marți, 28 februarie 2012

Postul Paştelui la români...


Vecinul meu care nu are un loc de muncă stabil la cei 43 de ani ai lui, nu are electricitate în casă, nu are apă potabilă în fântână, nu are o suprafaţă acceptabilă de teren agricol ca să-şi producă de ale gurii deşi locuieşte la ţară, are o vorbă când îl întrebi ce face: „Ce să fac măi vecine, mai postesc şi eu câte puţin..uneori post negru.”
       Iată că de ieri am intrat şi noi legal, ca să zic aşa, în Postul Sfintelor Paşti dar tare mi-e teamă că unii dintre români sunt cam demultişor în post şi nici măcar nu o să-şi dea seama că se apropie cu adevărat Marea sărbătoare a Învierii.
      Biserica ortodoxă română ne spune, pe bună dreptate, că Mântuitorul Isus ne-a poruncit nu numai să postim pe ascuns spre a scăpa de slava colegilor şi semenilor noştri dar şi să facem fapte de milostenie, să dăruim din puţinul nostru celui care nu are deloc şi să ne rugăm din inimă pentru iertarea păcatelor şi nu din buze, aşa cum scrie în Cartea Cărţilor, la Matei 6,2-6: „Tu însă când te rogi, intră în camera ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui Tău care este în ascuns, şi Tatăl Tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie”. Bine ar fi ca acum când sunt atâtea necazuri cu inundaţiile iminente din sudul ţării, cu atâţia şomeri şi oameni care nu au ce pune pe masă, să dăm dovadă de solidaritate umană şi să ajutăm, creştineşte, aşa cum ne învaţă Biblia pe cel aflat în nevoi. O Românie mai săracă şi tristă nu am mai văzut de când m-am născut!
  Postul acesta mai este cunoscut şi sub denumirea de „Postul Mare” deoarece este cel mai lung dintre cele patru posturi ale bisericii ortodoxe. Ţine timp de aproape şapte săptămâni, până în 14 aprilie iar creştinii nu au voie să mănânce carne, produse lactate şi ouă. Noroc că tot din săptămâna aceasta (strategic?!) s-au scumpit ouăle şi românii vor posti mai cu drag ştiind că fac economie de bani.
   Medicii ne spun şi ei că este bine să mâncăm alimente sănătoase, ecologice şi multe fructe. Din păcate ce nu ne spun medicii este de unde să „luăm” banii necesari pentru a avea parte de asfel de „delicatesuri”?! (Nu toţi putem cerşi, fura sau munci cinstit în străinătate!)  Pentru că efectiv nu te poţi apropia din cauza preţurilor de standurile şi tarabele unde se vând produse fără E-uri!
       Am primit o listă de alimente care conţin aditivi toxici, („E”-uri) şi te îngrozeşti citind ce consumăm şi cu ce se luptă organismul nostru: crenvurşti „Prodprosper”(E-250), salată de cartofi 365 (9 aditivi!), Ketchup picant „DLL”(8 tipuri de E-uri!), salam de biscuiţi „Cleo”(E-200;E-202), ruladă de caşcaval cu şuncă (3 tipuri de E-uri!), felii de pâine „Tottis”, salam de şuncă, cafea „Nestle Choco”(E-331;E-339), pate vegetal (E-300;E-301), napolitane „Naty”(E-120;E-150;E-322;E-307), margarină „To sandwiches”(E-471;E-481;E-300;E-282), checul „Pescăruş”8E-472b;E-475;E-954), batonul de ciocolată „Bon sweet Bon”(E-112;E-322;E-422), bere „Redis”(E-150), etc. Ne mai mirăm că la unii bărbaţi le cresc sânii iar la unele femei li se îngroaşă vocea...
     O să păcălim „ghiozdanul” fiecare dintre noi cu cartofii cei de toate zilele (scăzuţi, pai, franţuzeşti), cu varza murată din butoi, cu fasolea cea de marţi sau miercurea, cu chisăliţa de pere uscate şi altele de pe lângă casă până ieşim din iarnă.
   Dar tot îmi vine să mă rog şi să zic: „Dă Doamne să vină primăvara mai repede (nu ca să zburde mieii pe câmpii ca în cântecel), să crească ştevia, leurda, macrişul şi urzicile! Să poată ţine românul Postul Mare, de voie sau de nevoie.

                                                                                                       Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu