miercuri, 18 septembrie 2013

Regizorul britanic Steve McQueen a obţinut premiul publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto

Cu pelicula "2 Years a Slave", regizorul britanic Steve McQueen a cucerit duminică, 15 septembrie, premiul publicului la Festivalul International de Film de la Toronto-Canada (TIFF), informeaza AFP. Lung-metrajul, candidat serios la premiile Oscar, povesteste calvarul trait de Solomon Northup, un tanar negru american din statul New York, rapit in 1841 si fortat sa munceasca 12 ani ca sclav pe o plantatie de bumbac din Louisiana. 
In cursul prezentarii sale saptamana trecuta la Toronto, spectatorii s-au ridicat in picioare pentru a aplauda filmul. Altii, incapabil sa urmareasca scenele de tortura la
care erau supusi sclavii, au iesit din sala inainte de sfarsitul peliculei.
Pentru actorul Chiwetel Ejiofor, interpretul lui Solomon, 'forta acestei istorii consta in faptul ca este povestita la persoana intai. Este un cadou din trecut. Nu vorbeste despre rasa, ci despre demnitatea umana, despre libertatea noastra, lucrul de care avem cea mai mare nevoie in aceasta lume'.
"Dupa ce am pus mana pe carte, nu m-am mai desprins de ea. Este remarcabila. Fiecare pagina a fost o revelatie", a subliniat regizorul care si-a exprimat speranta ca filmul sau va deschide dezbaterile asupra sclaviei.
Pe durata festivalului, deschis la 5 septembrie, au fost difuzate 366 de filme, dintre care 146 de premiere mondiale, fara o competitie oficiala.
In anii trecuti, 'The King's Speech', 'American Beauty', 'La vita e bella' sau 'Chariots of Fire' au castigat premiul publicului la Festivalul International de Film de la Toronto inainte de a fi consacrate cu premii Oscar.

                                                                                         C.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu