joi, 13 mai 2021

Cod galben de inundaţii în judeţele Maramureş, Sălaj şi Satu-Mare


 Hidrologii au emis astăzi o atenţionare Cod galben de inundaţii, ce vizează trei bazine hidrografice din judeţele Maramureş, Sălaj şi Satu-Mare. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Crasna.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă în zona înaltă montană şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice din judeţele Maramureș, Sălaj și Satu – Mare.

Astfel se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră.” 

De asemenea Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizarea meteo de ploi. Până  vineri, 14 mai, la ora 21:00 vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala, joi, 13 mai, îndeosebi în sudul, vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, iar vineri, 14 mai, cu precădere în jumătatea de nord a țării. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…35 l/mp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu