Nu ne nastem cu dorinta de a bea alcool, neexistand o
necesitate fiziologica in acest sens. Totusi, pentru multi, consumul de alcool
reprezinta o activitate sociala agreabila.
Si tot pentru foarte multe persoane, alcoolul este un drog
care duce, in timp, la dependenta. Nu poate nega nimeni faptul ca acest consum
de alcool a devenit o problema foarte serioasa de sanatate publica; o
demonstreaza statisticile.
Bauturile alcoolice produse si consumate pe intreg
mapamondul se impart in trei categorii: bere, vinuri si tarii (bauturi
spirtoase). Voi incerca sa explic aspectele pozitive si negative ale consumului
de alcool.
Alcoolul este o sursa de energie pentru organism deoarece
furnizeaza 7 kcal/ gram consumat. Bauturile dulci - berea, vinurile dulci,
lichiorurile - sunt bogate in carbohidrati si vor avea o valoare energetica
mult mai mare.
Consumul moderat de alcool (in special vinul rosu) poate
avea un rol protector cand vine vorba despre bolile cardiovasculare, datorita
continutului de fenoli si alte substante fitochimice. Resveratrolul poate
creste nivelul HDL-colesterolului (colesterolul "bun") si reduce
nivelul de oxidare al LDL-colesterolului (colesterolul "rau"),
impiedicand depunerea acestuia pe peretele arterelor.
Cand se depaseste
limita
Consumul moderat de bauturi alcoolice inseamna 1 portie pe
zi pentru femei si maximum 2 portii pentru barbati. O "portie"
inseamna: 18 ml alcool pur sau 350 ml bere (5%) sau 150 ml vin (12%) sau 40 ml
tarie (40%).
In doze mici, alcoolul determina relaxare, reduce
inhibitiile, incurajeaza interactiunile sociale. Consumat inainte de masa,
alcoolul creste pofta de mancare, lucru benefic in cazul varstnicilor, celor
care din diferite cauze nu au apetit sau in caz de malnutritie.
Mici beneficii
Berea este un diuretic natural, o sursa de vitamina B12 si
de energie, fiind benefica in lupta cu anemia si sindromul oboselii cronice.
Clatirea parului tocit si fara viata cu bere, dupa spalarea
cu sampon, ii va readuce luciul pierdut.
Chiar daca fierul este prezent in cantitate mica in vin (alb
sau rosu), este foarte bine asimilat de catre organism.
Pe de alta parte, consumul cronic de alcool duce la aparitia
malnutritiei deoarece caloriile aduse de alcool se numesc "goale",
deoarece inseamna aport de energie fara proteine, glucide, lipide, minerale sau
vitamine. In plus, alcoolul excesiv are influenta negativa asupra utilizarii
nutrientilor de catre organism. Aceasta energie "goala" duce la
ingrasare, mai ales la obezitatea abdominala ("burta de bere"), care
este principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Consumul cronic de alcool determina risc crescut de boli ale
ficatului: steatoza hepatica, hepatita alcoolica, ciroza, cresterea
trigliceridelor, cancer de san, de colon, osteoporoza, ulcer, pancreatita,
diabet de tip 2, afectiuni ale prostatei, testiculelor, glandelor suprarenale,
tulburari de dinamica sexuala, scaderea imunitatii.
In sarcina, consumul alcoolului poate determina avort
spontan, dezlipire de placenta, greutate mica a bebelusului la nastere, dar si
dezvoltarea sa ulterioara deficitara, atat cea fizica, cat si psihica.
Nutritionist
Camelia Olteanu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu