vineri, 13 februarie 2015

Comunicat de presă senator Sorin BOTA



Proiect de Lege privind incubatoarele de afaceri

         Proiectul de lege privind incubatoarele de afaceri, amendat de către senatorul PSD Sorin Bota, a fost adoptat de Senatul României la sfârşitul săptămânii trecute cu 93 voturi pentru, 0 împotrivă şi 0 abţineri. Obiectul legii îl reprezintă reglementarea regimului juridic de înfiinţare şi funcţionare a incubatoarelor de afaceri, prin acordarea de facilităţi din partea autorităţilor publice pentru fondatorii acestora, iar scopul îl reprezintă stimularea înfiinţării a noi locuri de muncă, diversificarea economiilor şi crearea unui mediu antreprenorial în cadrul comunităţilor locale.
Amendamentele senatorului Bota vizează art.7, pct.1, lit. c şi d, precum şi art. 20 prin introducerea punctelor 3 şi 4.
  „Orice imobil pus la dispoziţie în cadrul unui incubator de afaceri poate să fie grevat de sarcini sau ipotecă dacă a fost achiziţionat cu credit de la bancă. Nimeni nu intră într-un proiect dacă nu deţine spaţiul sau dacă nu îl cumpără prin intermediul băncii. Alte tipuri de granturi şi ipoteci pot fi excluse, dar nu cele care privesc cumpărarea sau modernizarea spaţiului respectiv”, a motivat senatorul. De asemenea art. 20 a fost amendat prin introducerea punctelor 3 şi 4, astfel:
 (3) Prevederile prezentului contract se aplică de către unităţile administrativ teritoriale în mod unitar tuturor solicitanţilor.
 (4) Unităţile administrativ teritoriale pot anunţa încetarea aplicării facilităţilor acordate incubatoarelor de afaceri când se constată că nu mai este necesară deschiderea de incubatoare de afaceri, pentru care să acorde facilităţi.
         Prezentul proiect de lege urmează să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, aceasta fiind şi camera decizională.
Propunere de amendamente la proiectul de lege privind incubatoarele de afaceri




Nr.crt.

Text proiect


Text propus

Motivare
1.
Art. 7 Cererea de acordare a statutului de incubator de afaceri
(1) Cererea pentru acordarea statutului de incubator de afaceri, va fi adresată de fondator pentru incubatoarele de afaceri care se înființează potrivit prezentei legi, sau în cazul incubatoarelor care funcționază și doresc să obțină statutul de incubator conform prezentei legi de administratorul incubatorului de afaceri, Departamenul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, însoțită  de următoarele documente :

c) documente privind clădirea incubatorului de afaceri constând în dovada existenței în  patrimoniul fondatorului a unei clădiri în care se constituie incubatorul de afaceri, sau a dreptului de folosință pe o perioada de minim 10 ani asupra acestuia, liber de orice sarcini și care nu face obiectul unor litigii și contractele încheiate cu furnizorii de utilități de electricitate, apa-canal, internet.

La articolul 7, punctul 1, litera c) se modifică și se adaugă litera d) şi va avea următorul cuprins:
 Cererea de acordare a statutului de incubator de afaceri
(1) Cererea pentru acordarea statutului de incubator de afaceri, va fi adresată de fondator pentru incubatoarele de afaceri care se înființează potrivit prezentei legi, sau în cazul incubatoarelor care funcționază și doresc să obțină statutul de incubator conform prezentei legi de administratorul incubatorului de afaceri, Departamenul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, însoțită  de următoarele documente :

c)dovada existenței în  patrimoniul fondatorului a clădirii în care se constituie incubatorul de afaceri, sau a dreptului de folosință pe o perioada de minim 10 ani asupra acestuia, care nu face obiectul unor litigii și liberă de orice sarcini, cu excepţia clădirilor asupra cărora sunt constituite ipoteci în favoarea instituțiilor de credit/instituțiilor financiare nebancare, dintr-un stat membru al Uniunii Europene, în vederea garantării rambursării unor credite contractate de către fondatorii incubatorului de afaceri,  proprietarul clădirii sau  administratorul incubatorului de afaceri, în vederea finanţării investiţiilor de întreţinere şi/sau dezvoltare  a infrastructurii incubatorului de afaceri, pentru funcţionarea operatorilor economici și pentru  achiziţionarea de active, inclusiv imobile care fac parte din incubatorul de afaceri. d)contractele încheiate de către administratori, fondatori sau proprietarii imobilelor, cu furnizorii de utilități, de electricitate, apă-canal, internet sau cu intermediarii care dețin contracte cu acești furnizori în condițiile în care nu există litigii.


Orice imobil pus la dispoziție în cadrul unui incubator de afaceri poate să fie grevat de sarcini sau ipotecă dacă a fost achiziționat cu credit de la bancă.
Nimeni nu intră într-un proiect dacă nu are spațiul sau dacă nu îl cumpără prin intermediul băncii.
Alte tipuri de granturi si ipoteci pot fi excluse dar nu cele care privesc cumpărarea sau modernizarea spațiului respectiv.

La Art.20, după pct.2 se introduce punctul 3.


La Art.20, după pct.2 se introduc 2 puncte noi, cu următorul cuprins:

Facilitățile pentru fondatorul incubatorului de afaceri

(3) Prevederile prezentului articol se aplică de către unitățile administrativ-teritoriale în mod unitar tuturor solicitanților
(4) Unitățile administrativ-teritoriale pot anunța încetarea aplicării facilităților acordate incubatoarelor de afaceri când se constată că nu mai sunt necesare deschiderea de incubatoare de afaceri, pentru care să acorde facilități.



                                    Senator  Marius Sorin Ovidiu Bota








Un comentariu:

  1. Bună ziua tuturor, aici mă numesc Fumo Sadiku, care locuiește în Malindi City Kenyan, vreau să povestesc puțin mai multe despre un om bun, plin de inimă, numit Benjamin Breil Lee, care lucrează cu serviciul de finanțare în calitate de ofițer de împrumut, domnul Benjamin Breil Lee m-a ajutat să obțin un împrumut de 37115,225,00 Shillings În timpul încercării mele, încercând să mă întorc în picioare pentru a-mi ridica afacerea, știu că există unii dintre voi care sunt în dificultate financiară să vorbească cu domnul Benjamin despre ce este aplicația + 1-989-394-3740 Sau, de asemenea, cu E-ul său personal -mail pe Lfdsloans@outlook.com Sunt foarte bucuros pentru ceea ce a făcut pentru mine și pentru contabilul său de cont bancar Contabilul Hernandez Lucas Vă mulțumesc foarte mult pentru munca depusă.

    RăspundețiȘtergere