vineri, 11 decembrie 2015

Migdale dulci amare – „Săraca fată bogată”, versiune modernă

                     Mă tot pregătesc să mai săvârşesc un text, dar nebunia zilelor frumoase mă prinde în jocul lor. Uite că vara aceasta a dorit să fie una impecabilă şi să respecte calendarul. La urma urmei, doar echinocţiul de toamnă are dreptul să pună capăt verii. Dar zilei de azi ce îi reproşezi? mă veţi iscodi Strugurăratici Pepenoşi Pererari Versus Piersicantaci?
                     Fondul uman și educația nu îmi permit să fac reproşuri nici măcar unei albine, oricum albinele sunt pe cale de dispariţie, ce să le mai reproşez? Acest 20 septembrie se răzbună  pe noi pentru ziua superbă de ieri, care ne-a zăpăcit cu cele aproape patruzeci de grade; în schimb, azi... tunete, fulgere, tristeţi, melancolii şi cord mărit. Toate dau buzna într-o singură zi, zi ce vrea să ne aducă aminte... cum va fi... când va veni toamna. Fantastice „amintiri despre viitor”. Este greu să faci faţă zilelor întunecat-ploioase, veţi fi de acord şi voi, Zgubilitici Tovarăşi Îngemănaţi Cu Valurile Oceanului Impetuos. Prinsă în apăsarea dureroasă a unei asemenea zile, întreb: încotro să o apuc?  Desigur, alţii s-au întrebat cu mult înaintea mea. Aşa că îmi dau seama că mai bine ar fi să lenevesc, lăsând omenirea să îşi rezolve problemele singură... în fond ea şi le caută cu lumânarea. Azi, încă de dimineaţă, am respectat sfatul onlinepsihologilor şi nu mi-am făcut patul. Domniile Lor afirmă că nu are rost să ne scrijelim singuri răni sufleteşti greu vindecabile, făcând lucruri care nu ne plac nici nouă şi nici subconştientului, supus zilnic la grele încercări.
                     Mă simt mult mai bine acum că am reuşit să mă împac cu sinele, operaţie pe care v-o recomand şi vouă, Pioneri Scufundători În Adâncimi Sonografice şi Surzibile. Şi uite aşa mă aşezonez patului, ca să folosesc un verb cuminte, cu... gândul să-i fur un pui de somn, dând cu tifla televizorului. Pentru ca aşezonarea să fie perfectă, mi-ar trebui un film ușor, poate să fie şi unul făcut după vreun roman semnat Agatha Christi. Important este să nu mă tulbure prea tare. Schimbând canalele, dau peste una dintre emisiunile căutătoare de talente... de obicei trec în grabă peste ele deoarece, în loc să cânte, protagoniştii vorbesc hemoragic. De data aceasta am noroc, un tânăr cântă deghizat în tânără sau procesul este de fapt invers, nu are importanţă, dar melodia este minunată, cunoscută şi vine undeva dintr-un trecut îndepărtat. Purced tristă la gândul că nu voi afla numele melodiei, nici al cântăreţului și mă  pregătesc să îi părăsesc, dar mă salvează Ozana, cea cu voce de cristal, care se adresă unisexului cântăreţ: Waw,Paul Anka şi melodia mea preferată, ”You Are My Our Destiny”! Sar din pat și mă îndrept spre birou ca să îmi notez numele cântăreţului. Chiar așa? Nu este cazul să faci pe mironosiţa, mă veţi gratula răutăcios, Mixeri Cantabilaninoşi Cantapintezauro Și Dijeiști! Da, recunosc, numele îmi este cunoscut doar că nu am făcut legătura cu melodia.  Din  tot confortul acestei lumi nu aș renunța la  internet, el este și va fi sprijinul memoriei și la bătrânețe.
                    Caut pe Google, „Paul Anka” și dau peste mutrișoara unui puști zăpăcit, puștoaica din mine se îndrăgostește pe loc de el.  Caut, caut, în sfârșit dau peste melodia ascultată la TV. Surescitată, nu știu de ce să mă apuc, să citesc pagina cantautorului de pe Wikipedia, să-i ascult melodiile ori să încep pamfletul, până nu îmi zboară inspirația. Reușesc să blochez laptopul, bietul de el nu prea înțelege nerăbdările unei proaspete îndrăgostite. Încerc să scriu ascultând muzică, ceea ce nu am reușit până acum, din păcate am mare nevoie de liniște. Există o singură excepție de la regulă, André Segovia, cu binecunoscutul  „Mon amour”, melodie ce nu îmi deranjează gândurile!
                   Așadar trec în grabă peste datele biografice ale lui Paul Anka. Citesc și mă mir. Când i-am văzut mutrișoara, aș fi jurat că este latino-american, eventual sicilian, când colo tata este sirian și mama libaneză. Nimic nu este întâmplător, îmi repet ceea ce știm cu toții; nu cu mult înainte citisem mesajele celor doi miniștri de externe, cel român și cel maghiar care tocmai făcuse o remarcă nepotrivită, la noi în oraș sunt zilele maghiarimii, iar Prim-Ministru austriac se pregătește să închidă granițele, îndemnând refugiații să se îndrepte spre Țările balcanice, adică și înspre noi, dacă între timp nu am fost excluși din rândul lor! Ceea ce se întâmplă este îngrijorător, nici nu mai știi ce este bine, să  asculți primul impuls, care este întotdeauna unul umanitar, exclamând de ce nu!? Ca apoi să te întrebi ce se va întâmpla dacă vor veni cu milioanele.
                    Desigur că voi îl cunoașteți de multă vreme pe Paul Anka, Ancestralitari Muzicolanți Timpanieri Și Scărițari!  Păcatul meu... deși numele lui îmi era atât de cunoscut, nu am făcut legătura cu melodiile  cunoscute și ele. Recunosc, printre alte multe lipsuri... am și lipsurile muzicale. După cum în copilărie citeam grăbită să absorb toată biblioteca, fără să îmi pese cine este autorul, tot așa m-am bucurat de muzică fără să fiu atentă... cine cântă. Sunt genul care țopăi pe muzică prin casă și oricât de bolnavă aș fi, când aud o melodie care îmi place, uit de dureri și sar în sus... acum nu chiar de pe masa de operație! Toate aceste delicii se pot întâmpla numai și numai dacă pornesc  radioul sau televizorul  ceea ce se întâmplă, vai mie,  din ce în ce mai rar.
                     Adevărul este că nu aveam intenția să vă vorbesc despre iubirea ce m-a învăluit, în primul rând pentru că am declarat sus și tare că nu cred în dragostea la prima vedere și în al doilea rând fiindcă, sunt sigură că nu aveți curiozități  vis-à-vis  de mine. Și apoi tot ceea ce v-am mărturisit până acum ar fi bine să rămână între noi, mai ales că este doar o introducere. Demersul meu ar consta în aflarea unor răspunsuri la întrebarea nimicitoare pe care și-o pune colectivul Yahoo, cel care face știrile zilnice, știri ce ne întâmpină pe pagina Yahoo:  O fi fericită Prima Doamnă? Acum vom răspunde nepoliticoși într-un glas, voi și cu mine ? De ce nu ar fi? Picioare frumoase are... și chiar dacă nu ar avea alte calități, perfecțiunea picioarelor... i-ar fi suficientă. Lucrul acesta poate fi confirmat de orice româncuță cu asemenea picioare. Este adevărat că nu sunt destule posesoare cu membre inferioare care să facă din  bărbați niște personaje ale zilelor noastre, mulțumite cât de cât.
              Am înțeles că la ultimul summit dedicat luptei împotriva poluării - aceste întâlniri sunt cele mai dese de pe planetă - s-a convenit ca participanții, rezolvând problemele puse pe tapet, să caute răspunsuri și la întrebarea: La ce folosesc omenirii așa-zisele picioare frumoase ale femeilor? Concluzia nu a fost făcută publică, doar o afirmație laconică a fost scăpată, pentru public: Frumoase sau nu, important pentru epoca noastră este ca ele să nu stea prea mult apropiate!  Ar fi necesar să îmi cer scuze, dar prozatorii au voie!
                Așadar sunteți în asentimentul meu, Foaste Missuri Și Actualicioși Misteriabili Universali Și Nu Numai, că Prima Doamnă nu are niciun motiv să nu fie fericită! Adorată este, iubită ar fi, stiliști sunt câtă frunză și iarbă pe glob, iar când se va întoarce din călătoria în jurul lumii, poate... ne va veni și nouă mintea la loc și vom pleca obosiți capul; sau vom pieri cu toții sau vom accepta lucrurile așa cum curg ele, de undeva de sus.
                 Mă aflu atât de prinsă în mrejele noii mele pasiuni, încât sunt în stare să mă apuc să învăț limba engleză, ca să înțeleg ceea ce cântă Paul Anka. Sau mai bine nu! Nu de alta, dar unele melodii românești mă enervează atât de rău, este vorba de cele ale ultimilor ani,  pentru că deși înțeleg totuși românește, ele îmi pare că sunt  doar o înșirare de cuvinte. Mai bine să nu pricep!
                  Mă joc, căutând și alți cântăreți. De la Paul ajung la Gianni Morandi, ”Parla piu piano”. Melodia era cântată și de Dalida. Și uite cum am alunecat în borcanul cu zacusca sentimentală din  care doar făcutul sau nefăcutul patului, nu mă va salva. Pun capăt desfrâului canto-sentimental cu „Delilah”, melodia lui Tom Jones, deși parcă Marcel Pavel o cântă mai cu suflet. Și pe deasupra tocmai  am servit la cafea știrea-manea  de la ora șase dimineață  că... iubirea este doar un joc al hormonilor...  alung știrea minimalistă, cu dezgust, cât colo.

                   Desigur că, dacă omenirea nu ar avea alte griji, s-ar putea face un  summit pe tema Hormoni sau Suflet? Ar fi... bătrânii versus tineret! Cu mențiunea că vor mai fi fiind rătăciți și într-o tabară și în alta, veți completa Voiajori Desant Dedublați Și Amor. Desigur, iubirea este apanajul zeilor și al poeților! Oamenii pașnici și casual fac... sex fiindcă este mai comod și te scapă de chinurile sufletești și marile dureri de cap amoroase. Câte o pământeancă  are norocul să trezească pasiuni nimicitoare, stând plictisită, picior peste picior, în drumul abrambura al vreunui poet, Versurar Stihuitor, tocmai bun de chinuit. Dar ce putem face noi? Nu putem schimba destinul nimănui! vă veți întreba și apoi, exclamând, tot voi veți răspunde și în locul meu, Iubiacei Dureribililoși Multiaccentici Și Armurari!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu