Sâmbătă -- 11.03.2023, orele 11, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, Sala de cenaclu „Ion Burnar” – va avea loc o nouă întâlnire a Cenaclului Scriitorilor din Maramureș.
Așa cum se cade la început de martie, întâlnirea va fi sub semnul „Mărțișorului”, a „Eternului Feminin” și a „Iubirilor Primăvăratice”. Ca atare, despre iubire, muze și despre legăturile lui Octavian Goga cu Maramureșul, ne va vorbi prof. Pamfil Bilţiu, etnolog, membru al Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România(ASER).
Prof. Pamfil Bilțiu, etnolog, publicist și istoric al artei populare laice și religioase, s-a născut în Făurești, comuna Copalnic Mănăștur, Maramureș. A absolvit Liceul „Gheorghe Șincai”, Baia Mare, actual Colegiul „ Gheorghe Șincai” , continuându-și studiile la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, Facultatea de Filologie. În timpul studenţiei a desfăşurat o susţinută activitate culturală, literară şi folcloristică.
După terminarea studiilor a fost profesor de Limba și Literatura Română și bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „ Petre Dulfu”, Baia Mare, unde a desfăşurat o vie activitate culturală de cercetare ştiinţifică. După două decenii de activitate ca bibliotecar, a ocupat funcţia de inspector şi consilier la Inspectoratul pentru Cultură a Judeţului Maramureş, unde și-a încheiat activitatea.
Împreună cu soția sa, Maria Bilțiu, au activat în domeniul culturii populare; s-au axat, deopotrivă, pe investigaţii de teren în toate zonele etnofolclorice ale Maramureşului, dar şi în alte zone ale ţării: Vrancea, Valea Buzăului, Valea Râmnicului, Valea Tazlăului, Valea Trotuşului, inclusiv a Slănicului, Valea Gurghiului şi Valea Bilborului.
În total au publicat 44 de volume, care s-au bucurat de mare succes atât în ţară, cât şi în străinătate. Pe parcursul activităţii au desfăşurat și o vie activitate publicistică, colaborând la peste 70 de publicaţii periodice.
În domeniul culturii au desfăşurat o activitate susţinută, participând sau organizând manifestări variate: simpozioane, mese rotunde, şezători, întâlniri cu scriitorii, festivaluri culturale, lansări de cărţi. Prof. Pamfil Bilțiu a desfăşurat o activitate bogată în cadrul unor societăţi culturale ştiinţifice naţionale şi internaţionale: Asociaţia de Ştiinţe Etnologice din România (ASER), Asociaţia Pro Maramureş „Dragoş Vodă”, Cluj Napoca, „Oraşul”, Cluj Napoca, Asociaţia „Pro Unione”, Asociaţia „Clepsidra de Cristal”, etc. făcând parte din Comitetul consultativ al American Biographical Institute, care i-a decernat, în anul 2002, distincţia de „Om de Ştiinţă al anului”, ca urmare a activităţii „puse în slujba umanismului”.
De anul trecut, Prof. Pamfil Bilțiu
este cetățean de onoare a Județului Maramureș. Felicitări!
Florica Bud, președintele Cenaclului Scriitorilor Maramureș
P.S. Astăzi, „8 Martie”, dorim tuturor
colegelor și tuturor femeilor un călduros: „La mulți ani!”.
Conducerea Cenaclului Scriitorilor din
Maramureș
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu