joi, 6 mai 2021

Prostia cu carte

 

Școala care nu reușește să-ți transmită că, de ce știi mai mult, de aia știi mai puține și care, în schimb, te lasă să băltești în iluzia că, dacă știi mai multe, știi deja tot, e doar un cumplit meșteșug de tâmpenie, cum drag îmi e să-l citez pe Creangă.

Observ cu nervozitate rău mascată un val de neo-barbarie pe verticală bușind cu vuiet mare tocmai de unde te aștepți mai puțin. Te gândești că cei care populează sediile companiilor multinaționale, unele lideri tehnologici în domenii de iluminare și știință riguroasă, să fie ei înșiși umaniști convinși, spirite raționale definitiv scuturate de obscurantism, superstiție și gogomănie moștenită prin tradiție sau abia îmbobocită, dar la fel de viguroasă ca buruiana veche.

Ei, aș! Înghit în sec când aud, trăgând vinovat cu urechea la conversațiile de prin sălile de mese, cum se discută fără urmă de ironie despre cure de detoxificare cu smoothie-uri și sucuri ambramburitoare. Absolvenți de mastere și studii doctorale pun în discuție cu afectare conspirația americanilor în legătură cu aselenizarea umană, aducând în sprijinul idioțeniei patente „ultimele” descoperiri ale adevărului adevărat de pe te miri ce site care le „spune pe bune”.

Și nici măcar nu vreau să mai ating nervul traumatizat al bunului simț care riscă să cangreneze atunci când doamne în toată legea se întreabă în gura mare dacă trebuie sau nu să-și vaccineze copiii fiindcă vaccinarea cauzează autism!

Să nu credeți că doar celebritățile văcsuite de televiziune s-au convertit sub prozelitismul iremediabil al prostiei. Pare-mi-se barbaria e pe cale să facă muguri, așa printr-un act de magie neagră, în exact nucleul dur al civilizației: cei care au beneficiat de cea mai bună educație disponibilă.

Dacă refuzi să-ți vaccinezi copilul, fiindcă știi tu mai bine medicină, că de, ești absolventă de ASE, ce diferență mai e între tine și balabustele pe care maică-mea, asistentă de pediatrie, le fugărea cu miliția pe la începutul anilor '80 ca să le salveze puradeii de la boli schinguitoare și moarte mocofană? Ele urlau că seringa ia sufletul dănciugului, tu o citezi pe pornista Jenny McCarthy că Big Pharma vrea să ne fure sufletul și să ne facă autiști! Mai sunt și alții la panoul rușinii: Jim Carrey, Charlie Sheen și Donald Trump, printre cei care folosesc capitalul de încredere câștigat cu un anumit tip de expertiză pentru a acredita prostii patente.

Și după ce perorezi neanderthalian despre marea conspirație a vaccinurilor te duci în mare întâlnire de board și expui frumos, într-o elegantă romgleză despre earning-uri pe ultimul quarter și cum a crescut roi-ul pe accounț-ii tăi, de ți-e mai mare dragul să asculți și să te prefaci politicos că mai și înțelegi ce zici.

N-ar fi nimic dacă fenomenul n-ar părea a fi global.

 Eram acum o săptămână în aeroport la Viena. Lângă mine doi nemți spilcuiți, pomădați, îmbrăcați impecabil așteptau îmbarcarea către Geneva. Bag seama, erau oameni de vază la o bancă cu prezență globală, dar globală de tot.

Unul zice:

„Și dacă B.o.B asta are dreptate și pământul este plat? În fond argumentul lui că oricât te-ai ridica de la sol, orizontul rămâne la nivelul ochilor rămâne valabil. Doar vezi asta cu ochii tăi în fiecare zi. Nu e imposibil ca americani și rușii să se fi înțeles să ne prostească pe toți în față.”

Celălalt dă înțelegător din cap: „Poate așa și este fiindcă oricum noi nu putem să știm sigur niciodată.”

B.o.B este, pentru cine nu știe, slavă domnului, un rapper la modă în S.U.A, cu milioane de „urmăritori” ai contului de Twitter, divinizat de sute de mii de copii și adolescenți. Și degeaba pare-se încearcă Neil De Grasse Tyson să-i răspundă în registrul său, așa zis muzical, fiindcă omul și o bună parte a admiratorilor lui rămân convinși gălăgios că pământul este plat!

Pe măsură ce cultura de masă fabrică vedete nonșalante, oarecum curios, acestea încep să creadă că se pricep la orice și, mai mult, încep să militeze pentru cele mai absurde idei ce le populează pestilențial mintea.

Eu găsesc înspăimântător că există posibilitatea să menținem simultan sisteme de opinii și idei reciproc contradictorii. Ben Carson, eminent neurochirurg, candidat la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale de anul acesta, crede sincer că lumea a fost făcută acum 6,000 de ani, cam cum ni se spune la Geneză. Un medic stomatolog de pe la noi cu articole respectabile publicate în revistele de specialitate internaționale și-a propus să arate până va muri că evoluționismul este greșit și că dinții nu aveau cum să evolueze din forme mai primitive prin selecție naturală.

Reagan spunea odată că libertatea e întotdeauna la nu mai mult de o generație distanță de extincție. Fiindcă nu putem transmite genetic de la o generație la alta ce am învățat, singura șansă să perpetuăm umanitatea profundă este educația și mai ales, ar adăuga Reagan, lupta pentru protejarea ei.

De aceea este intolerabilă expunerea în spațiu public a ideilor toxice chiar atunci când sunt expuse de personalități altminteri onorabile. În virtutea ideii profund democratice că orice individ are dreptul să-și exprime liber opiniile, nu putem să tragem fraudulos concluzia că orice opinie este corectă și că ar trebui să conteze și să fie urmată.

Astăzi când ni se repetă hodorogit că imigranții musulmani sunt o amenințare la adresa valorilor și chiar a civilizației europene, eu văd simptomele mai parșive ale barbariei indigene, mai greu detectabile, dar nu mai puțin corozive. Democrația fără educație este rețeta infailibilă a tiraniei crunte și a inumanității. Decorația proștilor cu carte șade și mai jos pe bolgiile infernului dantesc, acolo la fund, în rectul lui Scaraoțchi, cum merită trădătorii unor daruri neprețuite, litera și spiritul științific. Să nu-mi reproșați vă rog și mie dualitatea pe care o acuz altora. Faptul că-l invoc metaforic pe Dante nu mă face un habotnic, pur și simplu de atâta e în stare exasperarea ce mi-o inspiră multiplele scleroze ale rațiunii publice venite chiar de la cei care ar trebui să o țină sănătoasă.

Fără un filtru de adevăr și valoare asumat și exersat continuu, toată inflorescență rară a civilizației se va descompune iremediabil chiar din mijlocul receptaculului.

Să nu uităm că suntem în stare să uităm tot ce au învățat generațiile trecute. După căderea Romei, Europei i-au trebuit aproape 1,000 de ani să se trezească din coșmarul ignoranței. Dacă o să dăm cuvântul proștilor cu carte fără să-i cenzurăm în numele spiritului adevărului, vor mai trece o mie de ani până ne vom da seama că specia a murit înainte de actul final al extincției. Vom șede placizi în anticamera unei sinucideri colective.

                                                                                            

Text: Nicu Pană

Sursa: Republica.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu