Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a alocat aproape jumătate de miliard de dolari (472,6 milioane de dolari) unui ONG finanțat în secret de guvernul SUA, „Internews Network” (IN), care a „colaborat” cu 4.291 de instituții media, producînd într-un an 4.799 de ore de emisiuni care au ajuns la 778 de milioane de oameni și „formînd” peste 9.000 de jurnaliști (cifre din 2023) dezvăluie Wikileaks pe contul de X.
Operațiunea are „birouri” în peste 30 de țări, inclusiv birouri principale în SUA, Londra, Paris și sedii regionale în Kiev, Bangkok și Nairobi. Operațiunea este condusă de Jeanne Bourgault, care e plătită cu 451.000 de dolari pe an. Bourgault a lucrat în cadrul ambasadei SUA la Moscova la începutul anilor 1990, unde a fost responsabilă de un buget de 250 de milioane de dolari pentru susținerea de revolte sau conflicte în momente critice, înainte de a se retrage în mod oficial, după șase ani petrecuți la USAID, pentru a se angaja la IN.
Biografia lui Bourgault la IN și a altor persoane-cheie și membri ai consiliului de administrație au fost recent șterse de pe site-ul său, dar rămîn accesibile la http://archive.org. Înregistrările arată că acel consiliu este co-prezidat de democratul Richard J. Kessler și de Simone Otus Coxe, soția miliardarului NVIDIA Trench Coxe, ambii donatori democrați importanți.
În 2023, susținut de Hillary Clinton, Bourgault a lansat un fond IN de 10 milioane de dolari în cadrul Inițiativei Globale Clinton (CGI). Pagina IN care prezenta o fotografie a lui Bourgault la CGI a fost, de asemenea, ștearsă.
IN are cel puțin șase filiale captive sub nume independente, inclusiv una cu sediul în Insulele Cayman. Începînd din 2008, cînd au început înregistrările electronice, peste 95% din bugetul IN a fost furnizat de guvernul SUA.
Printre finanțatorii Internews, trebuie adăugat, se numără Fundația AOL-Time Warner, Fundația Beagle, Corporația Carnegie din New York, Fundația Bill & Melinda Gates și alții.
Internews acționează de mulți ani și în România sau Moldova, finanțînd jurnaliști, ONG-uri și platforme precum Context.ro, cea care s-a ocupat de întocmirea de liste de jurnaliști ”putiniști” ori ”antivacciniști” a căror singură culpă a fost că au îndrăznit să pună la îndoială în varii situații informațiile oficiale livrate de autorități.
(B.T.I.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu