joi, 11 octombrie 2012

Gherman. Bozgorul. Boanghena


Zic şi eu din Prosport: „Unul dintre managerii de la Steaua a fluturat steagul României după meciul cu CFR. Nimic anormal până aici, doar că acelaşi personaj îi numea "bozgori cretini" pe fanii clujenilor”. Apoi citesc despre Mitică Dragomir, care, enervat de Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, se înfurie brusc: “o să cer guvernului să-l schimbe. Să nu mă supere, că pornesc tăbarca”.
E sufocant: am ajuns, ardelenii, toleraţi într-o Românie a bătăuşilor, a miliţienilor şi a tuturor puşcăriaşilor cu rolex. Îşi permit să vorbească despre noi orice, din perspectiva stăpânilor, a cuceritorilor. Ei nu pot fi pedepsiţi niciodată, pentru că idoţii din fruntea statului român gândesc de fapt la fel ca ei, dar ştiu că nu dă bine s-o spună.
Ok, mă valahule: eu sunt bozgor. Boanghenă. Corcitură de Transilvania. Pot să ies din bibliotecă şi vă scuip şi eu în cerul gurii. Pot să joc tontoroiu' pe mormîntul strămoşilor voştri laşi şi beţivi. Pot să scriu: 
“Era la Steaua-un berbecuţ
avea şi gură, şi prepuţ
dar confunda, el, berbecuţu'
adesea gura cu prepuţu'”. 
Bine-i? Oficialule valah, în afară de contre, pare că nu mai avem nimic în comun. Da: înainte ne unea frica faţă de ăla pe care l-aţi lins în dos, Ceauşescu: acum gata. 
Voi vă purtaţi ca nişte cuceritori? Voi, care vă puneaţi copiii şi muierile gaj la Stambul? Voi, cunoscuţi ca trădători prin excelenţă în istoria voastră? Voi, care în afară de noroc curvesc nu aveţi cu să vă lăudaţi? Voi, care-aţi pus la pământ ardealuri şi banaturi şi bucovine şi moldove – adică tot ce nu e Bucureşti.
Ei bine, băi: nu vă merităm. Nu descoperiserăţi scrierea când la Cluj se deschidea prima universitate. În biserici lălăiaţi în şalvari când Transilvania semna Pacea de la Westfalia. Fugeaţi în păduri când Transilvania semna Editul de la Turda şi recunoştea, pentru prima dată în lumea asta, libertăţile fundamentale.
Sunteţi o gaşcă de nemernici, ne faceţi străini: bozgori şi boanghene - numai pentru că străinilor mereu le-aţi furat portofelul – n-aţi încercat farmecul diversităţii. Nici măcar drapelul ăla roş-galben-albastru nu-l meritaţi: pentru voi e flegmă, nu simbol. Îi duceţi de nas pe oamenii ăia simpli care umplu stadioanele, ăia care n-au altă vină decât spectacolul duminical. Sportul.
Într-o zi, aşa subalterni cum ne credeţi, vom fi autonomi sau mai mult. Într-o zi Transilvania asta se va trezi şi-şi va cere istoria şi oamenii săi înapoi. Nu e departe vremea aia. 
Dar voi veţi sta la barieră, pe dinapoia steagului.

                                                                                    SABIN GHERMAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu