joi, 22 februarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Frumosul, Slujirea și... Grija


 1. „FRUMOS E OMUL DOAMNE, CU INIMA CURATĂ, CU FLOAREA CONŞTIINŢEI DE CRIME NEPĂTATĂ, SINCER, NEFĂŢARNIC".
Andrei Mureşanu (1816-1863),
poet şi revoluţionar din Transilvania. A studiat filosofia şi teologia la Blaj, lucrând apoi ca profesor la Braşov. A început să publice poezie în revista Foaie pentru minte, inimă şi literatură. A fost printre conducătorii Revoluţiei din 1848, participând în delegaţia Braşovului la Adunarea de la Blaj din mai 1848. Poemul său "Un răsunet", scris la Braşov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele), poem devenit ulterior "DEŞTEAPTĂ-TE, ROMÂNE", a devemit imn revoluţionar- fiind numit de  Nicolae Bălcescu "Marseilleza românilor". În anul 1990 Deşteaptă-te,  Române a devenit imnul de stat al României. După Revoluţia de la 1848 a muncit ca traducător la Telegraful român, operele sale având o tentă patriotică de protest social.

***

2. „A ALEGE SĂ-L SLUJEŞTI NUMAI PE BUNUL DUMNEZEU ESTE CEL MAI FERICIT FINAL AL UNEI VIEŢI".
Corina Chiriac (1949-),
cântăreaţă de muzică uşoară, compozitoare, textieră, realizatoare de emisiune de televiziune şi actriţă din România. A fost una dintre solistele de mare succes de muzică uşoară din anii 70 şi 80. Tatăl său, compozitorul Mircea Chiriac, iar mama, Elisabeta Chiriac, a fost profesor la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti. De mică, Corina  a studiat pianul, începând cu mama sa. Debutează radiofonic în 1965, la casa de cultură a studenţilor "Grigore Preoteasa". A participat la multe festivaluri în ţară şi străinătate, câştigând premii şi medalii importante.

***

3. „CEL MAI BUN LIMAN UNDE SE POATE ODIHNI OMUL ESTE RELIGIA ŞI DUMNEZEU".
Denis Diderot (1713 - 1784)
filosof, enciclopedist, scriitor francez. A fost o figură complexă a iluminismului francez, având o influență majoră asupra spiritului raționalist al secolului al XVIII-lea. A primit o educație aleasă iezuită și a renunțat la o carieră în drept, dedicându-se studiului și scrisului. A editat o „Enciclopedie” în care i-a inclus pe toți scriitorii francezi iluminiști mai importanți. A scris drame, satire, romane psihologice, filosofice, având numele prototipului „dramei burgheze”. Studiază teologia, filosofia, dreptul, obținând în anul 1723 titlul de profesor. Învață engleza, limbile antice, matematica. Ulterior prin scris îl găsim materialist ateu, ceea ce-i atrage o perioadă de închisoare, după care renunță la un astfel de scris. Moare la vâersta de 70 de ani.
***
P.S. „Acum zice Domnul, întoarceţi-vă la Mine din toată inima voastră, cu postiri, cu plânsuri, cu tânguire. Sfâşiaţi inimile voastre şi nu hainele voastre şi întoarceţi-vă către Domnul Dumnezeul vostru, căci El este milostiv şi îndurat, încet la mânie şi mult milostiv şi-I pare rău de răul pe care l-a trimis asupra voastră” (Ioil – 2, 12-13).
„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș,

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu