miercuri, 19 noiembrie 2014

Cine este Klaus Iohannis, noul preşedinte al României?!

Klaus Werner Iohannis s-a nascut pe 13 iunie 1959, intr-o familie modesta de sasi, transilvaneni. Parintii sai sunt Susanne si Gustav Heinz Johannis, au emigrat in 1992, ca pensionari, din Sibiu in Germania, unde s-au stabilit la Wurzburg, in Bavaria.
Dupa cum a povestit in volumul sau autobiografic, "Pas cu pas", Iohannis a crescut pe strazile vechi, din apropierea Centrului Istoric.
Un detaliu care se va evidentia puternic in viata de adult a lui Klaus Iohannis este cel legat de casa, de locuinta. "Propriu-zis, casa parinteasca nu a existat. Am stat cu chirie si ne-am mutat de mai multe ori. Poate ca multora li se pare un lucru neobisnuit pentru acele vremuri, cand majoritatea familiilor erau legate de o casa, fie ea si casa batraneasca, in care locuiau mai multe generatii. Dar asa a fost viata mea" spunea Iohannis, in cartea sa.
Klaus Iohannis a absolvit in anul 1983 studiile de fizica la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca. Dupa terminarea facultatii a fost mai intai profesor de fizica la unele scoli din Sibiu, iar din 1989 la Liceul Samuel von Brukenthal. In anul 1997 a devenit inspector scolar general adjunct, iar intre 1999 si 2000 a fost inspector scolar general al judetului Sibiu.
Klaus Iohannis a fost un copil modest. A locuit impreuna cu familia intr-o garsoniera dintr-o cladire veche din Sibiu. "Imi amintesc ca am stat cu parintii, cu sora-mea si cu bunicii pana in anii de liceu", a povestit recent Iohannis.
Vecinii il descriu ca pe un copil timid si retras. "Nu le prea avea cu fotbalul. Dar nu ne refuza. Dansul le avea mai mult cu excursiile, iarna cu schiurile", a marturisit Gheorghe Fusle, unul dintre cei care i-a fost vecin.
Era insa un elev foarte bun, dar si foarte indragit de colege.
"Fiind inalt, blond, arata bine, deci erau foarte multe fete care il placeau. Era un tip placut si aratos", a povestit Carmen Reich Sender, colega de liceu, pentru realizatorii unui documentar Digi24.
Si pentru ca a invatat bine, a intrat lejer la facultatea de Fizica din Cluj Napoca, la sectia de Fizica Atomica. A terminat printre primii, dar a refuzat un post la o Centrala Atomica si a ales sa fie profesor.
Un profesor pentru care veneau la ore chiar si cei carora nu le placea atat de mult fizica. "Era profesorul”cool”. De abia asteptam sa vina la ora de fizica pentru ca era profesorul sexy, de care foarte multe fete erau indragostite", marturiseste Bettina Beja Kenst, una dintre fostele sale eleve.
In perioada studentiei, Klaus a cunoscut-o pe Carmen, actuala sa sotie, cea cu care este casatorit de 17 ani.
Desi, dupa Revolutie, ar fi avut ocazia sa emigreze asa cum au facut-o sute de mii de sasi, Klaus Iohannis a ramas in tara. "Nu mi-am imaginat ca ar fi o solutie pentru mine si am spus ca nu este o chestiune pe care sa o iau in considerare", a declarat Iohannis intr-un interviu.
De la scoala la primarie
De la Inspectorat s-a mutat direct la Primarie, unde a ajuns sustinut de Forumul Democrat al Germanilor din Romania. Klaus Iohannis a fost in 1990 printre fondatorii FDGR, al carui presedinte a devenit in 2001.
Din 2000, Klaus Iohannis este asadar primarul Sibiului, reales fara emotii, cu scoruri zdrobitoare in 2004, 2008 si 2012. Cartea mea de vizita e vizitabila, spune primarul Sibiului.
Fara ca acest lucru sa-i diminueze cu nimic meritele de gospodar, trebuie spus ca dl. Iohannis a facut multe si pentru ca a avut cu ce. Sibiul este un oras destul de bogat. In 2012, spre exemplu, bugetul executat a fost de 339,5 milioane de lei, la o populatie de aproximativ 150 de mii de locuitori, suma din care doua treimi reprezinta venituri proprii. Sibiul a fost atragator pentru investitorii straini si datorita compozitiei etnice a orasului.
 In 2007, orasul Sibiu a fost capitala culturala europeana, ceea ce i-a adus notorietate, dar si bani, pentru ca alocarile Guvernului pentru acest proiect au fost generoase. Orasul a fost atunci vizitat de un milion de turisti. La finalul acelui an, Klaus Iohannis a si fost decorat de presedintele Traian Basescu cu Ordinul national "Steaua Romaniei" in grad de cavaler.

                                                            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu