miercuri, 5 mai 2021

125 de ani de la înființarea Centrului Artistic Baia Mare marcată cu amplasarea de panouri urbane cu lucrări de artă prestigioase și expoziție de fotografii – document

 
Jubileul de 125 ani de la întemeierea Centrului Artistic Baia Mare este marcată în 5 mai 2021 începând cu ora 11:00 cu depuneri de flori la Panteonul din cimitirul reformat-evanghelic și cel catolic urmată de la ora 12:00 cu dezvelirea panourilor urbane amplasate în zona centrul vechi, iar de la ora 17:00 are loc vernisajul expoziției  de fotografii-document ”Artiști și Toposuri. Un compendiu de istorie culturală în imagini” și decernarea premiului Artistul Anului la Colonia Pictorilor.

În zona centrului vechi sunt deja amplasate, însă acoperite deocamdată opt panouri urbane care conțin câte o reproducere ale unei picturi celebre, pictată chiar în acel loc. Picturile sunt reproduceri ale pictorilor: Boromisza Tibor, Krizsán János, Mikola András, Nagy Oszkár, Grigore Nagoșanu, Olejnik Janka, Nicolae Stoica și Walter Friedrich. Proiectul a fost inițiat de Fundația Arte+. Lângă cele opt panouri cu timpul se vor amplasa și altele și vor prezenta pe viitor o atracție turistică. Proiectul a fost finanțat de Municipiul Baia Mare. Lucrările sunt reproduse în tehnica emailului pe metal de către artistul plastic din Kecskemét, Ungaria, Balanyi Károly Ferencz. Fiecare reproducere este dispusă pe un stativ metalic și conține un text explicativ.

   (foto nagybanya.ro)

Expoziția de fotografii-document” Artiști și Toposuri. Un compendiu de istorie culturală în imagini” este organizată de Muzeul de Artă Maramureș și Consiliul Județean Maramureș.

Școala de pictură întemeiată la München de prestigiosul artist Hollósy Simon a fost frecventată de doi băimăreni: Thorma János și Réti István care împreună cu Iványi-Grünwald Béla și Ferenczy Károly au fost primii susținători a proiectului de a muta școala de pictură pe timpul verii la Baia Mare. Proiectul a primit susținerea primarului Thurmann Olivér, orașul a pus la dispoziția artiștilor la început un șopron din lemn cu geamuri pe dealul Jókai din Parcul Municipal, iar mai tarziu după doi ani, municipalitatea hotărăște construirea unei săli de expoziție și mai multe ateliere de creație. Școala de Liberă de Pictură (era gratuită, se plăteau doar persoanele care stăteau de model, iar corecturile și îndrumarea erau făcute de artiști celebri) a fost, de la început cu o participare europeană, conferind fenomenului artistic băimărean o anvergură europeană. Astfel Baia Mare a devenit cel mai pictat oraș din Europa.


Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu