marți, 15 decembrie 2015

Timişoara, primul oraş liber al ciumei roşii !

În 16 decembrie 1989 Timişoara devine primul oraş românesc liber de prejudecăţi şi temeri! Învinge moartea şi spaima de comunism! Europa este cu ochii pe noi! A trecut un sfert de secol de atunci. Recunoştinţa noastră însă este vie şi acum !


În acele zile însângerate am aflat că au murit 112 oameni şi 373 sunt răniţi. Întorcându-ne în timp, 16 decembrie '89 a însemnat cu adevărat începutul Revoluţiei Române. Peste 1.000 de timişoreni s-au opus atunci evacuarii pastorului reformat Laszlo Tokes, considerat periculos de regimul comunist. Evacuarea a fost imposibilă, iar ce a urmat a fost un război “români contra români”. Nu-mi este nici astăzi clar cum totul a pornit de la cineva care pe urmă a devenit europarlamentar român şi a vorbit mereu urât despre ţară, despre poporul român. Cum n-am să înţeleg niciodată cum pastor fiind, a divorţat şi a părăsit domiciliul conjugal pentru o femeie mai tânără decât mama copiilor lui! Dar revolta de la Timişoara este mai importantă! Cunosc foarte bine oraşul de pe Bega deoarece am făcut stagiul militar acolo, la Brigada 9 Grăniceri,  am eliberat în ianuarie 1986 cu gradul de fruntaş, categoria a II, specialitatea telegrafist. Cu unii dintre protagoniştii revoluţiei m-am intersectat, cum ar fi col. Teacă, cpt. Plugaru, maior şi procuror militar Cosma, lt.col Nechita, toţi de la arma grăniceri.
Să revenim la faptele de atunci, în 17 decembrie '89, militarii şi miliţienii au deschis focul asupra populaţiei sătule de lozinci comuniste şi flămânde la mod propriu. Gloanţele nu au iertat pe nimeni. Preţul plătit de bănăţeni a fost cutremurator: 112 morţi şi aproape 400 de răniţi. Timişorenii au scris astfel, cu sânge, prima pagină a Revoluţiei Române. Era 16 decembrie 1989!
"Primul om care a strigat "Jos Ceauşescu" în seara de 16 decembrie 1989,  a fost regretatul poet Ion Monoran", a spus Nicolae Robu, primarul Timişoarei. Spre seară, lumea revoltată s-a adunat în faţa Catedralei Mitropolitane, numai că uşile au fost închise de preoţii de acolo!După ce mai multe persoane au făcut scandal în faţa catedralei, un preot inimos şi cu frică de Dumnezeu a venit şi a deschis imensele uşile. A fost începutul unei mari revolte care a cuprins întreaga ţară. Asta ar trebui să cunoască şi să se teamă toţi care ne conduc!
Miercuri, 16 decembrie 2015, Timişoara va fi în doliu, în memoria eroilor căzuţi pentru o viaţă fără foame şi fără frică. La 25 de ani de la primele jertfe româneşti, dumneavoastră puteţi constata dacă aceste lucruri s-au împlinit şi românii trăiesc mai bine, în siguranţă, au un viitor pe măsura sacrificiului suprem dovedit de timişoreni.
La final, un poem al lui Vasile E. Lupşe legat de acest eveniment istoric:

Regelui Mihai I al României şi sforarilor roşii României şi din Revoluţia Română, Decembrie 1989


AZI ÎN
TIMIŞOARA
MÂINE ÎN
TOATĂ ŢARA
din acele zile un „motto” scris cu sânge albastru


Estului roşu capitala roşului aprins
Timişoara
Eroii cornişă albastră ard Revoluţia
Albastre coloane etaloane albastre strigă
Albastrului nestins coroană indigo
Sânii sângelui albastru mamă libertate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu