Revin minerii? Teorii la cel mai înalt nivel? Președintele Klaus Iohannis a declasificat documentele care au stat pe masa CSAT, atunci când s-a făcut analiza candidatului Călin Georgescu. SRI a depus un amplu raport care arată mega operațiunea din spatele lui Călin Georgescu, finanțările primite de către acesta și modul în care s-a organizat întreaga operațiune prin intermediul TikTok, titrează Stiripesurse.ro.

Ascensiunea lui Călin Georgescu în sondaje a fost determinată de o campanie coordonată de creștere a popularității, amplificată cu 2 săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe TikTok, care a reușit să-i asigure victoria în primul tur, potrivit SRI.

content-image

SRI a identificat o finanțare din partea lui Bogpr, indentificat ca fiind omul de afaceri Bogdan Peșchir, din Brașov. Deși Georgescu a declarat că nu a cheltuit niciun leu în campania electorală, doar din partea lui Bogdan Peșchir a primit un milion de euro finanțare.

content-image

În informarea Ministerului de Interne se arată că:

– Verificările în mediul online au validat existența uneui campanii electorale neetichetate ca atare, în care, începând cu luna noiembrie a anului 2024, un număr de peste 100 de influenceri (care numărau în total peste 8 milioane de urmăritori activi) au fost supuși unei acțiuni de manipulare în privința identității candidatului promovat.

– TikTok nu a implementat instrucțiunile BEC privind marcarea drept candidat politic respectiv marcarea materialelor electorale de tip video cu codul unic atribuit de AEP fiecărui candidat.

– „Analiza a relevat o creștere abruptă în intervalul 13-26 noiembrie 2024 ajungând pe locul 9 la nivel mondial în tipul trendurilor de promovare a conținutului video asociat mai multor hastag-uri utilizate în campania electorală a lui Călin Georgescu (…) explozia numărului de vizualizări, de ordinul sutelor de milioane fiind înregistrată ulterior datei de 25.11.2024”.

– Aproximativ 130 de conturi TikTok au transmis video-uri în care influenceri naționali au promovat un scenariu predefinit, similar cu acțiuni de influențare a intenției de vot în Republica Moldova.

SIE: România este percepută de centrii de decizie de la Moscova drept stat inamic, titrează Gândul.ro

Potrivit SIE, „România este o țintă pentru acțiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice și scurgeri de informații și sabotaje” și că este „percepută de centrii de decizie de la Moscova drept stat inamic”.

Reține atenția că în cursul acestui an situația politică din România a fost abordată și în cadrul talk-showurilor politice din Rusia – jurnaliștii ruși lansează ideea că forțele pro-ruse din România ar putea obține peste 30% la alegerile parlamentare.

Analiza modului în care aparatul de propagandă rusă a vizat România în 2024 evidențiază o abordare indirectă prin prisma apartenenței la NATO/UE și în conexiune cu sprijinul acordat Ucrainei și R. Moldova, referirile fiind declanșate de evoluții pe aceste problematici și o abordare directă, prin operațiuni informaționale în contextul creșterii amenințărilor României la adresa securității Rusiei pe fondul expansiunii NATO pe flancul estic, încălcării spațiului aerian național de drone ruse și dezinformări, a informat SIE.

Sursa: NapocaNews