sâmbătă, 26 august 2023

De Ziua Limbii Române, cenacliștii maramureșeni au editat o antologie!


Regretatul profesor și academician Grigore Brâncuș rămâne o personalitate a filologiei românești și un reputat albanolog. De-a lungul activităţii sale didactice profesorul Grigore Brâncuş a predat istoria limbii române şi cursuri de limba albaneză, fiind mulți ani şeful Catedrei de limba română a Universităţii Bucureşti. Multe din studiile sale au fost consacrate istoriei limbii române, legăturilor cu alte limbi, în special cu limba albaneză. Istoria limbii române a fost întotdeauna fundamentată de către academicianul Grigore Brâncuş pe „studiul substratului şi al comparaţiei cu limba albaneză”.


 În data de 31 august, sărbătorim --Ziua Limbii Române--. Cu acest prilej, noi, scriitorii uniți în Cenaclul Scriitorilor din Maramureș, aducem un modest omagiu academicianului Grigore Brâncuș și Limbii Române, limba care ne poartă gândurile, sentimentele, trăirile și uneori oful. Omagiul poartă un nume: „Anotimpul poeziei” și este o antologie cenaclieră bilingvă, româno-albaneză. Mulțumim traducătorului, care nu este altcineva decât Baki Ymeri, poet născut în Albania, dar trăitor în limba și în țara de origine ale mamei sale. Mulțumesc colegilor, pentru creațiile încredințate! Ne revedem, cu voia Domnului, cât de curând în noul an cenaclier.

 

Florica Bud

Președinte,

Cenaclul Scriitorilor din Maramureș

  

Un comentariu:

  1. Personalitate de prim rang a lingvisticii româneşti actuale, profesorul Grigore Brâncuş, membru titular al Academiei Române, autor al unor lucrări de referinţă în diverse domenii – istoria limbii, gramatică, dialectologie, lexicologie, filologie, istoria limbii literare, toponimie, antroponimie, stilistică –, ce privesc forme multiple de manifestare a limbii române în toate etapele de evoluție a acesteia, a murit sâmbătă, 2 aprilie 2022, la vârsta de 93 de ani.
    Grigore Brâncuş s-a născut la 20 martie 1929, în comuna Peştişani, judeţul Gorj. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, după care a urmat studii de specializare în Albania. În 1968 şi-a susţinut doctoratul sub conducerea unuia dintre cei mai mari lingvişti români, academicianul Alexandru Rosetti. În perioada 1968 – 1969 a fost lector de limba română la universităţile din Amsterdam şi Groningen din Olanda. La numai 21 de ani a devenit profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti și a rămas la catedra de limbă română din 1950 până în 1999. Timp de doi ani a deţinut și funcţia de prodecan al facultăţii. Începând cu anul 1990, Grigore Brâncuş a fost conducător de doctorat, iar din 1999 profesor consultant.

    RăspundețiȘtergere