehnică finală, editare, corectare): Ana Văcărașu;
Redactor editorial și cronică literară: Vicepreședinte onoare: Doina Guriță;
Redactor evenimente culturale ale instituțiilor: Maria Alexandra Iliescu ;
Redactor literatură pentru copii : Laura C. Dragomir;
Redactor noi talente – supervizor: Lucia Virginia Pop;
Redactor secțiune poezie: Camelia Șuiu și Ana Văcărașu.
Redactor, secțiunea traducere proză: Laura C. Dragomir;
Redactor secțiune traducere franceză: Maria A. Iliescu;
Redactor secțiune traducere poezie: Ana Văcărașu;
Redactor secțiune evenimente culturale: Mioara Baciu;
Redactor al rubricii de noutăți ECOU Transilvan: Maria A Iliescu;
Redactor secțiune interviuri: Laura C. Dragomir;
Redactor secțiune proză: Radu Botiș;
Redactor artistic: Lucia Virginia Pop;
Maria-Alexandra Iliescu, Redactor-șef Spania Literară, membru UZPR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu