miercuri, 21 februarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE


Democrația, Națiunea și... Progresul



1. „Mari carențe are democrația și, acest fapt, ar trebui să dea de gândit celor care știu ce a însemnat comunismul și știu crimele, dar, tac și închid ochii. De ce și până când? Dacă fărădelegile naziste sunt mereu căutate și înfierate,  ce piedici sunt pentru ca  justiția mondială să nu întoarcă talerele balanței și înspre crimele comuniste?” (Articol-Procesul comunismului, Opinia-1998)
                   Vasile Morar (1949 -)
născut în localitatea Chelința, județul Maramureș; debutează în poezie în revista „Flacăra„-1981; în 1983 apare în culegerea „13 poeți”, editura Eminescu-fiind remarcat de critica literară; începând cu anul 1995 i-au apărut 10 cărți de poezie și 4 de publicistică; susține rubrici de atitudine în presa locală; este membru fondator al L.S.R.-filiala Maramureș; membru al U.S.R.-filiala Sibiu; volume de poezii: „De Vasile Morar” ed.Gutinul 1995, „Evanghelia după Ioan”, ed.Proema, 2007, „Nu vă temeți”-vol.I, II, III, ed.Transilvania, 2011, 2012, 2013-etc; volume de publicistică: „Armata de teracotă”, ed. Enesis, 2008,  „Bufnița roșie”, ed. Transilvania 2011-etc; Vasile Morar a câștigat multe premii la concursuri naționale și internaționale; Marele premiu la Festivalul de POEZIE din Sighetul Marmației, 2007, Premiul Societății Scriitorilor Danubieni la Festivalul Internațional de Poezie Mihai Eminescu, Tr. Severin, 2010, amintim premiul „Cartea Anului” - 2017 etc. Scriitorul  și jurnalistul inteligent Vasile Morar surprinde în scrierile sale cu ironie și umor într-un stil inconfundabil și cu un real spirit critic atmosfera  politică și tarele societății noastre după  așa zisa revoluție din 1989.

***

2. „Atunci când noi vom uita că noi suntem o naţiune supusă lui Dumnezeu, vom deveni o naţiune supusă. Fără Dumnezeu, democraţia nu va dura şi nu poate să dureze".
Ronald  Wilson Reagan (1911-2004),
ce de-al patruzecilea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Prin politica sa intransigentă în confruntarea cu Uniunea Sovietică în perioada războiului rece, a avut o contribuţie hotărâtoare la prăbuşirea Imperiului Comunist din Răsăritul Europei şi la afirmarea Statelor Unite ale Americii ca singura super-putere pentru următoarele două decenii. Se licenţiază în Ştinţele Sociale şi devine un apreciat cronicar sportiv, iar în 1937 îşi începe cariera de actor de cinematograf în studiourile din Hollywood. În anul 1966 obţine funcţia de guvernator al Statului California, obţinând o victorie zdrobitoare. Este reales în 1970. Este preşedintele SUA în perioada 1981-1989.

***

3. „VIAŢA ŞI PROGRESUL" sunt de neoprit. Nimic nu i-a fost mai drag poporului român, greu încercat de sute de ani de cotropire turcească şi de stăpânire austro-crăiască, decât acest ideal de a ajunge odată la limanul unei ere de pace, în care, singur stăpân pe soarta sa, să-şi făurească liber aşezările obşteşti, să-şi aleagă dregătorii, să decidă singur cum vrea să trăiască".

Grigore Preoteasa (1915 - 1957).
om politic român, ziarist, activist comunist născut la Moscova. A făcut în mai multe rânduri închisoare fiindcă a aderat la grevele ceferiștilor de la Grivița. A fost redactor-șef  al ziarului România Liberă, director Agerpres, Ministru de externe, Membru supleant al Biroului Politic și Secretat C.C. În anul 1957 în urma unui accident de avion decedează la Moscova și este înmormântat în Cimitirul Militar Ghencea.
***
P.S. Îngăduiţi-vă unii pe alţii în iubire, silindu-vă să păziţi unitatea Duhului în legătura păcii” (Efeseni 4, 2-3).
  „1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș,

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu