luni, 27 august 2012

Preşedintele suspendat se poate întoarce din nou la Cotroceni!


Monitorul Oficial a publicat, luni seară, decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu.
Traian Băsescu are baza legală pentru a se întoarce la Cotroceni după ce în Monitorul Oficial a fost publicată decizia CCR privind invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui.
Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial după ce a fost citită, astăzi, în plenul Parlamentului.
Hotărârea 6 din 21 august a Curţii Constituţionale privind organizarea referendumului şi rezultatele acestuia a fost publicată după aproximativ trei ore de la citirea actului în Parlament.
Hotărârea a fost citită în faţa plenului reunit, luni, de către judecătorul Ştefan Minea. Parlamentarii USL au ieşit din sală la momentul citirii documentului, deşi aceştia veniseră la plen pentru a asigura cvorumul.
Curtea Constituţională a tranşat în 21 august problema referendumului, după revenirea asupra unor termene prevăzute anterior - 12 septembrie şi 31 august. În această perioadă, controverse au vizat în special listele electorale.
Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată în 21 august, că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi a menţionat că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.
Potrivit comunicatului dat publicităţii de CC, Curtea a confirmat rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central şi a constatat că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11.15 %) au răspuns "NU". Totodată, CC a constatat că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile articolului 5 alineatul (2) din Legea referendumului.

                                                                                     Cristian LAURENŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu