Periodic, născut ca din nimic, apare câte un partid care creşte ca viteazul din poveste. Dacă luăm drept exemplu, partidul lui Dan Diaconescu, se poate spune că dispar aşa cum apar. PP-DD (Partidul Popular Dan Diaconescu) a făcut senzaţie obţinând 16,5% la alegerile parlamentare din 2012. La consiliile judeţene din acelaşi an partidul pornit dintr-un studio minuscul de televiziune obţinuse 8,95%.
La Bucureşti rezultatele au fost şi mai mari, obţinând 10,59%. Distanţa faţă de PDL, la Bucureşti, a fost mică, de vreo 6 procente. Partidul al cărui primar general devenise preşedintele României obţinuse doar 16,59% din voturile bucureştenilor.
Cam la acelaşi număr de voturi se aşteaptă şi acum Traian Băsescu, candidatul pentru primăria generală a Bucureştiului.
La sfârşitul mandatului, în 2016, PP-DD nu mai era pe val şi astfel din cei 68 de parlamentari, Dan Diaconescu a rămas singur, ca un general fără armată.
Următorul partid „pe val” a fost USR. Pornit de la Uniunea Salvaţi Bucureştiul, partidul fondat de Nicuşor Dan a vizat un alt electorat. A obţinut un scor mai mic decât PP-DD la parlamentare, dar se pare că nu se dă atât de uşor dat jos de pe val.
A găsit soluţii, mai mult sau mai puţin improvizate. Alianţa cu PLUS, jocul de-a parteneriatul cu PNL, dar şi iniţiativa civică ” Fără penali în funcţii publice”, l-au menţinut în atenţia opiniei publice. Dar „Ciuma roşie”, a fost, totuşi, cel mai reuşit proiect al USR-PLUS. Condamnarea lui Liviu Dragnea le-a cam înmuiat protestele #reziştilor userişti.
Fără duşman nicio armată nu poate supravieţui. Cu ceva mai puţină determinare, ba chiar cu pudoare, Alianţa USR-PLUS şi-a întors armele spre cei ce păreau puternicii zilei: preşedintele Iohannis şi PNL. Rezultatele au fost mai slabe. Deşi s-a lansat sloganul „PNL=PSD”, nu se mai putea înlocui „PSD-ciuma roşie” cu „PNL- ciuma roşie”.
Întrebarea este dacă există acum, în miezul de foc a două campanii electorale, o formaţiune politică „pe val”?
Liderii USR-PLUS ştiu că nu mai sunt „pe val”. Despre PNL Ludovic Orban spune că este cel mai puternic partid din România, partid care, în opinia premierului, se bucură de încrederea cetăţenilor.
PSD şi-a propus să se reconstruiască. USR zice că este partidul tinerei generaţii. PMP este prezentat de Traian Băsescu, parcă pentru a cerşi voturi, ca un partid mic. Pro România este mai mult un refugiu pentru nemulţumiţii din PSD decât un proiect pentru viitor. ALDE caută soluţii pentru a trece pragul electoral. Egal cu sine, UDMR nici nu scade, nici nu creşte.
Toată lumea vrea să facă valuri în politică, dar nicio formaţiune nu reuşeşte să urce pe val şi să plutească fără să facă niciun efort.
A trecut moda sau vremea partidelor „pe val”? O scurtă privire asupra celor două modele ne arată că aceste formaţiuni politice se nasc din iniţiativa, din scânteia genială a unui singur individ. Dan Diaconescu a promis că va salva toţi săracii României, iar pe Nicuşor Dan l-a trăznit ideea că el poate salva Bucureştiul. Lupta pentru păstrarea neatinsă a patrimoniului, salvarea parcurilor, a spaţiilor verzi, cuplate cu lupta împotriva samsarilor imobiliari, au sunat frumos. Lăsându-se cuceriţi de promisiuni, bucureştenii i-au votat partidul.
Primul salvator, Dan Diaconescu a sfârşit în închisoare. Asupra lui Nicuşor Dan planează acuzaţia de corupţie, de trafic de influenţă în favoarea unui rechin imobiliar. Nicuşor Dan este un salvator de alt calibru decât Dan Diaconescu. El nu a cucerit doar o bucată bună de electorat, ci şi un partid. Cel mai puternic şi cel mai de încredere partid, după cum îl prezintă liderul său, s-a lăsat cucerit de charisma lui Nicuşor Dan.
PNL a acceptat un candidat USR pentru cea mai râvnită funcţie din administraţia locală. Acceptând un candidat comun PNL-USR-PLUS şi dacă Nicuşor Dan pierde primăria generală a Capitalei în faţa candidatului PSD, pentru PNL va fi cea mai usturătoare înfrângere suferită de când se află „pe val”. Eventualul eşec va influenţa alegerile parlamentare, ba chiar va împinge PNL-ul „sub val”.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informația zilei Maramureș
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu