marți, 14 noiembrie 2023

Amintiri despre spiritul fanariot

 

                                                                                                 de Gheorghe Pârja

Anul care se încheie ne-a marcat cu câteva sigilii negre, ce au dat bătaie de cap cetățenilor care își doresc o liniște națională prielnică muncii și odihnei. De la azilele groazei, la consumul de droguri. A continuat psihoza măririi pensiilor, pusă la cale de guvernanți care nu obosesc în trista fabricare de amăgiri. De unde curg și dezamăgirile oamenilor. Nu doresc a repeta un clișeu adesea întâlnit în comentariile politicienilor din opoziție, dar în țară stări de fapt care ar putea merge bine, merg prost. Simt o ruptură între ce se întâmplă în societate și directivele venite din birourile ministeriale. Cunosc suficient de bine regulile aderării noastre la Europa Unită, dar prea mi se pare exagerată supunerea conducătorilor autohtoni. Sunt un proeuropean, de pe vremea lui Bălcescu, dar asta nu înseamnă că nu pot avea opinii care îmi pot liniști întrebările.

Întrebarea, pe care o port pe Ulița Bisericii, este datoria externă a țării. Apoi pentru orice poveste națională se dă fuga la Centru. Liderii români intră în birou cu ideile lor și ies cu directiva europeană. Tot acolo se cumpănesc și pensiile, salariile, dar și colțurile de la stele. Profesorul Constantin Toader, cu care mă consult, mi-a sugerat să citesc, cu mintea de acum, despre spiritul fanariot din Principate. Am făcut-o. Ascultați povestea pe scurt. În veacul al XVIII-lea, Principatele Române se găseau într-o situație dificilă, suportând războaiele austro-ruse-turce, precum și regimul fanariot, un instrument de asuprire fiscală și control politic creat de turci.

Domnitorii greci veniți din Fanar, impuși de Poartă nu puteau avea o armată și să ducă o politică externă cu capul lor. Tronurile erau licitate, cine dă mai mult acela are tron, autoritatea domnitorilor era limitată, fiind asimilați cu înalți funcționari. S-a instaurat un regim de jaf și spoliere, monopolul economic otoman, rechizițiile masive, haraciul, peșcheșurile, taxele de numire și confirmare a domniei au dus la ruina și sărăcirea Principatelor. Fanarioții aveau obligația supunerii față de turci, domnia și viața lor depindeau de capriciile vizirilor și sultanilor. Cu toate acestea, fanarioții au făcut și reforme, fiind promotori ai modernizării societății. Profesorul Toader ni-l amintește pe Constantin Mavrocordat, care folosea limba română și susținea interesele țăranilor în fața boierilor.

Domnitorii fanarioți au fost mai reformatori decât habsburgii și țarii ruși, care au fost adepții iobăgiei, până la revoluțiile din 1848. Unii au fost apărători ai integrității teritoriale, cerând respectarea autonomiei. Domnitorul Grigore Ghica a plătit cu viața opoziția față de cedarea Bucovinei austriecilor, în anul 1775. Mulțumesc profesorului pentru această incursiune în istorie, pentru a pune în oglindă două epoci. Acum putem face similitudini între ele. Cum spuneam la început, am sentimentul că prea facem ce spun alții. Mă surprinde cu cât zel ascultă politicienii de astăzi radio Uniunea Europeană. Eu am rămas cu gândul la principiul unitate în diversitate, care mi-a sugerat și independență și suveranitate. Un spirit fanariot modern, mai suplu, îmbrăcat în concepte derutante ne bântuie prin atmosfera autohtonă. Cu prea multă ușurință s-a acceptat bulversarea sectorului energetic, invocând utopia regenerabilelor.

Prea ne bâlbâim în privința agriculturii. Pământ din țară vândut, recolte autohtone diminuate în favoarea importurilor masive și umilitoare. Avem roșii și carne de porc din țări străine. Adică se promovează interesele altora, iar producătorii români sunt impozitați și puși la multe încercări și dispoziții. Dacă ne uităm cu atenție, în ultimele trei decenii au dispărut întreprinderi care mai puteau face față tranziției. Dar a venit directiva prin vocea premierului Petre Roman: „Industria românească, un morman de fier vechi!” Și a început deconstrucția României. N-am nostalgii stupide, dar nu pot trece cu vederea dărâmarea unui edificiu care ne putea prinde bine. S-a recurs subtil și modern tocmai la partea rea a spiritului fanariot.

Mersul ideilor economice, pe la noi, pasionează puțină lume. Clasa de mijloc nu impresionează pe nimeni. Ba se caută diminuarea ei prin impozite. Am auzit de la cei pricepuți, cum ar fi profesorul Coșea, despre virtuțile de echilibru ale acestui sector economic. Povestea corupției este veche, dar, în vremurile de astăzi, are alte închipuiri. Idealul lui Dinu Păturică a devenit mentorul eurofanarioților mioritici, cu deviza „Fă-te om de lume nouă, să furi cloșca de pe ouă.” Așa, economicul este dominat de ideologic. De ideologia banului, subtilizat în felurite forme. Nu vă speriați că am evocat prezența spiritului fanariot printre noi. Este o tristă realitate, pe care nu avem cum să nu o vedem. Mulțumesc, domnule profesor Toader!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu