A fost publicată cartea ”Valențe formative ale activităților ecologice, editura ”Esențial Media” Pitești, august 2022, autor învățătoarea Dragoş Ana de la Școala Gimnazială Mireșu Mare, Structura Lucăcești.
Cartea este un ghid pentru cei care iubesc natura și uneori se contopesc cu ea. Învățătoarea Ana Dragoș a trăit în preajma a două repere fundamentale: râul molcom și perpetuu Someș și Rezervația de stejar pedunculat ”Bavna” o oază de aer curat, liniște când e toamnă sau iarnă. S-a simțit datoare să scrie despre Bavna! A ieșit o carte minunată și poate fi un instrument de lucru pentru profesorii de biologie și învățătorii care doresc să aibă succes în ”Școala Verde”! Este un motiv serios să vă o recomand, prețul este neînsemnat având în vedere informațiile deosebit de utile și practice găsite în carte.
Capitolul I numit ”De ce activități extrecurriculare?” explică importanța acestora în afara mediului școlar;
Capitolul II intitulat ca și întreaga carte ”Valențele formative ale activităților extracurriculare” vorbește despre rolul activităţilor ecologice dar și a școlii în educarea copiilor în spiritul unui activism ecologic;
Capitolul III, cel mai drag mie, explică ”Legătura dintre om și natură”. Citez:”Descoperând și înțelegând tainele naturii, copiii vor învăța s-o prețuiască, vor învăța să îngrijească plantele, să ocrotească animalele, să respecte mediul înconjurător în care ne ducem zilele”. Tot aici afișează un proiect didactic pentru o excursie didactică și vorbește cu patos despre înființarea Cercului ecologic ”Laleaua pestriță” membrii fondatori fiind dascălii Gelu Dragoș, Cornelia Mureșan, Ana Dragoș, Dorel Merciu și Lucica Mogoș.
Concluziile sunt trase de către montaniardul Ionică Pop, care spune printre altele: ”Activitățile extrașcolare expuse în această carte de către prof. înv. primar Ana Dragoș sunt bine echilibrate, bine motivate și mai ales bine explicate și oferă posibilitatea valorificării acumulărilor elevului de ciclul primar, gimnazial sau liceal pe parcursul întregului ciclu de pregătire pentru viață. Aceste activități au un rol decisiv în evitarea situațiilor extreme enumerate în paginile acestei cărți. Natura ne oferă dar și noi trebuie să-i oferim sprijinul prin fapte!”
Volumul ”Valențe formative ale activităților ecologice” are și o Bibliografie importantă iar la Anexe sunt tipărite afișe ale Cercului ecologic ”Laleau pestriță” Mireșu Mare, fotografii din Rezervația de stejar pedunculat ”Bavna” Lucăcești - Fersig, dar și vreo 2-3 pagini de rebusuri cu tematică ecologică.
O carte interesantă doar pentru cei care iubesc natura și sunt interesați ca această Planetă Albastră să fie mereu curată, proaspătă, veselă, nu gâfâind ca în momentul de faţă! Pentru aceasta trebuie să fim responsabili fiecare începând cu arealul în care trăim! Ne vom simți mult mai bine asfel!
Cristian LAURENȚIU
Felicitari!
RăspundețiȘtergere