sâmbătă, 11 noiembrie 2023

A cincea întâlnire a Cenaclului ”Adrian Păunescu” la Hideaga, amfitrioni familia Săcălean-Mailatescu!

 


Nici nu știu cum au trecut mai bine de două ore, dintr-o după-amiază care ar fi putut fi rece. Dar... Doamne, câtă căldură a cuvântului cu sens a fost! Câtă lumină a emoției și ce bucurie a reîntâlnirii! Reverențe familiei Săcălean-Mailătescu, pentru toată tinerețea sufletului și dragostea pentru frumos!

Manifestările culturale poartă în sine amprenta personalității, a eleganței, a nobleței celor care le provoacă, le organizează, le moderează, le îngrijesc și le rânduiesc. Și nu în ultimul rând, a celor care participă la ele. Sunt un tot, un rotund al unui efort, al unei energii, al unui sens și-al unui consens sufletesc și creator. Așa s-a simțit azi, la cea de-a cincea întâlnire a Cenaclului ”Adrian Păunescu” din Hideaga, un eveniment la care cuvintele au fost adânci, evocările emoționante, poezia... adevărată și muzica sensibilă.
S-a lansat volumul de poezii ”Amprente peste timp” al lui Adrian Donca, un autor localnic, care, la îndemnul prof. Ion Săcălean, a adunat într-o carte creații mai noi și mai vechi, poeme care înfățișează copilăria, natura, părinții, ambianța rurală. Un autor care, așa cum preciza criticul Delia Muntean, în prezentarea volumului, ” Întâlnindu-se cu sine în și prin poezie, se întreabă ce a făcut din viața care i-a fost dată în grijă, singura viață pe care o are. Se întreabă ce lasă urmașilor, ce motive ar avea să se accepte așa cum este, să se iubească... Tovarăș doar cu el însuși înaintea paginii, se privește când cu tandrețe, când cu reproș pentru tot felul de vini, reale și imaginare, moștenite ori câștigate.”
Conf. univ. dr. Florian Roatiș a prezentat publicului nr. 1/2023 al revistei ”Biblioteca Septentrionalis”, o publicație consistentă, editată de 30 de ani de Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare.
Managerul Revistei de Cultură ”Nord Literar”, Dana Buzura-Gagniuc a schițat un portret al poetul și jurnalistul Gheorghe Pârja, căruia, de curând, i-a apărut la Editura ”Școala Ardeleană”, antologia de autor, ”Cartea din Valea Mătrăgunii”: ”Un copil născut pe ulița bisericii din Desești, de unde n-a plecat niciodată, pentru că acolo-i sunt rădăcinile. Doar uneori, ca să facă un Liceu Pedagogic la Sighetu Marmației, o Facultate de Ziaristică la București, să conducă un cotidian local ori să se întâlnească... din când în când cu mari nume ale literaturii române. Un mare prieten al lui Augustin Buzura și-al lui Nichita Stănescu, un om care poartă cu sine bucăți de istorie a literaturii române contemporane.
Poeziile lui Adrian Donca, Gheorghe Mihai Bârlea și Gheorghe Pârja au fost recitate de actorul Caudiu Pintican, dar au fost și cântate de Alina Andreicuț și Eugen Marchiș.
Evenimentul, moderat cu tact și eleganță de jurnalista Viorica Pârja, a fost organizat de prof. Ion Săcălean și dr. Ioana Mailătescu, având ca parteneri Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, Revista de Cultură ”Nord Literar”, Primăria și Consiliul Local Satulung.

Dana GAGNIUC BUZURA,
manager revista de cultură Nord Literar






























Un comentariu:

  1. Lume buna si de calitate pe metru patrat! Au impresionat Adrian Donca prin modestie si cuplul Gheorghe Parja-Viorica Parja prin valoare! Minunate au fost si cantecele Alinei Andreicut! Am fost o privilegiata sa particip la o astfel de sedinta! Felicitari dl. Ion Sacalean! Va iubesc!

    RăspundețiȘtergere