marți, 10 septembrie 2024

Care o mai fi imaginea României în lume? Tot… așa?

 


Marea noastră speranță e să ne fi spălat puțin imaginea șifonată, cu Olimpiada, cu Campionatul de Fotbal. Mai cu o tenismenă. Din păcate, speranța moare ultima. Dar nu se predă. Așa o fi? Din păcate, ceilalți-cei ce ne fac imaginea merită câte un șut undeva. Vorba lui Mark Twain: „Când ești furios, numără până la patru. Când ești foarte furios, înjură!”

Prin urmare, de ce nu i-am înjura puțin pe cei ce ne șifonează imaginea? Că vorba aia, noi-ceilalți, vulgul, suntem degrabă vărsători la Birul de Stat și furnicuțe ce merg la muncă zi de zi, fără oboseli, dureri în platforma program și-n viziunea politică a partidului. Nu ne credeți c-ar merita? Păi să vedem evenimentele recente. Rafila, nedumerit de întrebările presei, zice niznai că la spitalul Sf. Spiridon nu era un liliac în pod, ci vreo 200, ceea ce înseamnă că locuiau acolo. Între timp, presa de investigație a aflat că fundația sa e mufată evident la contracte cu Statul, prin interpuși. Cu un drum, să nu iertăm candidații la președinție, nu? „Un tânăr din Buzău a abandonat sesiunea de toamnă a bacului pentru a-și încerca norocul la președinție”. Celălalt, eroul din slujba țării, pare a nu fi luptat cum zice și scrie, află Recorder. Ci doar așa, a păzit. „Să lase militarii și Armata în pace / Nu vreau să discut”, răspunde el. Revenim și la ceilalți, doar că în afară de doamna blondă ce încă nu și-a găsit discursul și orientarea potrivită, încă bâjbâie, nu prea vedem să conteze. Nu, nici măcar cei ce vin să salveze neamul de el însuși.

Vă anunțăm că aveam un singur lucru funcțional bun în țara asta: sistemul de licitații publice, SEAP sau SICAP, datorită căruia nu se mai fac achiziții „pe șest sau prietenie” de la o anume sumă în sus. Ia ghiciți…s-a stricat, n-a mers zile întregi, cică nu mai are suport tehnic de luni de zile. Avem și una autohtonă, hai, zonală. Cică „s-a stabilit DEJA” cine face studiul de fezabilitate la viitorul drum expres Cluj-Dej, parte a Drumului Expres Someș, care ne privește, el vine dinspre Cluj și Bistrița spre Baia Mare și Satu Mare. Da, E 58-ul nostru, dar modernizat. S-a stabilit DEJA?!? Adică prindem avizele în timpul vieții noastre? Revenim la imaginea noastră afară. Circa 20% din decesele de înec din UE se produc în România. Noroc cu bazinele sătești de înot, vor schimba situația. Da, suntem ironici, deși doare. Undeva în anii 80, habar n-aveau părinții că suntem la ștrand sau la Lăpuș și înotam ca peștii. Fără instructori, aveam nevoie să jucăm mâță cu prietenii, să nu fim excluși. Dar rămânând la imagine, prețul energiei de pe piața românească a fost, câteva zile, dublu față de al câtorva țări din vestul Europei. Și săraci, și proști și corupți, cum ar veni. Noroc cu sociologul Bulai care ne mai spală obrazul…încă avem dorințe sexuale, nu ca alții. Libidinoase și abuzive, dar orișicum… Curtea de Conturi a confirmat anchetele jurnalistice, da, paznicul alegerilor și a democrației, Tony zis Greblă și-a mărit salariul ilegal și imo­ral cu mii de euro. Pentru că putea. Și nu arătați cu degetul spre unii sau alții din zona politică. Dinspre ceilalți, cei ce păreau mai virtuoși, apare managerul de magazin de sport care devine…țineți-vă bine… ratatataaa…secretar de Stat în Ministerul Energiei! Aveam nevoie de el? Ca de pâine caldă!

Stăm strâmbi, judecăm drept. Dar ne crucim. Se poate mai rău? Se poate, vedeți după alegeri. Dar să încheiem tot cu fabulosul Mark Twain, scriitor, politician, jurnalist. „Să zicem ca ești un idiot. Și să zicem că ești membru al parlamentului. Dar asta înseamnă deja că mă repet”. Sau mai optimist, „Am standarde și principii mai înalte decât George Washington. El nu putea să mintă. Eu pot, dar nu vreau”.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu