duminică, 7 mai 2023

80 de ani de la naşterea criticului literar Laurenţiu Ulici

(6 mai 1943 - 15 nov. 2000)

Ne amintim cu respect şi cu recunoştinţă de cel care a făcut enorm de mult pentru promovarea tinerilor poeţi, pentru afirmarea Maramureşului pe harta literaturii române, care a adus în Sighetu Marmaţiei pe cei mai importanţi poeţi ai literaturii române contemporane, reprezentanţi ai revistelor literare, în calitate de președinte al juriului Festivalului Internațional de poezie, timp de 22 de ani ! A avut un rol extraordinar în organizarea și coordonarea festivalului de poezie în transformarea acestuia în festival național și apoi internațional ! În cadrul Festivalului de la Sighetu Marmaţiei s-au afirmat cele mai promiţătoare voci lirice tinere din intervalul 1978-2000 şi, tot aici, au răsunat cele mai semnificative nume ale poeziei româneşti contemporane intrând, astfel, „în orizontul de aşteptare al debutanţilor şi în cel de interes al consacraţilor”. Au avut loc manifestările literare la Sighetu Marmaţiei, Vadu Izei, Valea Stejarului, Deseşti, Hărniceşti, Săpânţa, Ieud, Petrova.
Pentru Maramureș avea o chemare aparte, (a copilărit la Rona de Jos, primele clase le-a urmat la Sighetu Marmației), a sprijinit în mod constant viaţa culturală de aici, în special organizarea festivalului de poezie. La Sighetu Marmației a inițiat „Kilometru 0 al literaturii române tinere”, iar la Desești a fixat „nordul poeziei românești”.
Laurențiu Ulici a fost incontestabil mai bine de trei decenii, una din vocile exegetice cele mai autorizate din critica românescă. Notorietatea publică la care ajunsese era excepțională. Criticul a dovedit atenție, generozitate și afecțiune pentru cei recenzați, fără să diminueze cota de exigență critică, păstrându-și criteriile estetice ferme.
Sighetenii i-au păstrat un respect deosebit și o profundă recunoștință, când era în viață i s-a acordat titlul de „cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației” iar apoi prin Hotărârea nr. 4/14.02.2001 a Consiliului Judeţean Maramureş s-a aprobat „...atribuirea numelui scriitorului Laurenţiu Ulici Bibliotecii Municipale Sighetu Marmaţiei ”.
A fost decorat, post-mortem, la 29 noiembrie 2000, cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Comandor, ca recunoaştere a meritelor sale de scriitor şi eseist, pentru corectitudinea morală şi spiritul civic, precum şi pentru contribuţia sa deosebită la făurirea unei societăţi democratice în România.
Anul acesta, la Sighetu Marmației… a fost liniște......

prof.dr. Ioan Dorel Todea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu