joi, 1 februarie 2018

Corectitudinea protestelor

Legile justiţiei au scindat societatea, încît publicul larg nu mai ştie ce să creadă. Care este adevărul? Unii strigă (în stradă) că legile justiţiei nu-s corecte, susţinuţi de sistemul judiciar, preşedintele ţării, partidele din opoziţie şi Comisia Europeană. Partidele de la putere, acuzate de „tiranie a majorităţii”, afirmă că modificările sînt necesare şi că legile adoptate democratic de Parlament vor fi supuse controlului constituţional. În faţa acestei situaţii ambigue, trebuie să cerem ajutorul Comisiei Europene!
Din obişnuinţa de a ne conforma, alegem scurtătura logică şi adoptăm părerea altuia. Ne influenţează desi­gur protestatarii care ies în pieţe la miting, printre ei se află şi salariaţi din companiile multinaţionale, forţă de muncă de elită, pe care tinerii îi acompaniază, respectînd psihologia maselor. Grupul nu este omogen, în interior se creează relaţii previzibile, unii decid şi ceilalţi îi urmează, unii gîndesc şi ceilalţi acţionează, prezenţa intelectuală fiind imaginară. Avem nevoie şi de astfel de oameni, ce cred afirmaţiile altora fără să le verifice, dar noi îi preferăm pe cei ce gîndesc cu mintea proprie, cum se spune.
Se ajunge la emoţii, protestatarii reacţionează sentimental, le scade stima de sine cînd îşi dau seama că au intrat într-o prejudecată şi s-au raportat la situaţii nereale. Asocierea în acţiuni agresive, de jignire şi insultare a altor oameni, este studiată de psihologia socială şi are denumirea de comportament manipulator. Pare mai eficient să gîndeşti după un calapod şi să nu fii interesat de semeni, ci să practici stereotipiile!
Nu toată lumea are răbdare să citească cele 500 de articole ale legilor, deci haideţi să fim precauţi, să nu-i aplaudăm pe unii şi să-i huiduim pe alţii, ci să aşteptăm sfîrşitul meciului politic de compromis între putere şi opoziţie. Să nu judecăm ambalajul, ci conţinutul – deci nu e cazul să aprindem casa pentru neînţelegeri formale!
Fiecare persoană este racordată la sistemul social şi influenţată de acesta, căci se simte în siguranţă dacă aparţine unui grup social şi crede că s-ar afla în pericol dacă ar fi exclusă din grup. În consecinţă, dacă prietenii noştri iau decizii speciale (bune sau rele), le vom lua şi noi, pentru a nu fi respinşi. La nivel psihologic, funcţionăm în spirit gregar! Conformismul creşte cu cît grupul este mai mare, chiar dacă acţiunile comune sînt greşite sau stupide – dacă nu ne afectează identitatea profundă şi nu ne contrazice principiile.
Cine apreciază dacă informaţia pe care se bazează grupul este corectă? Precum la jocul „telefonul fără fir”, grupul acceptă informaţiile false ca reale, iar cele venite din afară nu vor fi luate în considerate, ceea ce ar fi de înţeles în situaţii de criză, cînd omul n-are timp să gîndească singur. Cînd apare fenomenul de ignoranţă a întregului grup, situaţia ridicolă devine periculoasă şi se ajunge la scăderea respectului de sine şi negativism total, pînă la sacrificiu de sine, cînd egoul supradimensionat nu mai poate fi oprit!
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a intervenit printr-o scrisoare trimisă Parlamentului României, „îngrijorat” că sistemul judiciar şi capacitatea de luptă împotriva corupţiei vor slăbi. Teama sa este generală – drobul de sare va cădea peste copilul din leagăn! Juncker ne impune consensul, ceea ce este imposibil în democraţie. Ne este suficientă o raţiune, domnule Juncker, nu avem nevoie de două! Cu toate acestea, Parlamentul ar face bine dacă ar accepta cooperarea cu CE şi sprijinul oferit pentru a crea o justiţie independentă, aptă să combată corupţia, ceea ce este necesar, nu şi suficient pentru o justiţie eficientă şi responsabilă pe deplin de faptele şi deciziile sale.

Autor: Nicolae Goja

Sursa: Graiul Maramureşului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu