In vederea prevenirii unor situatii neplăcute cauzate de excesele alimentare sau pregatirea necorespunzatoare a alimentelor in perioada Sărbatorilor Pascale recomandăm următoarele:
Alegerea cu grijă a locului de unde se fac cumpăraturile:
- nu se
vor face cumpărături de la vânzătorii ambulanți de pe marginea drumului, ci numai
din locuri autorizate, unde produsele sunt păstrate în condiții de igienă avizate
sanitar-veterinar și în termen de garanție, dat fiind faptul că există pericolul
toxiinfecțiilor alimentare;
-
produsele perisabile trebuie depozitate corespunzator, refrigerate la
temperaturile indicate pe etichete în condiții optime;
-spălarea
pe mâini cu apa și săpun de câte ori este nevoie;
-suprafețele
destinate preparării alimentelor trebuie păstrate în condiții de maxima igienă;
•
Prepararea corespunzatoare a alimentelor:
-alimentele
se vor prepara la temperaturi suficient de mari pentru a distruge microorganismele
care le-ar putea coloniza
-la
prepararea maionezei pentru salate, a cremelor pentru prajituri se vor folosi
doar ouă foarte proaspete ;
•
Evitarea contactului între alimentele crude neprelucrate si cele pregătite/gătite;
•
Evitarea pregătirii alimentelor de către persoane care prezintă leziuni sau infecții
ale tegumentelor;
-
Persoanele care până la sărbători, au consumat doar alimente de origine vegetală
este recomandat să introducă treptat, în alimentaţie, produsele de origine
animală şi să le consume cu moderaţie. Alimentaţia din aceste zile
trebuie
să fie echilibrată, fără excese.
1. Ouăle
trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi (datorită cantităţii
mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon.
Utilizaţi
pentru vopsirea ouălelor numai vopsea care are avizul Ministerului Sănătăţii.
2. Carnea
de miel (drob, friptură, etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată
garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci,
fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste.
3. Puteţi
înlocui carnea de miel cu peşte şi/sau pui, care sunt mai uşor digerabile.
4.
Alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor
sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei, etc.).
5. Dulciurile
aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în canţităţi
foarte reduse.
6.
Alcoolul în exces, constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu
prilejul sărbătorilor, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu
de tulburări digestive, cardiace, etc. Se recomandă, aşadar, un consum
responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun!
7. După o
masă bogată se recomandă mișcare (mers pe jos, sport) nu este bine să ne aşezăm
în faţa televizorului sau să dormim.
-
dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale
difuze, scaune diareice, etc.);
-
crize de ulcer gastro-duodenal (dureri în abdomenul superior, vărsături
alimentare, arsuri retrosternale, etc.);
-
acutizarea colecistopatiilor cronice (dureri în abdomenul superior,
greţuri şi uneorivărsături, amar în gură, balonări, diaree, etc.);
-
infarct de miocard şi tulburări de ritm cardiac (dureri precordiale sau
retrosternale, lipsă de aer, palpitaţii, senzaţia de frică etc.).
Asistența
de specialitate va fi asigurată în regim de urgență, prin liniile de gardă și
UPU/CPU ale unităților sanitare publice din județ și prin intermediul centrelor
de permanență.
Serviciile
medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanență sunt
gratuite și se adresează tuturor persoanelor care le solicită, indiferent de
statutul de asigurat al acestora și indiferent pe lista cărui medic de familie
sunt înscrise.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu