sâmbătă, 21 decembrie 2024

Antologia ”Stelaris”, volumul 3, este continuarea Istoriei Literaturii Române ce se scrie în prezent

Sosit mai târziu, volumul 3 al antologiei ”Stelaris -Stele ale literaturii române contemporane”, antologie de creații literare, editată de prestigioasa Editură  Globart Universum din Montreal, 2024, cuprinde un florilegiu de creații literare semnate de scriitori români de pe meridianele lumii.

Lucrarea, având o ținută academică, se deschide cu un motto semnat de Ion Minulescu:” Motto: „Intraţi în Templul Literaturii pe poarta cea mare, nu pe porţile lăturalnice ”, după care urmează ” Cuvântul editorului” semnat de Johnny Ciatloş Deak, care subliniază, printre altele:” Încă din primul an ne-am propus să realizăm multiple activităţi despre şi pentru românii din lumea mare, cu scopul de a-i promova şi bucura. Avem nevoie să ne păstrăm identitatea, să dăm hrană sufletului şi să ne regăsim prin arta frumosului. Primul mare proiect în acest sens a fost revista de literatură artă şi cultură „Poezii pentru sufletul meu”, revistă fondată la Montreal, la 30 octombrie 2018, a cărei aniversare se serbează în fiecare an la GALA ARTELOR LA CEAS ANIVERSAR, iată ajunsă acum, în 2024, la cea de a V-a ediţie. Dar pentru a promova scriitorii şi artiştii români m-am gândit că este nevoie de ceva mai mult, aşa că am creat în cadrul editurii Globart Universum, un Program de promovare a scriitorilor şi artiştilor români contemporani de pretutindeni, pornind de la sloganul editurii: „Spune lumii că exişti, spune lumii despre tine!”. Acest program nu este subvenţionat şi nu se află sub tutela niciunei organizaţii, fiind realizat de mine împreună cu echipa de redacţie, cu forţe proprii, din dragoste pentru limba română şi din apreciere pentru scriitorii şi artiştii valoroşi pe care îi avem peste tot în lume ”

Citind această enciclopedie mi-am adus aminte de spusele lui Voltaire despre astfel de lucrări, care spunea :”  monument al progresului spiritului uman”. Mă aliniez acestui aforism pe care îl atribui ca atribut acestei ample enciclopedii, în trei volume.

Volumul cuprinde autori din diferite generații, ceea ce face ca policromia ideilor să se constituie într-un tablou cu nuanțe vibrante, muzicale, dar și filosofice.

Redescopăr semnăturile unor scriitori, unii membri ai Ligii Scriitorilor, sau ale altor organizații profesionale, precum: George Ioniță, Kessy Ellys Nycollas, Aurelia Oancă, Lilian Curevici,Titina Nica Ţene, Georgiana Laura Gheorghe, Aurelia Rînjea, Nicolae Dumitru, Alexandrina Iurcu Bălan, Cristina Florea, Trandafir Sînpetru, Al. Florin Ţene., Angela Dumbravă, Corina Vlad, Luminiţa Trăistaru, Avram Gheorghe, Ion Romeo Roșianu, Ionuț Țene, Raveca Vlașin, Mihaela CD  etc.În total 31 de autori.Îmi cer scuze că nu i-am amintit pe toți, dar spațiu virtual îmi impune unele condiții.Însă toți autorii antologați merită din plin să fie amintiți prin lucrările de bună calitate publicate și selectate cu talent de editor.

Această enciclopedie, ce poate fi considerată o pagină de aur a Istorie Literaturii Române contemporene ce se scrie sub ”ochii” prezentului, o atribui ca merit familiei de scriitori Mihaela CD și Johnny Ciatloş Deak.

 

   Al.Florin Țene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu