miercuri, 24 noiembrie 2021

“Să ne apucăm de treabă“

 


Îndemnul, fără să fi fost rostit milităreşte, vine din partea noului prim ministru desemnat cu formarea guvernului. Echipa guvernamentală, fiind formată încă înainte de a merge în faţa preşedintelui, şi ţinând seama de majoritatea parlamentară confortabilă, va fi votată joi fără probleme. Deci, avem guvern. Peste una dintre crize, peste cea guvernamentală, s-a trecut.

Urmează să se găsească soluţii pentru restul crizelor, în primul rând pentru criza medicală, apoi pentru criza preţurilor, urmând ca, rând pe rând, fiecare problemă să fie analizată şi cele trei partide, singure sau împreună cu preşedintele Iohannis, să găsească soluţii.

Criza prin care trece PNL nu-i priveşte decât pe liberali. Ei l-au ales pe Florin Cîţu preşedinte, tot ei s-au debarasat de el scoţându-l din zona Executivului. O persoană din echipa câştigătoare, Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, deschide un subiect grav: nu mai sunt bani pentru pensii şi alocaţii.

Prima urgenţă a noului prim ministru este să dea un răspuns la această problemă: sunt sau nu sunt bani pentru pensii? Dar, aşa cum spunea un fost ministru de Finanţe, întotdeauna se găsesc bani. Deci şi de data aceasta se vor găsi bani pentru pensii şi alocaţii.

Rămâne, pentru PNL, problema Cîţu. Ce fac cu el? Îi vor oferi funcţia de preşedinte al Senatului? Înţelegerea dintre cele două partide a fost că preşedintele PSD va ocupa funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar preşedintelui PNL îi va reveni funcţia de preşedinte al Senatului.

Dacă nu se respectă această înţelegere, probabil înscrisă în protocolul de colaborare, PNL, deşi partid de dreapta, intră cu stângul în noua etapă istorică, de guvernare comună PSD-PNL.

O primă constatare este că PNL chiar înainte de a fi pus în practică îndemnul premierului Ciucă „ne apucăm de treabă”, este cu un pas în spate faţă de PSD. Moştenirea guvernului Cîţu va fi luată la purecat, vor fi analizate deciziile, se va căuta direcţia banilor cheltuiţi, despre care tot întreba PSD când se afla în opoziţie.

Pe scurt, dacă PSD, poate şi primul ministru, dar şi partidele din opoziţie, vor cere să se prezinte o dare de seamă privind activitatea guvernului Cîţu, se va instaura încă de la început o atmosferă tensionată între cele două partide care şi-au dat mâna pentru salvarea ţării.

Un factor de stabilitate ar trebui să fie preşedintele Iohannis. Dar va deveni preşedintele un factor de stabilitate după ce a ţinut să se remarce ca un politician de dreapta, fiind un adversar pe faţă al PSD?

Cel puţin până acum, PSD s-a prezentat ca un partid aşezat, fără probleme interne. Asta se întâmplă de regulă tuturor partidelor aflate în opoziţie. S-a putut observa până acum că PSD se schimbă radical când ajunge la putere. În timpul guvernului Năstase a ajuns „partid-stat”, iar când a fost condus de Liviu Dragnea s-a consacrat sintagma „PSD, ciuma roşie”.

Primul meu articol de după revoluţia din decembrie, publicat în „Solstiţiu”, în 10 ianuarie 1990 se intitula chiar „Ciuma roşie”, dar era vorba despre partidul comunist, nu despre un partid social-democrat, membru al Parlamentului European, acceptat la guvernare de un preşedinte al României de dreapta.

PSD are acum ocazia să demonstreze că nu este o nouă tulpină a „ciumei roşii”. Deţine ministere-cheie, Finanţele, Transporturile, Economia, dar şi ministerul Apărării Naţionale, al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, alături de ministerul Culturii şi Muncii. PSD va conduce şi cel mai greu domeniu al momentului, ministerul Sănătăţii.

PSD se laudă cu această primă victorie asupra PNL. Vorba unei doamne satisfăcută de împărţirea ministerelor, „Marcele, le-ai luat şi banii de pe piept”. Adică banul mortului. Aici se poate invoca un alt proverb, ăla cu „Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea”.

Istoria ultimilor 30 de ani ne arată că partidele de guvernare au sucombat tocmai la aceste ministere. La Transporturi, de exemplu, au fost mereu bani, dar nu se văd autostrăzile. Până la urmă aceste „ministere de forţă” se pot transforma într-o capcană în care poate cădea PSD.

Toate acestea le vom vedea după ce va fi pus în executare ordinul spus cam moale de general „Să ne apucăm de treabă”.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu