Pe 5 februarie 1953, Iuliu Maniu a încetat din viaţă, la vârsta de 80 de ani. „Într-o noapte m-au mutat în altă celulă unde se afla un bărbat foarte bătrân şi foarte bolnav. Era Iuliu Maniu sau ceea ce mai rămăsese din el. Era pe jumătate paralizat şi nu se mai putea ridica din pat. Nu-l torturaseră, dar fusese lăsat să moară încetul cu încetul, neacordându-i-se îngrijire medicală şi fiind subnutrit. L-am îngrijit, l-am spălat. L-am hrănit până a închis ochii pentru totdeauna”. (Olimpia Zamifirescu)
De asemenea, Nicolae Carandino a relatat din perspectiva sa noaptea decesului: „Maniu a fost ridicat din celulă, în cel mai strict secret, dar vestea se răspândise ca fulgerul în toată închisoarea. Noaptea am auzit căruţa poposită în curtea închisorii, uruiala roţilor, nechezatul cailor, zgomotul uşor ferecat al şleaurilor. Apoi toate s-au liniştit. Maniu pleca spre groapa comună şi spre gloria eternă”.
Astăzi, primarul Doru Dăncuș a depus o coroană de flori la monumentul lui Iuliu Maniu din Parcul Mara, opera sculptorului Ioan Marchiș, cel care a înnobilat Baia Mare cu statuile unora dintre marile personalități din istoria neamului nostru.
„Se împlinesc astăzi 72 de ani de la trecerea în neființă a celui care ne-a lăsat moștenire curajul de a lupta, indiferent de preț, pentru România democrată, liberă și unită de care ne bucurăm astăzi. Iuliu Maniu este, pentru mine și mulți alții, cel care a dovedit că indiferent de cât de tulburi ar putea fi unele perioade, au existat și încă există oameni care pun poporul pe primul loc. 5 februarie nu este, însă, despre a sărbători. Este despre asumarea lecției pe care Maniu și multe alte mari personalități ale istoriei noastre ne-au lăsat-o, despre cât de scump s-a plătit dreptul de a trăi într-o țară liberă și unită.
Ultimele sale clipe de viață le-a petrecut în Maramureș, în închisoarea comunistă din Sighetu Marmației, avându-l alături doar pe Dumnezeu. O rană care a lăsat cicatrici în istoria noastră, a României și a Maramureșului, care nu vor fi șterse vreodată.
Astăzi, mai mult ca oricând, avem datoria de a duce mai departe moștenirea pe care ne-a lăsat-o Iuliu Maniu. Avem obligația, toți cei cărora ne-a fost oferită onoarea de a ne pune în slujba comunității, să ne respectăm cu sfințenie jurământul și să punem binele cetățenilor pe primul loc. Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris primarul Ioan Doru Dăncuș pe Facebook.
C.L.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu