marți, 30 octombrie 2012

EDITORIAL - CÂTEVA “INSTANTANEE” DE LA MĂNĂSTIREA ROHIA


Sâmbătă, la Mănăstirea Rohia a avut loc comemorarea poetului, eseistului, profesorului universitar şi minunatului om trăitor în sfera prieteniei: Vasile Grigore Latiş.
 Liga Scriitorilor a organizat cu acest prilej, în Târgu Lăpuş, un simpozion cultural ce a avut în centru personalitatea celui care în urmă cu cinci ani pleca dintre noi.
 L-am întâlnit la Mănăstirea Rohia pe Gelu Dragoş, un neliniştit poet al zonei Codru-Chioar. Avea în geantă o carte apărută în acest an la Editura Transilvania, în cadrul unui generos proiect numit Cititor de proză. Cartea lui Gelu Dragoş, “Instantanee maramureşene”, apare cu o prefaţă a Virginiei Paraschiv.
 “Instantanee maramureşene” consemneaza cu răbdarea unui cronicar al altor vremuri ceea ce defineşte o zona cu toate ale ei: de la cultură la sănătate sau educaţie.
 Oameni ai locului trec într-un soi de cavalcadă prin faţa cititorului cu gesturi mărunte ori fapte de seamă. Gelu Dragoş consemnează ca-ntr-un jurnal ceea ce se petrece. Cartea dă o imagine a unei lumi unde parcă a disparut subiectivitatea şi cronicarul ne spune simplu: “Exact aşa a fost! Exact aşa s-a întâmplat!”.
 Gelu Dragoş propune o carte interesantă şi de interes.
 La comemorarea lui Vasile Grigore Latiş l-am întâlnit pe Gelu Dragoş. Abia aştept să-i citesc textul în care va puncta ceea ce s-a petrecut la Mănăstirea Rohia şi la simpozionul din Târgu Lapuş.
 Sunt sigur că Gelu Dragoş, cornicarul acestor vremuri, îşi va face din nou datoria!

Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

                                                                                Marian Ilea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu