joi, 13 mai 2021

Lecții de învățat. Trecutul, prezentul, viitorul și ego-ul

 

                                                                                     de Viorica Pârja

 De fiecare dată când îți dai seama că ai mers în trecut sau în viitor, nu te simți vinovat, nu-ți crea probleme, întoarce-te în prezent, recuperează-ți conștiința, spune gurul Osho, un învățător spiritual indian.

O vei pierde de milioane de ori, de multe ori nu din cauza ta. Este un mod fix de comportament, pe care nu îl poți schimba imediat. Dar nu îți face griji, universul nu se grăbește. De fiecare dată când simți că te-ai pierdut, revino! Nu te simți vinovat; acesta este un truc al minții, care își joacă din nou jocurile…

Altfel spus, în momentele în care simți că ești… pierdut, revino și nu te învinovăți. Te vei mai pierde de multe ori, cu siguranță! La fel, de multe ori vei pierde și lucruri. Iar a te pierde este firesc. Ești om, ai ego-ul tău, și de fiecare dată ai altă stare, fiindcă timpul nu stă pe loc. Și nici tu. Important este să fii și să rămâi conștient și, treptat, conștiința câștigă intensitate, adică egoul dispare.

Să nu uităm că Osho a atins, la 21 de ani, ceea ce el numea iluminarea, „cea mai înaltă culme a conștiinței omenești”. Influența lui spirituală este de nivel mondial. Grupurile de terapie existente în jurul lui Osho în acea vreme, și astăzi, combină tehnicile meditative din Orient cu psihoterapia occidentală. Cuvantul „Osho” provine din japoneza veche: „O” înseamnă „cu multă recunostință, iubire, gratitudine”, dar și „echilibru, armonie”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu