miercuri, 15 noiembrie 2023

Poezie și emoții de toamnă la Hideaga

 

                                                                                      de Viorica Pârja

Cea de-a cincea întâlnire a cenaclului Adrian Păunescu, din Hideaga, s-a transformat în timp plin de emoția poeziei și muzicii. Fiindcă poezia și muzica sunt modalități prin care se exprimă cel mai bine gânduri, sentimente, trăiri, emoții. Forme de a exprima, armonios, sensibilitatea și valorile care definesc omul.

Manifestarea a debutat cu lansarea volumului de versuri Poezii – Amprente peste timp – autor Adrian Donca. L-am cunoscut pe Adrian  Donca în alte ipostaze. Eu, tânăr jurnalist venit în Maramureș, el, tânăr bucătar, premiat pentru talentele sale în arta culinară. Arc peste timp, rememorat sâmbătă, fiindcă autorul poeziilor a ținut să ilustreze sala căminului cultural din Hideaga cu ima­gini din viața sa profesională de acum mulți ani. Despre carte, dar și despre omul Adrian Donca  au vorbit prof. dr. Delia Muntean, Nicolae Scheianu, Ion Săcălean, Ioana Mailatescu, Gelu Dragoș. S-a citit mult din poeziile scrise pe parcursul a cinci decenii. Au făcut-o cu sensibilitate actorul Claudiu Pintican și Stănica Prisăcariu. Alina Andreicuț și Eugen Marchiș, care au ilustrat muzical poezia lui Adrian. O permanentă căutare și raportare la realitate și la sine însuși. Vizibil emoționat, Adrian Donca a lăsat doar poezia sa să vorbească.

Biblioteca județeană Petre Dulfu, partener al manifestării, ne-a pus pe masă volumul nr. 1/2023 al revistei Biblioteca Septentrionalis, prezentat de dr. Florian Roatiș. O revistă care, de 30 de ani, a fost mereu memoria locului, istoria cărții, a pus la îndemâna celor pasionați de lectură dialoguri profesionale, a prezentat viața personalităților și localităților din Maramureș, aniversări și evenimentele culturale importante din județ.

Dialogul liric dintre Gheorghe Pârja și Gheorghe Mihai Bârlea, doi prieteni care au crescut împreună și au descoperit poezia, tot împreună, s-a modificat puțin. Claudiu Pintican recitând din poezia poetului sighetean, iar cuvintele exprimate în versurile celor doi remarcabili poeți ai Nordului și-au văzut de rostul lor, demonstrând că atunci când emoția întâlnește gândul, acesta se transformă în poezie. Cum Dana Gagniuc Buzura, managerul revistei Nord Literar, și ea partener al evenimentului, a fost la Hideaga, l-a prezentat pe Gheorghe Pârja așa cum a știut mai bine. Iar Alina Andreicuț a ilustrat muzical poezia Rugăciune.

S-a păstrat un moment de aducere aminte pentru Adrian Păunescu și Vasile Morar. Poezia merită spusă, poeții merită ascultați. Oamenii au nevoie de cuvânt întrupat în vers, au nevoie de frumos. La Hideaga au fost mai bine de două ore de exercițiu lirico-muzical, în care poezia a devenit muzică și muzica s-a transformat în cuvinte cântate. Poezia și muzica au mereu ceva de spus. Fiindcă vorbesc despre sentimente umane, mereu aceleași, oriunde în lume. Poezia este oglinda celui care o scrie. Se naște din dragostea de cuvânt și idee, se întrupează în cuvânt.

Felicitări profesorului Ion Săcălean, dr. Ioana Mailatescu pentru neodihna întru frumos, felicitări lui Adrian Donca și familiei sale, care au demonstrat în final și arta culinară însușită prin vreme. Felicitări tuturor organizatorilor, partenerilor și participanților la întâlnirea cu poezia toamnei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu