joi, 25 noiembrie 2021

Nicoleta Nussthaler, în căutarea sufletului pereche!

 

            Nicoleta Nussthaler recidivează, la scurt timp, cu o nouă carte - „Vindecarea feminităţii”, colecţia Proză, editura „eCreator” Baia Mare. Este o carte-confesiune, o carte-jurnal, o introspecţie a trăirilor ei, o analiză subiectivă a ceea ce a trăit până în acest moment al vieţii.

Curajul cu care scrie se bazează şi pe afirmaţiile ei că a devenit, între timp, trăind atâtea experienţe dureroase ori închipuite, în orice caz dorite, o femeie înţeleaptă: „...între timp am căpătat înțelepciune iar acum știu că eu, Femeia, îl inspir pe El, Bărbatul, să-și deschidă inima. Ei bine, acesta a fost un proces lung, uneori dureros și care a cerut mult din timpul, atenția, energia mea – din viața mea. Mi-au trebuit câțiva ani de zile ca să atrag un Bărbat puternic, adică implicat și asumat, dar și blând în același timp”.

Romanul „Vindecarea feminităţii”, îndrăznesc să-l numesc aşa, cuprinde un număr de cinci capitole, în care eroina romanului este chiar ea, ”Un sfârşit cât un început” - un text în care autoarea este convinsă şi încearcă să-i facă şi pe cititorii ei partizani ai iubirii pure, ideale: „Oh, dulce eternitate! Comunicând fără cuvinte./Într-un târziu abia, te-ai prezentat. Ți-am scuturat zăpada de pe obraji și ți-am spus râzând:/- Știam că o să vii în alb!/Și tu mi-ai răspuns blând și zâmbind larg, pierdut în ochii mei:/- Am gânduri curate...” (mi-am permis să o scriu sub forma aceasta, fiindcă este poezie sută la sută) şi un feed-back al întregului roman, numit „În loc de epilog”, din care vă ofer aceste gânduri ale Nicoletei Nussthaler, o „sfătoasă” pe tot parcursul cărţii: „Pentru tinerele care se pot inspira și își pot face curaj să lupte pentru visurile lor. Poate vor alege mai ușor, cu claritate, să-și trăiască propria viață, nu viața părinților sau a soților lor. Pot fi femei puternice și pline de sensibilitate în același timp, care se vor bucura de libertate deplină până când vor găsi bărbatul care să le aprecieze, să le prețuiască, să ofere locul de cinste în inima și familia lui. Atunci vor deveni mame și soții devotate și iubitoare, cu familii adevărate și frumoase, astfel încât să se simtă împreună și liberi, și implicați pe toate planurile: emoțional, familial, social, profesional”.

Capitolul I, numit „Pierderea” face referire la familia ei, la soţul neglijent cu relaţia lor, la problemele pe care le are acesta cu alcoolul, motiv pentru care îşi pune întrebări de genul: „Încă mă întrebam de ce sunt în situația aceea: căsătorită, având un partener, dar tot singură. Însingurată, fără de voie. Oare el nu vede sau nu-i pasă că nu sunt fericită? Chiar nu mă iubește?”. Apoi, trece pe un alt plan al mărturisirilor şi vorbeşte despre un episod trist la moartea prietenului din liceu, Vlad, la doar patruzeci şi ceva de ani, se gândeşte cum ar fi fost relaţia lor, concluzionând: „Viaţa este presărată şi cu momente dificile, cel mai greu fiind acela de a pierde o persoană dragă. Iar dacă asta se întâmplă la scurt timp după ce abia te-ai reîntâlnit cu acea persoană, pierderea este cu atât mai copleşitoare. Să nu ne lăsăm doborâți pentru mult timp şi să ne luăm drept aliat în lupta cu durerea covârşitoare, chiar amintirile dragi”.

Capitolul II, numit „Susţinerea” te ţine treaz, pe tine cititorului, fiindcă autoarea vorbeşte despre părinţii ei, care deşi au trecut puţin peste 60 de ani par îmbătrâniţi fără vreme, scrie cu patos despre pasiunile tătălui ei, fost cadru militar, cum at fi pictura, navomodelismul dar şi despre gelozia înnăscută a mamei ei. O descrie foarte bine fizic pe cea care i-a dat viaţă: „Mama era o femeie superbă, voluptoasă, cu un păr lung și creț, brunetă cu ochi căprui și, în copilărie, îmi spuneam că aș fi norocoasă să semăn cu ea. Se îmbrăca la modă, tatăl ei era croitor”. Ce îţi place la autoare e faptul că personajele ei sunt asemeni rudelor noastre, sunt personaje universale, care au trăit într-un regim totalitar, cu multe neajunsuri dar dacă erai harnic şi inteligent trăiai bine şi liniştit (vezi episodul comic cu găinile), linişte care nu se mai regăseşte în ziua de azi. Continuă şirul epic cu un personaj misterios, Angela, de doar 23 de ani, cu un master luat în Franţa, pe care o cunoaşte la un workshop spiritual numit „Viaţa dintre vieţi” iar autoarea participă la o şedinţă de hipnoză şi astfel află că: „ Mintea e împărțită în două: mintea analitică, aceea care ne ajută în realitatea zilnică și care probează veridicitatea a tot ce se întâmplă. A doua, mintea intuitivă, simte pur și simplu. Nu are nevoie de probe, ea apare atunci când presupui ceva. Presupui sau ai sentimentul, știi, intuiești ce o să se întâmple. Ai trăit desigur asta, înţelegi despre ce vorbesc”. Toate aceste experienţe Nicoleta Hussthaler le caută şi doreşte, le experimentează pentru a înţelege psihologia relaţiilor, pentru a descoperi cine este ea de fapt şi nu în ultimul rând pentru a-şi găsi un „partener înţelegător şi iubitor”, pentru a nu rămâne „repetentă pe viaţă. Şi poate chiar şi în vieţile următoare”. Continuă cu o experienţă avută prin 2014 la prima expoziţie personală de fotografii, la un hotel din Mamaia, un bun pretext să-şi ducă cititorii în lumi paralele, în arta spiritismului şi magiei, a ocultismului.

Capitolul III, numit „Căutarea” se referă la „căutările” din ce în ce mai intense ale autoarei dar şi la şederea ei şi a fiului în Austria „într-o ţară nouă, într-o casă nouă, cu un bărbat nou”. Se descrie foarte bine: „Eu nu sunt o persoană religioasă, nu mă auzi ciripind rugăciuni vreodată și, sincer, nu cred că Dumnezeu e așa cum se vede pictat în biserici, ca un moșneag cu barbă care predică furios și își pedepsește mereu copiii când greșesc. Dar să ne lămurim: nici îngerașii nu sunt niște copilași dulci care zboară, deși îmi place mult fantezia asta”. Viaţa Nicoletei se schimbă fundamental după ce îl cunoaşte pe îngerul ei păzitor pe care îl cheamă „Caju”. Incitantă este şi povestea găsirii în noua locaţie a unui aparat foto minuscul căruia îi mai trebuia doar baterii precum şi faptul că din fotografie a făcut o pasiune şi un mijloc de a câştiga bani şi faimă. Şi totuşi mai există ceva, dragul de carte, de a scrie, de a împărtăşi femeilor experienţele ei de viaţă pentru a nu greşi unde a gafat ea, pentru a nu face compromisuri când e vorba de dragoste. Nu ştiu în ce relaţii este autoarea acum, dar ştiu că dorinţa ei a fost de a scrie o carte în memoria fostului iubit Vlad. Şi a reuşit: „Și scriu la carte. Ideile îmi șuieră prin minte colorat și vreau să scriu mai mult, dar am și eu limitele mele. Sunt doar un om. Și totuși, recunosc că vreau să o termin până în vară. Îmi doresc foarte mult să găsesc un editor sau un scriitor care să mă ajute să-i dau o formă finală și să o public fizic sau online până în iarna când se va împlini un an de la plecarea lui Vlad. În memoria lui este această carte”. Din nou vedem generiozitatea Nicoletei sau a îngerului Caju! Vorbeşte despre experienţa din Rodos, Grecia, despre relaţia din ce în ce mai rece cu al doilea soţ austriac, ea fiind: „...veselă, copilăroasă, glumesc și fredonez diverse melodii mai tot timpul. Tot eu sunt cea care susține mereu că este o femeie puternică, care știe clar ce vrea și ce nu, dar paradoxal, recunosc că sunt și atât de sensibilă. Am nevoie ca tu să fii blând, permisiv, să mă lași să mă joc cu tine, să mă târguiesc și să-mi cedezi de cele mai multe ori. Să-mi faci pe plac – na! femeile sunt capricioase. Să mă iubești tandru, dar și puternic. Auzi?!”.

Capitolul IV numit „Rătăcirea”, ca întreg romanul, se bazează pe două planuri, unul real, altul imaginar unde amintirile, visele, ficţiunea şi fantasmele sunt prezente la tot pasulşi ne aminteşte, pe undeva de Mircea Eliade.  Din nou, aşa cum ne-a obişnuit, Nicoleta Nussthaler trage câteva concluzii pentru cititori: „Există momente în viață când suntem copleșiți de dezamăgire sau durere, chiar în pragul depresiei. Atunci suntem tentați să cedăm acestor situații cu potențial devastator pentru sufletul și sănătatea noastră: fizică, mentală și spirituală, și rătăcim în căutarea unei soluții. Este necesar atunci să avem tăria de a ne recunoaște rătăcirea și de a ne învăța lecția din ea, ca pe o treaptă pe drumul desăvârșirii”.

Ultimul capitol numit „Regăsirea” închide practic un ciclu din viaţa autoarei iar romanul este asemeni unei sfere. În acest capitol autoarea scrie cu patos despre „dorul sfâşietor de iubire”, este nostalgică şi-şi plimbă sufletul pe „strada bunicilor” fiindcă „Casa bunicilor reprezintă un simbol al paradisului pierdut”. Încheie cu o „Scrisoare deschisă către Alesul meu” din care citez, la finalul acestei recenzii cuvintele Nicoletei Nussthaler, cuvinte care vreau să rămână mult timp în inimile şi memoria dumneavoastră dragi cititori: „Atunci când cartea va fi gata, publicată, și eu voi fi gata. Emoțional voi fi curată, vindecată. O voi lua de la capăt. Va începe un nou capitol în viața mea. Și anume, capitolul iubirii, tandreții, jocului și râsului. Cu tine. Împreună. Voi fi gata să te primesc în viața mea. Gata pentru iubire. Și să-ți împărtășesc tot sufletul meu. Cred că vom călători nebuni prin lume. (...)Vom prinde mai toate răsăriturile și mai toate apusurile împreună, bucurându-ne de frumusețea acestei lumi pe care o vom transpune în fotografiile noastre. Vom avea un blog de călătorie și fotografie și vom publica multe cărți în care vom prezenta lumea în viziunea noastră proprie, de îndrăgostiți eterni. Și de aceea oamenii ne vor îndrăgi, ne vor adora, pe noi, cât și poveștile și fotografiile noastre. Vom îmbătrâni, dar vom rămâne mereu tineri”. Aşa să fie precum spui, Nicoleta Nussthaler!

                                                                                  Gelu Dragoş

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu