marți, 20 februarie 2018

Este oficial! Sindicatele din Invatamant organizeaza PROTESTE miercuri si joi


Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat, luni, ca a decis declansarea protestelor. Miercuri si joi sindicalistii vor picheta sediul Ministerului Muncii, nemultumiti ca majorarea acordata la 1 ianuarie 2018 nu acopera nici macar rata inflatiei, ceea ce face ca nivelul de trai al angajatilor din educatie sa fie tot mai scazut.
Actiunile de protest sunt programate miercuri, intre orele 13.00 – 15.00 si joi, intre orele 10.00 – 14.00.

Reprezentantii salariatilor din Educatie solicita modificarea OUG nr. 3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare, prin care mii de angajati din invatamant aflati in concediu medical pierd sume importante din venit. Totodata, sindicalistii cer renegocierea Legii salarizarii unitare (nr. 153/2017), despre care spun ca a creat discriminari atat in randul angajatilor din sistemul bugetar, cat si in randul angajatilor din invatamant.

FSLI spune ca a luat aceasta decizie dupa ce a trimis memorii cu problemele din sistemul de educatie catre Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Educatiei Nationale, precum si catre Guvern, atragand atentia ca nemultumirile angajatilor din educatie sunt mari si ca lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora ar putea duce la proteste de amploare in intreaga tara.
FSLI spune ca majorarea acordata la 1 ianuarie 2018 nu acopera nici macar rata inflatiei, ceea ce face ca nivelul de trai al angajatilor din educatie sa fie mai scazut.

Referitor la renegocierea Legii cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 intre cel mai mic si cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare a fost pozitionat intre 1,64 si 2,76, adica in treimea inferioara a grilei de salarizare. Reincadrarea personalului didactic, pe aceasta lege, incepand cu data de 1 iulie 2017, a dus la situatii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine platit decat personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I.

De asemenea, FSLI solicita Ministerului Muncii modificarea Legii pensiilor, astfel incat cadrele didactice sa se poata pensiona cu trei ani inainte de implinirea varstei standard, invocand nivelul de suprasolicitare neuropsihica, precum si cazurile medicale, care ii impiedica pe profesorii in varsta sa isi desfasoare activitatea la catedra in conditii normale.

Autor: Ion Andreea

PORTALINVATAMANT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu