luni, 14 ianuarie 2013

Cum poți scăpa de executarea silită a băncii


Comisionul de risc, de acordare a creditului sau reducerea ratei lunare sunt doar câteva dintre sumele pe care le poate recupera un datornic, aflat în faza de executare silită.
O bună parte dintre creditele contractate, încheiate între bancă și consumator, conțin clauze abuzive. Invocarea lor îl poate scăpa pe cel care a făcut credit de la  a-și pierde locuința.
Astfel, potrivit avocatului Adrian Cuculis, specialist în drept bancar, tocmai aceste clauze abuzive pot duce la suspendarea sau desființarea executării silite.
Cei aflați într-o astfel de situație, obțin astfel timp pentru a-și achita creditul, reușind să-și păstreze bunul sau locuința, cumpărată cu bani de la bancă.
Mai mult, potrivit aceluiași avocat, ei pot să ceară înapoi băncii, comisioanele de acordare, de gestiune sau risc și să obțină o modificare a contractului și a ratei, în condiții care să îl avantajeze. Toate acestea sunt posibile în baza ordonanței 50/2010 și a Legii 193, privind clauzele abuzive.
Astfel, oricine a semnat un contract de credit cu banca, iar ulterior, a descoperit că clauze abuzive, poate obține, în instanță, restituirea comisionului de risc, comisionului de acordare, de administrare sau eliminarea comisionului de rambursare anticipată.â
De asemenea, cel care este pus în fața unei executări silite, mai poate obține, tot în instanță, recalcularea ratei lunare, cu o scădere de până la 50%, susține același avocat.
Pe aceeași cale se mai poate obține restituirea tuturor sumelor plătite în plus către bancă, prin neaplicarea corespunzătoare a marjei băncii.
                                                                            (Autor: Andreea Secrieru)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu