duminică, 9 februarie 2025

Sultanul de peste ocean și-a aruncat deja buzduganul. Marcel își face bagajele?

Tema cel mai des întîlnită în presa zilei de ieri, după scurgerea pe surse a știrii că președintele a chemat la Cotroceni liderii coaliției, luni, 10 februarie, a fost aceea că Iohannis ar urma să își dea demisia. Nu prea am întîlnit o altă ipoteză, deși ar avea ceva mai multă susținere. Anume că nu Iohannis, ci Marcel Ciolacu va demisiona.

De cîteva zile, pe fondul scandalului Nordis, în PSD, dar nu numai, a început o agitație profundă, chiar dacă nu foarte vizibilă. Se vorbește pe la colțuri chiar de un puci în pregătire la social-democrați, care să ducă la debarcarea actualei conduceri.

Kelemen Hunor spune public că scandalul Nordis afectează imaginea guvernului. Îi ține isonul, neașteptat, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, cel care spune că Nordis afectează șansele candidatului coliției. Kelemen Hunor revine după trei zile și împinge lucrurile și mai departe: Nordis a avut impact chiar și asupra alegerilor de anul trecut.

Ilie Bolojan intervine și el spunînd public ”În general, când zbori cu niște avioane private, sigur trebuie să te gândești dacă într-adevăr este o necesitate să te duci cu avionul privat.” Întrebat dacă e cazul demisiei premierului, Bolojan răspunde ”în astfel de situații în care, într-o formă sau alta, poți fi asociat cu o chestiune negativă, e o decizie a persoanei respective vis-a-vis de ceea ce face”.

Toată această vînzoleală din ultimele 3-4 zile, incluzînd discuția programată luni la Cotroceni, e posibil să aibă o unică explicație: buzuduganul aruncat de peste ocean de către noul sultan, pe 3 februarie, prin intermediul unuia dintre greii noii administrații de la Casa Albă.

E vorba de Richard Grenell, omul care a fost în primul mandat Trump șeful comunității de intelligence a SUA, cel căruia îi dădeau raportul CIA, NSA șamd, și care acum a fost numit emisar pentru misiuni speciale, cu însărcinarea de a ajuta administrația să facă față unora dintre cele mai dificile provocări de politică externă. Grenell a fost și ambasador în Germania, trimis prezidențial special pentru Serbia și Kosovo și a fost la un pas, acum, să ajungă secretar de stat, dar Trump a optat finalmente pentru Marco Rubio.

Iar acest personaj foarte greu al guvernului american a scris pe 3 februarie un mesaj exploziv, pentru cine are minte să înțeleagă, pe X:

”Programele USAid au fost folosite ca arme împotriva oamenilor și politicienilor care nu erau „woke”. Echipa Biden a cheltuit banii contribuabililor americani pentru a sprijini programe și candidați de stânga din întreaga lume. Conservatorii din întreaga lume au fost vizați. România este cel mai recent exemplu. @CiolacuMarcel”.

În România, au fost anulate alegerile de către un regim dominat de sorosisto-democrați în dauna candidatului conservator Călin Georgescu, după excluderea abuzivă din cursă a conservatoarei Diana Șoșoacă.

Și, reamintim, primul lider politic greu care a salutat anularea șocantă a alegerilor, imediat după anunțul CCR, a fost premierul Marcel Ciolacu:

”Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate”.

Așa înțelegem de ce Grenell l-a plasat pe Marcel Ciolacu în mesajul său, aparent fără legătură cu ce scrisese.

O plasare cu șchepsis, de înțeles numai de către unii. Deși asta nu ar explica deplin de ce știrea despre mesajul său a făcut puține valuri în presa de la noi.

În treacăt fie spus, Grenell a mai distribuit pe contul său de X postarea unei oengiste americane de top, care atrage atenția că banii investiți de USAID în reforma justiției din Croația au trimis țara în cîțiva ani pe ultimele locuri planetare (126 din 141) în materie de competitivitate economică și au transformat-o într-un paradis al corupției. Sună cunoscut?

”Grenell l-a etichetat direct pe premierul român Marcel Ciolacu, subliniindu-i ingerința, care probabil are legătură cu ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale suspendate după ce candidatul independent Călin Georgescu a câștigat în primul tur” a comentat postarea influentul bilunar ungar Hungarian Conservative, apropiat de regimul Viktor Orban, într-o amplă analiză, intitulată ””Conservatorii din întreaga lume au fost vizați, România este cel mai recent exemplu”, spune trimisul lui Trump”.

Victor Ponta a dezvăluit ieri la România TV că ”Americanii vin în februarie să se lămurească privind ce s-a întâmplat în România – cu anularea alegerilor, cu Rusia, cu TikTok.”

El a ținut să precizeze: ”Am avut ocazia să-l întâlnesc pe Richard Grenell și în decembrie, și în ianuarie. Este o persoană extrem de importantă, tot ce spune sau scrie el este un punct de vedere asumat al administrației Trump”.

Dat fiind că Donald Trump intenționează să-l însărcineze pe Grenell cu misiunea de a superviza încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina, e de la sine înțeles că acesta va face curînd poteci prin România, și nu doar o dată.

Și, apropo de Ucraina, ambasada SUA la București a postat azi un mesaj cel puțin exploziv:

”Războiul din Ucraina trebuie să se încheie printr-o soluție negociată, în care ambele părți vor trebui să facă concesii. Acest proces va necesita o diplomație fermă și abilă. Doar Statele Unite, sub conducerea președintelui Trump, pot transforma acest obiectiv în realitate”.

E vorba de un mesaj adresat unei țări, România, în care a fost interzis de la izbucnirea războiului să se pronunțe cuvîntul ”concesii”, asta însemnînd teritorii, și ai cărei lideri, cu toții, nu au avut, timp de trei ani, alte mesaje decît ”susținem necondiționat Ucraina pînă la cîștigarea războiului și la alungarea rușilor inclusiv din Crimeea”.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a demisionat, ne amintim, după ce a fost criticat atît de premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, cît și de președintele Klaus Iohannis pentru declarațiile făcute într-un interviu TV în care a spus că pacea poate fi negociată dacă Ucraina cedează teritorii. Acum e răzbunat.

Cum o vor da acum la întors Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și toți ceilalți rămîne de văzut. Dar o vor da cu precizie. Și asta va implica și oarece sacrificii ritualice. Buzduganul, cum spuneam, a fost deja aruncat.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu