marți, 23 octombrie 2012

Comunicat de presă - senator Sorin Marius BOTA


     Dublă impozitare pentru românii din Italia



Ca urmare a demersurilor făcute de senatorul Sorin Bota, în calitate de Preşedinte al grupului interparlamentar de prietenie România – Italia, şi a răspunsurilor primite atât de la Ministerul de Externe, cât şi de la Ambasada Italiei la Bucureşti, precum şi de la Ministerul Finanţelor Publice, putem spune că românii plecaţi în Italia nu trebuie să îşi facă atât de multe griji privind impozitul pe care autorităţile italiene vor să-l perceapă românilor pentru proprietăţile  pe care aceştia le deţin în România.
Românii din Italia au primit notificări de la Fiscul italian prin care li se cere să achite o diferenţă de impozit pentru imobilele pe care le deţin în România. Impozitul este de 0,76% din preţul cu care au cumpărat locuinţa din România, din care se va scădea impozitul plătit statului român. Dacă actul de proprietate asupra casei nu indică un preţ de achiziţie, se va lua ca referinţă "valoarea de piaţă din locul în care este situat imobilul".
Din răspunsurile primite de la autorităţile sesizate de către senatorul maramureşean, reiese faptul că legea italiană respectivă se află încă în analiză la Comisia Europeană, iar pentru punerea ei în aplicare sunt necesare acordul şi colaborarea Autorităţilor Fiscale Române.
„Eventualul impozit suplimentar pe care autorităţile italiene doresc să îl perceapă în ţara lor, dacă în cele din urmă Comisia Europeană va considera că acest impozit trebuie să fie perceput, va fi analizat de către autorităţile române, fiind posibil ca şi Guvernul Român să introducă acest impozit sau aceeaşi prevedere pentru toţi cetăţenii străini din Europa care deţin proprietăţi în România. Acest lucru nu a fost probabil luat în calcul de către Guvernul Italian, însă, cu siguranţă, la o măsură de acest gen luată de Guvernul de la Roma, care ii afectează pe românii care trăiesc şi muncesc legal în Italia, şi Guvernul Român poate să răspundă prin luarea aceleiaşi măsuri, pe bază de reciprocitate.
Deocamdată această lege, în Italia, nu îşi face efect, dar până când Comisia Europeană va da un verdict şi legea va intra în vigoare, cetăţenii români pot sta liniştiţi în privinţa acestui impozit”, a declarat senatorul Sorin Bota.
                              Cabinetul senatorului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu