marți, 10 septembrie 2024

Din puțul gândirii...(6)


Ce nu avem azi față de ce am avut pe vremea copilăriei noastre?

Cineva spunea: „Noi am fost educați pentru o lume care nu mai există”

Ce nu mai există acum, față de ce a existat atunci?

Părinții, bunicii și eventual unii dintre frații noștri nu mai există, în rest există lucruri mai performante care dau randament mai mare ca cele de pe vremea copilăriei unora mai în vârstă. Cum să educăm pe cineva cu lucruri cu care am crescut noi sau părinții noștri? Să-i punem pe copiii noștri să are cu plug de lemn tras de boi, când sunt tractoare și utilaje (pluguri) care prestează lucrări de 20-30 de ori mai spornice? Atunci n-au existat mijloace de producție, comunicare și transport rapide și performante ca azi.

Ce nu există azi față de ce a existat atunci? La fel nici noi nu prestăm serviciile după procedura care o interpretau părinții și bunicii noștri. Dacă părinții noștri nu au avut curent electric, să stăm și noi la raza lumânării? Bunicul ar fi fost fericit să aibă un bec în loc de 100 de lumânări sau în loc de lămpi pe petrol. La ce vă referiți când spuneți că odraslele noastre nu sunt educate în spiritul copilăriei noastre? Să stăm câteva ore să copiem cu plaivasul pe un carton un anumit text de două, trei pagini, când calculatorul copiază în sistem electronic sute de pagini în câteva secunde, apoi doar îl imprimăm pe coli de hârtie prin sistem de copiere electronic. Nu ne oprește nimeni să alcătuim un formular în scris ”de mână” acolo unde nu există aparatură electronică, sau dacă nu știm să folosim calculatoarele, însă nu trebuie să oprim pe nimeni a nu face operații mai rapide ca în trecut. Pe lângă că azi există mai multe cărți ca atunci, există și sisteme de producție ultra performante și de comunicare la mare distanță, care se pot pune în aplicare in câteva secunde, nu în zile sau săptămâni ca atunci. Doar să vrem. Îți poți vedea persoana dragă după o aplicare pe un sistem de socializare, în câteva secunde, indiferent unde este în lume, ceea ce pe vremea noastră nu a fost posibil, deoarece atunci nu au existat sisteme de comunicare și socializare ca acum.

De ce nu putem educa sau învăța o meserie pe urmașii noștri ca atunci? Îi putem chiar într-un mod mult mai operativ și mai practic, însă depinde cum ne distribuim interesele fiecare în funcție de voință. Ce nu avem azi față de ce am avut pe vremea copilăriei noastre? Tot ce am avut este păstrat în arhive sau în muzeu, doar să le studiem să vedem dacă ce este acolo dă randament mai bun sau mai slab față de lucrurile performante care le avem azi la dispoziție. În acest sens să trecem la treabă cu ce avem mai util și cu ce dă un randament mai mare. Ce nu avem acum față de ce am avut pe vremea tinereții noastre? Unii dintre noi nu-i mai avem pe cei care ne-au dat viață, însă copiii, nepoții și alți cunoscuți ne au pe noi și astfel trebuie să folosim în viață bunurile care le avem, bunuri pe care părinții și bunicii noștri și le-ar fi dorit cu orice preț, ce este mai util, mai practic și ce ne ușurează și îmbunătățește viața.

 

Vasile Dan MARCHIȘ

ofițer de presă al Ligii Scriitorilor din România, fondatorul revistei Sintagme codrene

15 comentarii:

  1. IAR NEBUNUL DA CU ... PROSTIA.ASTA E PRECUM CAINELE CARE LATRA,LATRA,LATRA DAR NU ARE PE NIMENI IN PREAJMA LUI.BRE PENDULA BALISTICA,MAI MUCLES.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Băi palavragiu defăimător anonim , la tine în șatră cârcotește așa, dacă pe lângă literatură ești pleavă. Dacă ești cel care cred că ești, când mai mergi ca la pomană după cozonac, pe la concursuri după un poptiroș (diplomă), hai spune , când, pomanagiule, milogule? În rest, nu te publică nimeni în reviste de prestigiu.

      Ștergere
  2. Vasile Dan Marchis = Om lipsit de inteligență, fără judecată, fără minte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. BUUUUM,s-a trezit inteligenta in prostul agramat.

      Ștergere
    2. Măi anonim grohăitor nemernic, tu n-ai atâția ani , nici nu vei avea față de câte poezii (peste 140) a publicat poetul Vasile Dan Marchiș în 40 dintre cele mai prestigiase reviste din România și nu numai, să trăiești cât cel mai bătrân om din lume. Știu cine ești defăimătorule, pe lângă poezie ești pleavă!

      Ștergere
  3. Un ciuri buri cu aere de poet, fugi mai repetet fara scoala la codru si taie lemne. Nemernic esti tu cu cine te a educat mai om ratat.Fugi laudaros de nimic....ca asta esti de fapt-un nimic basinosule de VeDeM!

    RăspundețiȘtergere
  4. VeDeM trebuie ignorat total,asta e un diug ordinar cu apucaturi de aurolac.

    RăspundețiȘtergere
  5. Marchis Vasile Dan13 septembrie 2024 la 02:34

    Lumea literară nu-i doar un oraș unde activezi tu și gașca ta, nemernicule, ci e mare cât cuprinde zarea. Cu lingușelile și impunerea ta de om bolnav de invidie acută, doar 5-6 din gașca ta îți urmează apucăturile. Așa că poți să te bați cu morile de vânt , bolnav acut de invidie și răutate. Ha, ha, ha, ce mai tropotesc si ma-nveselesc!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Marchis Vasile Dan14 septembrie 2024 la 19:20

    Din hruba gândirii tale publică pe cine vrei, nu materiale scrise de mine, tont fără căpătâi. N-am nevoie să mă bage în seamă -3-4 care comentează aici în mod indecent, ai înțeles. Pe acesteia i-am blocat demult. Valea cu ei pe pustii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. „Pe acesteia?!” Fautezi grav limba română, domn Vasile Danuț!

      Ștergere
    2. Marchis Vasile Dan15 septembrie 2024 la 01:36

      Hai lasă defăimătorule fără scrupule, că sunt profesori universitari care prin graba de a scrie ceva prin telefon mai greșesc o literă într-un cuvânt, sau nu pun diacritice. În strechea invidiei tale fără precedent nu mai știi de ce să te legi. Așa că din grota gândirii tale scrie ce vrei, nu mai copia textele scrise de mine . Ai înțeles?

      Ștergere
    3. Mai vdm,diug ordinar cu apucaturi de aurolac.

      Ștergere
  7. Vasile Dan Marchis=Prostul satului Asuaj

    RăspundețiȘtergere