joi, 25 mai 2017

Foreign Policy: Germania dezvoltă tacit o armată a Uniunii Europene, prin structurile de cooperare militară create cu România şi Cehia

Iniţiativa Germaniei, României şi Cehiei de intensificare a cooperării militare, anunţată de NATO acum câteva luni, constituie o încercare a Berlinului de a dezvolta o armată a Uniunii Europene sub comandament german, afirmă experţi citaţi de revista Foreign Policy.
O dată la câţiva ani, ideea unei armate europene ajunge subiect de ştiri. Conceptul este atât fantezie, cât şi element de îngrijorare. Pentru orice federalist de la Bruxelles care crede că o forţă comună de apărare este ceea ce Europa are nevoie pentru îmbunătăţirea statutului la nivel mondial, există cei din Londra şi din alte locuri care manifestă reticenţă faţă de ideea unui potenţial rival al NATO. Însă anul acesta, Germania şi doi dintre aliaţii europeni, Cehia şi România, au făcut tacit pasul radical pe un parcurs spre ceva ce pare a fi o armată a UE, anunţând o formă de integrare a forţelor armate, notează revista Foreign Policy într-un articol intitulat „Germania construieşte tacit o armată europeană sub propriul comandament”.
”Guvernul Germaniei arată că vrea să lanseze integrarea militară la nivel european. Este o încercare de a împiedica eşecul total al structurilor de securitate europene”, apreciază Carlo Masala, profesor de Politică internaţională la Universitatea militară din Munchen, citat de Foreign Policy.
„Iniţiativa este efectul vulnerabilităţilor armatei germane. Germanii şi-au dat seama că armata germană trebuie să acopere lipsurile forţelor terestre pentru a obţine mai multă influenţă politică şi militară în cadrul NATO”, afirmă, pentru Foreign Policy, Justyna Gotkowska, analist al Institutului polonez Centrul pentru Studii Estice.
În februarie 2017, Alianţa Nord-Atlantică anunţa într-un comunicat oficial că România va consolida cooperarea militară cu Germania şi Cehia, în virtutea unui acord semnat de miniştrii Apărării ai celor trei ţări cu ocazia unei reuniuni NATO. „Miniştrii Apărării din Germania, România şi Cehia au semnat acorduri în sensul aprofundării relaţiilor militare. În acest cadru, Brigada a 4-a de Reacţie rapidă a Cehiei şi Brigada Mecanizată 81 a României vor colabora strâns cu Divizia a 10-a de Blindate şi cu Divizia de Reacţie Rapidă din Germania”, anunţa Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat postat pe site-ul propriu. În cadrul Conceptului NATO „Naţiuni Cadru”, armatele mai mici îşi pot integra capacităţi militare în structuri de organizare puse la dispoziţie de naţiuni mai mari. „Prin aceste acorduri, Cehia şi România acceptă să contribuie cu câte o brigadă militară la o divizie multinaţională comandată de Germania”, declara în februarie Camille Grand, asistent al secretarului general NATO pentru Investiţii în Apărare. Conceptul „Naţiuni Cadru” conferă o nouă dimensiune modului în care NATO abordează cooperarea multinaţională, a subliniat Camille Grand. Sursa NapocaNews
                                                                                                                                                 C.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu