marți, 14 noiembrie 2023

Comunicat D.S.V.S.A. Maramureș - Cetățenii pot să crească porci în continuare, însă au o obligativitate

 


Există un context epidemiologic dat de evoluția pestei porcine africane și de apariția în continuare de focare de pestă porcină africană care riscă să exacerbeze și să compromită în primul rând comerțul cu animale vii din specia suină, în primul rând pagubele economice pe care le aduce această boală, trebuie să primeze.

În teritorii, cetățenii, crescătorii de animale, indiferent de forma de organizare, cresc animale, problema este că aceste situații să nu se substituie din punct de vedere sanitar-veterinar, adică cetățenii nu anunță medicul veterinar dacă sacrifică un porc, găsesc și leziuni, care pot fi recunoscute atât de simplu la o primă vedere de către crescători, de aceea, A.N.S.V.S.A a rectificat Ordinul 130, care prevede: pentru prevenirea apariției pestei porcine africane, inclusiv cu ocazia sacrificărilor de Crăciun, cetățenii, crescătorii de animale au obligația de a anunța medicul veterinar ori de câte ori există suspiciune, în sensul că există niște semne vizibile când deschid carcasa animalului. ”Splina poate fi mărită, poate să fie neagră la culoare, poate să aibă febră, poate să aibă pete, pete circumscrise la nivelul pielii, sunt niște elemente care ar trebui să sară în ochii tuturor și să fim anunțați”, -a spus Pop vasile Dorel, director executiv D.S.V.S.A. Maramureș.

Se pot vinde poci de la crescători, între ei, dar cu condiția ca medicul veterinar să fie anunțat.

”Cetățenii să crească în continuare porci în gospodării pentru autoconsum, pentru vânzare între exploatații, dar există această obligativitate”, a adăugat Pop Vasile Dorel.

Este foarte important ca cetățenii să coopereze cu medicii veterinar.

În Maramureș nu este nici un focar de pestă porcină africană nici la domestic, nici la mistreț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu